kuru meyvelerin faydaları nelerdir?

Kuru Meyvelerin Faydaları Nelerdir?

Kuru meyveler hangi vitaminleri içerir? Kuru meyveler fazla tüketilirse ne olur? Kuru meyvelerin zararları nelerdir?
Omega-3 Nedir? Okunuyor Kuru Meyvelerin Faydaları Nelerdir? 5 dakika İlerle Ayurvedik beslenme nedir?

Binlerce yıldır tüketilen sağlıklı gıdalardan olan kurutulmuş meyveler, güneş ya da özel makinelerin yardımı ile meyvenin suyunun alınmasıyla yapılır. Kurutma sırasında suyun uzaklaştırılması aynı zamanda meyvedeki doğal şekerlerin yoğunlaşması anlamına da gelir. Kurutulmuş meyvelerin besin profilleri, biri dizi faydayı da beraberinde getirir. 

Kuru meyvelerin faydaları şunlardır:

  • Vitamin bakımından zengindirler
  • Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar
  • Kansızlığa iyi gelir
  • Cilt ve saç sağlığına iyi gelir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

1-Vitamin Bakımından Zengindirler

Kuru meyveler vitaminler bakımından zengindir. Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik ve kuru şeftali gibi kuru meyvelerde bulunan C vitamini, A vitamini, K vitamini gibi vitaminler bulunur. Kuru meyveler aracılığı ile alınan vitaminler, dengeli ve çeşitli bir diyet içinde tüketilmelidir. 

2-Böbreklerin Düzenli Çalışmasını Sağlar

Kuru meyvelerin böbreklere olan faydaları, içerisindeki lif ve minerallerle kaynaklıdır. İçerisindeki potasyum böbrek fonksiyonları için önemli bir mineraldir ve elektrolit dengesini düzenleyebilir. Her kuru meyvenin farklı özelliklere sahip olduğu unutulmamalıdır. Örneğin kuru ananas, içeriğindeki bromelain sayesinde böbrek taşlarının çözülmesine yardımcı olur. 

3-Kansızlığa İyi Gelir

Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobinin yapımında gereklidir. Bu kırmızı kan hücreleri vücudunuz boyunca oksijenin taşınmasına yardımcı olur. Demirin yüzde altısı diğer temel proteinlerde de bulunabilir ve diğer yüzde 25'i de vücudunuzda ferritin adı verilen bir kan proteininde depolanır. Bu bilgiden yola çıkarak demir açısından zengin meyvelerin kansızlığa iyi geldiği söylenebilir. Kuru erik, kuru üzüm ve kayısı gibi kuru meyveler iyi demir kaynaklarıdır. 100 gram kuru erik 0,93 mg demir içerirken kuru üzüm 2,6 mg demir içerir. Kayısının 100 gramında 6,3 mg demir bulunur.

4-Cilt ve Saç Sağlığına İyi Gelir

Kuru meyveler hem saç hem de cilt için faydalı olan bir besin kaynağıdır. Saç büyümesini destekleyen ve cildi besleyen vitaminler, sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve biyotin ile yüklüdürler. Kuru meyvelerde bulunan çinko sağlıklı saç ve cildin korunmasında önemli rol oynarlar. Çinko, cildin elastikiyetini ve sıkılığını korumak için gerekli olan kolajen üretimine yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı saç büyümesini teşvik eder ve saç dökülmesini önler.

5-Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kuru meyveler, uzun yıllardır bağışıklığı güçlendirmenin ve genel sağlığı iyileştirmenin doğal bir yolu olarak kullanılmıştır. Kuru meyvelerdeki temel besinler bağışıklık sistemimizin en iyi şekilde çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilecek çok sayıda sağlık faydası sağlarlar. Bağışıklık sistemi için en faydalı kuru meyvelerin başında kuru kayısı gelir. Kuru kayısı, vücudumuzun enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattı olan A vitamini açısından zengindirler. 

