köpeklerde tüy bakımı nasıl yapılır

Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpeklerin tüylerinin daha sağlıklı olması için neler yapılmalıdır? Köpekler nasıl yıkanmalıdır? Köpeklerin tüyleri nasıl taranmalıdır?

Köpeğinizin sağlıklı bir görünüme sahip olması, onun tüy ve cilt bakımı ile yakından ilişkilidir. Köpeğin tüy ve cilt bakımının yapılması kesinlikle bir gerekliliktir.

Köpeklerin derisi, insanlarınkinden oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Derilerinde insanlardaki gibi ter bezleri bulunmaz. Ter bezleri burun ve pati bölgelerinde yer alır. Bu bakımdan köpeğinizi her gün fırçalayarak hem tüy diplerinde hava sirkülasyonu sağlamalı, hem de cildine masaj yapmalısınız. Bu işlem köpeğinizi rahatlatacağı gibi, cansız tüyleri de ortadan kaldıracaktır. Böylece sağlıklı tüylerin daha iyi gelişimine olanak sağlanacaktır.

Köpeğinizin tüy yapısına göre 2-3 aylıktan itibaren bakımını yapmaya başlamanız oldukça yararlı olacaktır. Eğer köpeğinizin tüyleri uzun ve sık yapıda ise, köpekler için özel olarak yapılmış seyrek kalın dişli bir tarakla dolaşmış olan tüyleri açın, daha sonra tüylerin yatma yönüne göre düz ve ters yönde özel bir köpek fırçası ile fırçalayın. Bu işlemi her gün yaparsanız, bir süre sonra köpeğinizin parlak ve sağlıklı tüylere sahip olduğunu hatta tüy dökülmesinin ortadan kalktığını göreceksiniz. Kıvırcık tüylü köpeklerde de aynı işlemler yapılabilir, yalnız bu tür tüy yapısına sahip köpeklerde nemlendirici köpek kremleri de kullanılırsa daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Kısa tüylü köpeklerin fırçalanması daha kolaydır. Bunlarda kısa tel fırçaların veya eldiven şeklindeki fırçaların kullanılması yeterli olacaktır.

Köpeğinizin tüy bakımını düzenli bir şekilde yaptığınız takdirde yirmi günde bir kez tüylerini düzelttirmekle ona istediğiniz görünümü sağlayabilirsiniz. Ama tüylerini fırçalamazsanız, köpeğinizin uzun tüyleri birbirine dolaşacağından keçeleşecek ve cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenecektir. Bu durumda veteriner hekiminizin, köpeğin tüylerinin iyice tıraş edilmesinden başka önerisi olamayacaktır.

Köpeklerin banyosu da tüy ve cilt sağlığının bir başka yönüdür. Köpeğin cildinde ter bezleri olmadığı için yağ bezlerinin salgılarıyla nemlendirilir. Bu yüzden köpeğin sık yıkanması doğru değildir.

Köpeğiniz eğer yavru ise aşılama programı bittikten sonra, yavru değilse yirmi günde bir yıkayabilirsiniz. Eğer köpeğinizin ayaklarının ve karın bölgesinin çok kirlendiğinden şikâyet ediyorsanız bu bölgeleri köpeklere özel hijyenik mendillerle silmeniz ya da çok az köpek şampuanı katılmış su ile silmeniz yeterli olacaktır.

Köpeğinize duş aldırırken dikkat etmeniz gereken hususlar; banyodan önce keçeleşmiş tüyler varsa, bunları kalın dişli seyrek tarakla açın. Köpeğinizin kulaklarını hafif gliserinli veya vazelinli pamukla kapatın. Göz çevresine vazelin sürün veya özel göz bakım damlası damlatın.

Köpeğinizi mutlaka veteriner hekiminizin tavsiye edeceği özel köpek şampuanı ile yıkayın. Kesinlikle insan şampuanı kullanmayın. İnsanlara özel şampuanlar köpeğinizin tüylerindeki yağ tabakasını da giderecek ve köpeğin dış etkenlere direncinin kaybolmasına neden olacaktır. Köpeğinizi şampuanladıktan sonra yıkamada kullanılan plastik fırça ile derisine de masaj yaparak şampuanı iyice yedirin. Köpeğinizi aşırı bir şekilde durulamayın, böylece köpek şampuanının cilde sağladığı asiditeyi ortadan kaldırmamış olursunuz.

