sabah meditasyon yapmanın faydaları

Sabah Meditasyon Yapmanın Faydaları

Meditasyon yapmak için en iyi zaman hangisidir? Meditasyon ne kadar süre ile yapılmalıdır?

Meditasyon yapmak uzun vadede vücuda birçok yarar sağlar. Sağlık bütünlüğünün korunmasında, anksiyeteyle başa çıkma konusunda ve daha dinç hissetme konusunda etkin rol oynar. Meditasyon terimi, bedeni ve zihni birleştirmeye yardımcı olabilecek çeşitli zihinsel odaklanma tekniklerini kapsayan bir terimdir. Konsantrasyon, rahatlama, farkındalık ve duygusal tarafsızlık yönlerini barındırır ve birçok insana aynı zamanda ruhsal bir deneyim kazandırır. İnsanlar genellikle meditasyonu yaşamlarının huzurunu iyileştirmenin güvenli bir yolu olarak gördüğü için yapar ve düzenli yapılan meditasyon, fiziksel ve zihinsel olarak sağlığa fayda sağlayabilir. 

Meditasyon yapmaya karar veren çoğu insanın aklına gelen ilk soru da meditasyonu ne zaman yapılması gerektiğidir. Meditasyonu ne zaman yapmak gerekir sorusuna cevap bulmanız, sizi başlamaya bir o kadar iter. 

Siz de günlük rutininize meditasyon yapmayı eklemek istiyorsanız, bunu yapmak için günün "kötü" ya da ‘’olmaması gereken’’ bir zamanı varmış gibi düşünmeden başlayabilirsiniz. Meditasyon yapmak için en doğru zaman yoktur, sadece istediğiniz zaman vardır. Fakat, özellikle sabah meditasyon yapmanın faydaları size çekici gelebilir.

Meditasyon Yapmak İçin Günün En İyi Zamanı Hangisidir?

Aslında basit bir mantıkla, meditasyon yapmak için günün en iyi zamanı, sizin programınıza ve motivasyon seviyenize en uygun olan zamandır. Hatta uzmanların söylemine göre, meditasyon yapmak için en iyi zaman, bunu gerçekten yapmaya kararlı olduğunuz zamandır. Sabah yapılan meditasyonun gün içerisindeki odaklanmaya, kötü düşüncelerden arınmaya katkısı çok büyük olsa da meditasyon için ayırabileceğiniz her an meditasyon yapmak için en doğru zamandır.

Sabah Yapılan Meditasyonunun Olası Faydaları

Meditasyonun faydaları günün saatine bağlı değildir, ancak uygulayıcıların sıklıkla sabahları meditasyonu tavsiye etmelerinin bazı nedenleri vardır:

1-Güne İyi Başlamak 

Sabah vakitlerinde meditasyon yapmanın günün geri kalanının gidişatını belirlediği söylenir. Sabah yapılan meditasyon, esnemiş vücudun, kötü düşüncelerden arınmış zihnin, günün geri kalanını daha verimli hale getiriyor ve zihni merkezlemeye, stresi yönetmeye ve genel duygusal refahı artırmaya yardımcı oluyor. Sabah meditasyonu, günün geri kalanı için sakinlik ve dengenin temelini atmış oluyor desek yanılmayız.

2-Ekstra Stresli Günleri Yönetmek

Sabah meditasyonu, özellikle stresli günlerde endişe, beklenti ve kuruntuda olma halini dizginleyerek duygularınızı yönetmenize yardımcı oluyor. Hatta birtakım söylentilere göre, çok bilindik Dünya liderlerinin en yoğun toplantıları olacağı günün sabahında meditasyon yapıp zihnini genişletip streslerini azalttığı söyleniyor. Yani, meditasyonun güne hazırlanmamıza yardımcı olabileceği ve meditasyon için en az zamanımız olduğunu düşündüğümüz günlerin belki de meditasyondan en çok yararlanabileceğimiz günlerdir diye özetleyebiliriz.