Kuru Meyvelerin Zararları Nelerdir?

Birçok faydasına karşın kuru meyve tüketiminde aşırıya kaçmanın sonucunda bazı zararlar oluşabilir. Kurutulmuş meyveler konsantre olduğundan (suyu çıkarılmış olduğundan), şeker ve kalori açısından yüksek değerlere sahiptirler. Bu da hem kilo alımına hem de kan şekerinin yükselmesine neden olur. 

Çok fazla kurutulmuş meyve bazı insanlarda mide rahatsızlığına neden olabilir. İçeriğindeki yüksek lif ve bazı doğal şeker alkoller nedeniyle bazı kurutulmuş meyveler şişkinlik, gaz ve ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. İlave şeker içeren kuru meyveler, alerjik tepkilere neden olabilir. Doğru koşullarda saklanmadığında ise mantar veya toksin içerebilir. 

Hangi Meyveler Kurutulur?

Neredeyse her meyvenin kurusu yapılabilir. Ancak daha çok kurutulan meyveler şunlardır:

  • Kayısı
  • Ananas
  • Portakal
  • Muz
  • İncir
  • Elma
  • Hurma
  • Armut
  • Erik
  • Şeftali

Kuru Meyveler Çok Yenirse Ne Olur?

Çok fazla kuru meyve tüketmek, birçok sorunu da beraberinde getirir. Yapılan araştırmalarda aşırı kuru meyve tüketiminin ani kilo alımına neden olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle ilave şeker eklenmiş ürünlerde bu risk daha da artar. İlave şekerin eklenmesinin nedenlerinden biri, paketleme sırasında kuru meyvelerin birbirine yapışmasını engellemektir. Bu şeker, diş çürüklerine neden olabilir. Kuru meyveler işlenirken eklenen kükürt dioksit, günlük 20 miligramdan fazla tüketildiğinde insanlarda astıma, alerjik reaksiyona ve deri döküntülerine neden olabilir.

Yüksek lif içeriği nedeniyle fazla tüketmek, şişkinliğe, ishale, kramplara ve kabızlığa yol açabilir. Çoğu kuru meyve, kan şekeri seviyelerini hızla yükseltebilen ve enerji seviyelerini yükseltebilen yüksek bir glisemik indekse sahiptir. Bu nedenle yüksek tansiyondan şikâyetçi olan hastaların kuru meyvelerden kesinlikle uzak durmaları gerekmektedir.

Kuru Meyvelerin İçerisinde Bulunan Vitaminler Nelerdir?

Kuru meyvelerin içinde bulunan vitaminler şunlardır:

  • A vitamini
  • B vitaminleri
  • K vitamini

Kuru Meyveler Nasıl Tüketilmeli?

Kuru meyveler sağlıklı bir atıştırmalık veya yemek takviyesi olarak tüketilebilir. Kuru meyve tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilmelidir. Genellikle yoğun kalori ve şeker içerdiği için küçük miktarlarda tüketilmelidir. 

Porsiyon olarak genellikle gün içinde atıştırmalık olarak tüketilebilir. İsteğe bağlı olarak kahvaltılarda müsli, yoğurt veya süt ile birleştirerek veya salatalara ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz. Yapım aşamasında su oranı azaltıldığı için tüketildiklerinde susuzluk hissi olabilir. Bu nedenle, kuru meyve tüketirken kesinlikle su içilmelidir. 

Kuru Meyveler Ne Sıklıkla Tüketilmeli?

Kuru meyve tüketimi, bireyin genel sağlık durumu, beslenme ihtiyaçları ve yaşam tarzına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak dikkate alınması gereken faktörlerin başında porsiyon kontrolü gelir. Günlük önerilen miktar aşılmayarak her gün kuru meyve tüketilebilir. 

Herkesin beslenme ihtiyacı farklı olduğundan genel olarak belirlenmesi gereken porsiyon miktarı için bir sağlık ya da beslenme uzmanına başvurulması önerilir. 

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!