Köpeğinizin hala kirli olduğunu düşünüyorsanız kuru şampuan adı verilen pudralardan veya köpüklerden yararlanabilirsiniz. Yine de size en iyi yardımı köpeğinizi tanıyan veteriner hekiminiz yapacaktır.

"Köpeklerin Tüy Bakımı Ne Şekilde Yapılmalıdır?"

Köpek postu olan bir hayvandır. Bu post, onları dış etkenlere karşı koruma sağladığı gibi aynı zamanda da onlara güzellik ve estetik bir hava da katar. Köpeklerin bir bölümünün tüyleri kısa, bir bölümünün orta uzunlukta tüyleri, geri kalanının ise olabildiğince uzun tüyleri vardır. Doğal olarak uzun tüylü köpek türleri, daha büyük ve itinalı bir bakım gerektirir. Özellikle tüy değiştirme dönemleri olan ilkbahar ve sonbahar aylarında, bu bakım daha da bir özen istemektedir. Köpeklerin tüy bakımı yapılmadığı takdirde, yaşadıkları bütün çevre tüy döküntüleriyle dolar. Bu durum insanların sağlığı açısından büyük sakıncalar içerir. Köpek için ise başka açılarından sorun yaratabilir. 

Fırçalanmayan ve bakımı yapılmaya tüyler köpeğinizi rahatsız eder, kaşındırır. Tüylerini kendi çabasıyla düşürmeye, uzaklaştırma çalışır. Bu çaba onların yaralanmasına, cildinin çizilmesine veya mikrop kapmasına yol açabilir. Hatta köpeğinizde bazı köpek deri hastalıkları dahi görülebilir. 

Tüm bu sakıncaları önlemek, köpeğinizin sağlıklı bir cilde sahip olmasını sağlamak için, normal zamanlarda gün aşırı, tüy değiştirme mevsimlerinde günde bir kez köpek fırçası ile fırçalamak gerekir. Ancak derinin bu zaman diliminde son derece hassas olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple sert kıllı fırçaları kullanmaktan kaçınmanızda fayda vardır. 

Köpeğin özel bakım gerektirmeyen zamanlarında ise genel olarak şu şekilde bir bakım yapılabilir. Köpeğin tüylerinin fırçalanmasına baş kısmından başlanılır ve orta sertlikteki köpek fırçası ile hayvanın gerisine doğru sıkıca sıvazlanarak taranır. Sırt bölgesinin taraması bitince, göğüs kısmı ve köpeğin yanları aşağı doğru ayak kısımlarına varıncaya dek tertipli sıralar halinde fırçalanır. Bundan sonra kıllar çıkış yönünün tersine bir kez daha fırçalanır. Bu tarayış, kıl diplerini güçlendirdiği, deriye masaj yerine geçtiği gibi, kıl diplerine yerleşmiş bulunmakta olan toz ve zararlı maddeleri de kabartır. Bundan sonra tekrardan düzgün yönde bir fırçalama ile tüy bakımının birinci aşaması bitirilir. Islatıldıktan sonra suyu iyice alınan pamuklu bir bez parçası, eski bir fanila ile köpeğin tüyleri çıkış yönünde bastırılarak silinir. Köpeğin göğüs, karın, bacak araları iyice temizlenir. Bu sırada köpeğin derisi iyice araştırılarak kene, pire gibi zararlıların bulunup bulunmadığına bakılır. Şayet görülürse gerekli tedbirler alınır.

Kısa Tüylü Köpeklerin Taranması Nasıl Olur?

Kısa tüylü köpeklerin taranmasında kısa ve yumuşak kıllı köpek fırçalarından yararlanılır. Sert ve uzun kıllı fırçalara kullanım bakımından elverişsiz olduğu gibi köpeğin derisini de çizebilir. Bundan sonra tüylerin çıkış yönüne doğru yapılan fırçalanmayla tüm toz ve pislikler atılır. Köpeğin tüyleri tertipli, parlak ve sağlıklı bir görünüm kazanır.