3-Sabah Huzuru ve Sessizliğini Yaşamak

Bahsettiğimiz gibi, sabah yapılan meditasyon, gününüze zemin hazırlayabilir ve gidişatı belirleyebilir. Birkaç araştırmaya göre, sabah vakitleri, günün koşuşturmasından önce doğuştan gelen bir huzur duygusuna sahip olma eğilimindedir. Zihniniz doğal olarak dinlenme nedeniyle sakinleşir ve etrafınızdaki dünya kolektif uyku nedeniyle sessizdir. Herkes uykusuna devam ederken sabahın erken saatleri, size kendinizle baş başa vakit geçirme fırsatı veriyor. Sabah meditasyonu kendi iç sesinizi daha iyi anlamak, kendinize daha iyi odaklanmak için mükemmel bir şanstır da aynı zamanda. Sabah sessizliğinde meditasyon yapmak, teknolojiyle her zamankinden daha fazla birbirine bağlanan bir dünyada deneyimlenmesi oldukça nadir olan bir şey olup dış dünyayla olan odağınızı bir süre kesip kendi isteklerinize odaklandığınız vazgeçilmez bir andır.

Meditasyonla ilgili en güzel şeylerden biri, özellikle de yeni başladığınızda, bunun için önemli bir zaman ayırmanıza gerek olmamasıdır. Evinizden ya da konfor alanınızdan çıkıp başka bir konuma gitmeye gerek kalmadan istediğiniz zaman istediğiniz yerde yapabiliyor olmanız da meditasyon yapmayı eşsiz kılıyor. Söyleyeceğimiz şu ki, uyandığınız an yatağınızdan kalkmadan bile meditasyon yapabilirsiniz. Bunun için de saatlerinizi harcamanıza gerek yok, kendinize ayıracağınız 5 dakikada bile farkı göreceksiniz.

Doğru Meditasyonun Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Üst başlıktaki yazıyı okuduğunuz zaman, gerçekten de 5 dakika bile yapılan meditasyon vücuda yarar sağlar mı sorusu aklınızda belirmiş olabilir. Aslında ne kadar süre meditasyon yapmalısınız sorusunu şöyle açıklayabiliriz: Yapılan meditasyonların, yeterlilik ve tutarlılığın yapılan süreden daha önemlidir. Bazen, bir zorlukla doğrudan yüzleşmek için doğru odaklanma ve netlik seviyesine ulaşmak için ihtiyacınız olan tek şey birkaç dakikalık arabuluculuk olabilir. 30 saniyelik kasıtlı meditasyonun bile fayda sağlayabileceği düşünülmektedir. Eklemekte fayda var, yapılan bilimsel araştırmalarda ve genellikle öneri olarak sunulan meditasyon süresi ortalama 13 dakikadır.

Meditasyon Pratiğine Başlamak İçin İpuçları

Meditasyonu yavaş yavaş gününüze mantıklı ve angarya gibi hissettirmeyecek bir şekilde dahil edebilirsiniz. Gün içerisinde özellikle meditasyon için zaman ayırmak da sizler için faydalı olacaktır. 5-10 dakikalık küçük bir zaman hedefiyle başlayarak kendinizi zorlamadan deneyebilirsiniz. Kendiniz için belirleyeceğiniz bir meditasyon noktası evinizin ya da bahçenizin bir alanı sizi motive edebilir. Size en uygun meditasyonu keşfetmek için

farklı meditasyon uygulamalarını denemek, en doğru sonucu almanız konusunda işe yarayabilir. Daha sonrasında, seçtiğiniz meditasyon formatı hakkında daha fazla bilgi edinmek, araştırmalar yapıp özünü öğrenmek, sizleri meditasyon yapmaya daha çok bağlayacaktır. Çevrenizde güncelde meditasyon yapan ya da sizin gibi meditasyona başlamak isteyen diğer kişilerle bağlantı kurmak ve deneyimleri paylaşmak sizler için daha motive edici olabilir. Bütün bunların yanında, meditasyon uygulamaları ya da sakinleştirici slow müzikler dinlemenin de büyük faydası vardır.



Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!