Uzun Tüylü Köpeklerin Taranması Nasıl Olur?

Uzun tüylü köpeklerin taranmasında uzun ve sert kıllı köpek fırçaları daha verimlidir. Böylece sık ve uzun tüylerin arasına girip onları temizlemek ve havalandırmak, düzenlemek olası olur. Bu hedefle, diş aralıklı taraklardan, tel fırçalardan da yararlanılabilir. Özellikle kaniş gibi tüyleri kıvırcık ve sert olan köpeklerin bakımında böyle taraklar tel fırçalar lazımdır.

Köpekler Kaç Günde Bir Taranmalıdır?

Köpeğinizi her gün taramanız idealdir. Ne sıklıkta köpeğinizi fırçalayacağınız köpeğinizin tüylerinin uzunluğuna bağlıdır. Günde bir kez tüylerini tarayabilirsiniz. Ama birçok kısa tüylü köpeklerin hafta da bir kez taranması yeterlidir. Eğer köpeğiniz kalın deriye sahip ise onu haftada iki ya da üç kez fırçalayın. Köpeğinizin tüylerinin daha çok döküldüğü ilkbahar ve sonbaharda tarama sıklığını artırabilirsiniz. Uzun tüylü köpekler ise, günlük olarak taranmasına dikkat etmelisiniz. Tüylerinin uzun olması keçe ve düğümlere neden olur bu sebeple diğer köpeklere oranla daha çok taranmaya ihtiyaç duyar.

Köpeklerin Tüy Bakımı Yapılırken Kullanılan Ürünler Nelerdir?

Biofeline plus+B multivitamin, köpeklerin biotin ve çinko ihtiyacını karşılar. Köpeğinizin sağlıklı deri ve tüy yapısına sahip olması için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Kuru ve mat tüylere canlılık verir. Dermatolojik problemlerin giderilmesinde destek olur. Derideki kuruluğa ve kaşıntıya karşı cildi nemlendirir, rahatlatır. Sağlıklı deri gelişimini destekler. İçeriğindeki E vitamini deriye zarar verebilecek serbest radikalleri nötralize eder.

Köpeklerde Tüy Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Köpekler azda olsa yıkanmaya ihtiyaç duyarlar. Kürklerindeki kirlilik oranı arttıkça hastalıklara yakalanma ve deride tahriş olma ihtimalleri de artar.

Köpeklerin derisinde doğal olarak yağ bulunur ve bu doğal yağ köpeğin hem derisini hem de tüy köklerini besler. Ayrıca bu yağın asalak kovucu özelliği de mevcuttur. Sık yıkanan köpeklerde bu yağ oranı azalacağı için köpeklerin deri hastalıklarına yakalanma ihtimalleri de artacaktır.

Köpeğinizin uzayan, kırılan ve keçeleşen tüyleri zararlı bakteriler oluşturur. Bu bakteriler köpeğinizin derisinde tahrişlere, yaralara ve enfeksiyonlu yaralara neden olabilmektedir. Bu nedenle köpeğinizin kürküyle ilgilenecek vaktiniz ve bilginiz yoksa kesinlikle düzenli olarak köpek kuaförlerine gitmeniz gerekir.

Ayrıca, köpeğinizi düzenli olarak fırçalayın ve kürküne zaman zaman hindistancevizi yağı sürün. Son olarak, köpeğinizin sağlığını koruyun, parazitlerden koruyun ve tımarla ilgili herhangi bir sorunuz varsa veterinerinizle konuşun. Bu sayede köpeğinizin kürkü uzun süre güçlü ve parlak kalabilecektir.

"Köpeklerin Tüy Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar Nelerdir?"

Köpeğinizin tüy bakımını yapmak zor bir iş olabilir, ancak süreci daha az acı verici ve daha az zaman alıcı hale getirebilecek bazı ipuçları var. Sağlıklı tüy ve cildi korumak için ilk olarak doğru beslenme şarttır. Doğru beslenmeyen köpekler, daha az çekici görünen kuru, donuk saç ve cilt geliştirebilir. Uygun bakım bu sorunları önlemeye yardımcı olabilir.

Köpeğinizin yıkanması ayda bir kez yapılmalıdır, ancak mümkünse iki haftada bir banyo yaptırabilirsiniz. Sık banyo yapmak, cildini sağlıklı ve parlak tutan doğal yağlardan arındırır. Köpeğinizi daha sık yıkamanız gerekiyorsa, hipoalerjenik bir köpek şampuanı kullanın. Köpeğinizi tamamen ıslatın ve cilde ulaştığından emin olarak göğüsten alt gövdeye kadar şampuanlamaya başlayın.

Köpeğinizin tüylerini parlak ve sağlıklı tutmak için tüylerine iyi bakmanız gerekir. Cansız tüylere karşı ilk savunma hattı olduğu için düzenli olarak bakım yapmalısınız. Düzenli bakım, matlığı başlamadan önce önler ve herhangi bir cilt tahrişini veya rahatsızlığını erkenden tespit etmenize yardımcı olur.

Köpek tüy bakımı için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlar arasında;

  • Sağlıklı bakım ürünleri kullanmak.
  • Köpeğin hassasiyeti varsa bunu göz önünde bulundurmak. (Cilt yapısı, alerji vb.)
  • Bakım yaparken nazik davranmak.
  • Doğru mama seçimi yapmak.
  • Düzenli olarak tüyleri fırçalamak.
  • Varsa vitamin eksikliklerini ve hastalıkları göz önünde bulundurmak, yer almaktadır.
  • Köpeğin cildinde ter bezleri olmadığı için yağ bezlerinin salgılarıyla nemlendirilir. Bu yüzden köpeğin sık yıkanması doğru değildir.

Köpeklerin Tüyleri Neden Dökülür?

Köpeklerde tüy dökülmesi durumu, tek bir nedenden kaynaklanmamaktadır. Tüy dökülmesinin altında yatan birçok sebep bulunmaktadır. Köpeklerde tüy dökülmesinin sebepleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Genetik olarak bazı köpek ırklarında bölgesel tüy dökülmeleri meydana gelebilmektedir. Bu durum normal olarak karşılanmalıdır.
  • Basınç yaraları nedeniyle köpeklerde tüy dökülmeleri meydana gelebilir.
  • Saçkıran, mantar enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar köpeklerde ciddi tüy dökülmesi neden olmaktadır.
  • Aşırı yalanma ve çiğneme sorunu, köpeklerde tüy dökülmesi nedenleri arasındadır.
  • Köpeklerde ciddi hastalıklar arasında yer alan cilt kanseri, onlarda kelleşmelere neden olmaktadır.
  • Sürtünme, köpeklerde tüy dökülmesine neden olur.
  • Ameliyat sonrası köpeklerde stres kaynaklı tüy dökülmesi gözlenmektedir.
  • Gıda ve diğer alerjiler köpeklerin tüylerinin dökülmesine neden olmakta ve sağlıklarını bozmaktadır.
  • Enfeksiyonlardan kaynaklı ciddi tüy dökülmeleri yaşanmaktadır.
  • Kemoterapi gören köpeklerde, çok fazla tüy dökülmesi yaşanır.
  • Kızgınlık döneminde köpekler, kızgınlık hormonunun aşırı salgılanması nedeniyle tüy dökülmesi yaşayabilirler.
  • Pire, akarlar ve bazı protozoonlar tüy dökülmesine neden olmaktadır.
  • Köpeklerde hormon bozukluğu tüy dökülmesine neden olur.
  • Tiroid bozukluğu rahatsızlıkları, köpeklerde tüy dökülmesine yol açar.
  • Köpeklerin yaşadığı travmalar ve yara izleri, o bölgenin kelleşmesine neden olur.
  • Tüylerin büyümesinde anormallik yaşanması aşırı tüy dökülmesine neden olmaktadır.
  • Cam, diken ve yabancı cisimler köpeğin cildine yerleşerek iltihaplanmalara neden olmaktadır. Zamanla o bölgenin kelleşmesine ve tüyünün dökülmesi neden olabilir.

Köpeklerin Tüylerinin Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Köpeklerde tüy dökülmesinin teşhisi konulduktan sonra, veteriner hekimin önerisi ile bir tedaviye başlanmalıdır. Teşhise göre tedavi türleri değişiklik göstermektedir. Köpeklerde tüy sorunu ile ilgili uygulanacak tedavi şu şekilde açıklanabilir;

  • Mantar önleyiciler ile maya ve saçkıran enfeksiyonları tedavi edilmektedir.
  • Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır.
  • Çevresel alerji kontrolü için immünosüpresif ve antihistaminik ilaçlar kullanılmalıdır. 
  • Genellikle bu ilaçlar ömür boyu kullanım gerektirmektedir.
  • Belirlenen cilt koşullarını tedavi etmek için steroidler gerekmektedir.
  • Oral ve enjeksiyon yoluyla alerji duyarsızlaştırma işlemi için immünoterapi kullanılmalıdır.
  • Aşırı yalama sorunu ve sinirsel çiğnemeyi engellemek için davranışsal ilaçlar veteriner kontrolünde kullanılmalıdır.
  • Köpeğe cilt kanseri ve tümör teşhisi konulduğunda, ameliyat yoluyla bölümlerin çıkarılması gerekmektedir.
  • Köpeğin kızgınlık hormonunun fazla salgılanması rahatsızlığını önlemek için kısırlaştırma işlemi yapmak gerekmektedir.
  • Köpekte görülen kuru cilt ve tüy dökülme sorunu için E vitamini, A vitamini ve balık yağı takviyeleri gerekmektedir.
  • Pire alerjisine bağlı tüy dökülmelerinde, aylık pire önleyici ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Gıda alerjisine bağlı tüy dökülmelerinde ise hipoalerjenik diyetler uygulanmalıdır.
  • Kemoterapiye bağlı köpeklerin tüy dökülmeleri ise, genellikle kemoterapi tedavisi tamamlandığında düzeltilmektedir. Bu durumdaki çoğu tüy dökülmesi, gerekli tedavi uygulandığında düzeltilebilir.
  • Köpeklerde görülen tiroid bozukluklarına karşı, tiroid ilaçları ve hormon tedavisi uygulanmalıdır. Bu tedavi sonucunda tüy dökülmesi tersine çevrilebilir.
  • Uyuz vakalarının tedavisinde ise ilaçlı şampuanlar kullanılmalıdır.
  • Genellikle yaşlı köpeklerde görülen basınç yaraları için antibiyotik ve korse tedavileri uygulanmaktadır. Ayrıca yaşlı köpekler için yastıklı yatak takımları almak bası yaralarını önleyebilir.

Köpeklerin Sağlıklı Beslenmesi Tüylerini Nasıl Etkiler?

Tüm canlıların sağlığı için olduğu kadar köpeklerin sağlığı için de oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenmeyen köpeklerde kilo problemi, bağışıklık sisteminde zayıflık ya da alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Güçlü bağışıklık sistemi olan köpeklerin cilt sağlıkları iyi, tüyleri de parlak ve canlı bir görünümdedir.

Köpeğinizin sağlıklı olması için nasıl beslemek doğrudur sorusuna bir bakarsak; köpeğinizin yeterince protein, lif ve karbonhidrat almasını sağlamak gerekir. Bunun içinde piyasada köpeğinizin ihtiyaçlarına uygun üretilmiş hazır birçok farklı mama bulunmaktadır. Köpeğinizi bu mamalarla beslemeniz gerekir. 

Eğer ev yemekleri ile köpeğinizi besliyorsanız yetersiz beslenmeye bağlı birçok sorunla birlikte tüy dökme sorununa da hazır olmalısınız. Çünkü ev yemekleri ile köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini karşılamanız oldukça zordur. Sonuç olarak köpeğinizin tüy kalitesi düşer ve tüyleri dökülmeye başlar. Sağlıksız bir tüy kalitesini mat görünümlü tüyler, kepeklenen ve kuru bir cilt ile fark edebilirsiniz. Bu arada köpeğinizin yeterince temiz suya ulaşmasını sağlamayı da ihmal etmemelisiniz.

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!