hcg diyeti nedir

HCG Diyeti Nedir? Faydaları Nelerdir?

HCG Diyeti kimler için uygundur? HCG diyeti nasıl uygulanır? Kilo vermek için etkili bir yöntem midir?

Hcg diyeti uzun senelerdir popüler olan beslenme programlarından biridir. Diyetin savunucuları aç hissetmeden günlük 0.5 ila 1 kg arası kilo kaybettiklerini söylemektedir. Ancak Gıda ve İlaç Dairesi’ ne göre Hcg diyeti tehlikeli ve yasa dışıdır. Oldukça düşük kalorili beslenme hakim olduğu için kilo kaybını hızlandırır. Aynı zamanda program basit temellerden oluştuğu için takibi kolaydır. Hcg diyet, Hcg hormonundan yola çıkarak planlanmıştır. 

Hcg hormonu, hamileliğin erken safhalarında yüksek seviyelerde seyrederken genellikle gebeliğin tespiti için belirteç niteliğindedir. Bunun yanı sıra hem kadın hem erkeklerde doğurganlık problemlerinin tedavisine yardımcı olmak için tercih edilmiştir. Yüksek hcg seviyeleri yumurtalık ve testis kanseri gibi bazı kanser türlerinde belirti olabilir.

İlk olarak 1954 yılında Albert Simeons isimli doktor hcg’ yi kilo kaybı için önermiştir. Günümüzdeki hcg ürünleri ise sprey ve oral damla gibi birçok farklı türde satılmaktadır. 

HCG Diyet Nasıl Çalışır?

Hcg, hamilelik sırasında vücutta üretilen protein bazlı hormondur. Rahmin sağlıklı bir şekilde büyümesini desteklemek için progesteron gibi hormonların üretimini destekler. Gebeliğin 4. ayından itibaren kandaki hcg seviyesinde düşme görülür. İlk olarak 1954 yılında Albert Simeons isimli doktor hcg’ yi kilo kaybı için önermiştir. Günümüzdeki hcg ürünleri ise sprey ve oral damla gibi birçok farklı türde satılmaktadır.

Hcg diyeti denemek isteyen kişiler beslenme programını uygularken aynı zamanda hcg damlası ya da hcg iğnesini kullanırlar. Hcg ürünleri reçete ile satışa sunulur. Hcg ürünlerinin psikolojik yan etkileri olduğunu söyleyenler de bulunmaktadır. 

Hcg prensibi, diyetin kişiyi açlık moduna getirerek yağ yakmalarını temel almaktadır. 

HCG Diyetinin Aşamaları Nelerdir?

Hcg diyet, çok düşük yağlı ve düşük kalorili bir beslenme programıdır. Diyetin aşamaları ve kuralları aşağıda listelenmiştir.

  • Yükleme Aşaması: İlk aşama olan yükleme aşamasının ilk iki gününde hcg ürünü almaya başlamalısınız. Yağ içeriği yüksek ve kalorili olan besinler tüketin.
  • Kilo Kaybı Aşaması: İkinci aşama olan kilo kaybı aşaması yaklaşık olarak 3 - 6 hafta devam etmelidir. Az miktarda kilo kaybı hedefleyenler 3 hafta devam etmeli, önemli ölçüde kilo kaybı isteyenler ise 6 hafta süresince bu aşamada kalmalıdır. Bu aşamada günlük yalnızca 500 kalori alın. 
  • Bakım Aşaması: Son aşama olan bakım aşamasında hcg ürünlerini kullanmayı bırakın. Günlük besin alımını artırabilirsiniz ancak 3 hafta boyunca nişasta ve şeker içeren tüm besinlerden uzak durmalısınız.

HCG Diyetinin Sağlık Yararları Nelerdir?

Hcg diyeti ile ilgili bilinen ve kanıtlanmış hiçbir sağlık yararı bulunmamaktadır. Diyetle kilo kaybı mümkün olsa dahi bu durum sürdürülebilir değildir. Açlık diyeti olarak da tanımlanabilir. 

Kilo kaybı sağlamak, kalori alımını sınırlandıran diğer diyetlerle de mümkündür. Aynı zamanda Hcg diyetinde önerilen takviyeler, yasa dışıdır ve güvenilir değildir. Kilo kaybını doğru bir şekilde sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmakta fayda var.

Diyetin artıları; hızlı kilo kaybını sağlamak ve programın takibini kolay bir şekilde takip etmektir. Ancak olumsuz yönleri dikkate alınmalıdır.

HCG Diyeti Nasıl Yapılır?

Hcg diyet modeli, günlük iki öğüne yayılmış 500 ila 800 kalori alımıdır. Öğünlerin zamanlaması önemli değildir ancak kalorilerin öğle ve akşam yemeklerine eşit olarak bölünmesi gerekmektedir.

Günlük 800 ve daha düşük kalori alımı, çok düşük kalorili diyet olarak tanımlanmaktadır. Sağlık uzmanı eşliğinde olmadan kalori seviyesinin bu kadar düşük sınırlanması önerilmemektedir.

Hcg diyetinde kahvaltı olarak stevia ya da sakkarin ile tatlandırılan kahve veya çay tüketimi önerilmektedir. Hcg diyette günlük 1 yemek kaşığı süte izin verildiği için genellikle sabah kahveye koyarak tercih edilir. Diyette standart tarifler yoktur fakat düşük kalori alımından dolayı yemek planı için yemek önerileri birçok çevrimiçi kaynakta yer almaktadır. 

hcg diyeti

HCG Diyetinde Hangi Yiyecekler Yenebilir?

Hcg diyetinin yükleme aşamasında yüksek yağlı ve kalorisi yüksek besinler tercih edilmektedir. Diğer aşamalarında ise düşük kalorili beslenme hakim olduğundan yağsız protein kaynakları (tavuk göğsü, karides, beyaz balık, ıstakoz ve yağsız kıyma), diyette onaylanmış sebze (marul, salatalık, soğan, domates, lahana, kereviz) ve meyveler (portakal, çilek, elma, greyfurt), otlar ve baharatlar, kahve, su ve çay tüketimi önerilmektedir. 

HCG Diyetinde Yenmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Hcg diyetinde; yağlı balık, yağlı tohum, yağ ile yapılmış herhangi bir gıda, patates gibi nişastalı sebze, şeker ve şekerli besinler, mandıra gıdaları, şekerli içecekleri alkol, tatlı, hamur işi ve karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin hiçbirine kesinlikle izin verilmez.

HCG Diyetinin Maliyeti Nedir?

Diyette, Hcg enjeksiyon ve hapları önerildiği için maliyetinin yüksek olduğu düşünülmektedir. Kişiler, hormon haplarını genellikle internet üzerinden temin etmektedir. 

HCG Diyetiyle İlgili Gerçekler Nelerdir?

Gıda ve İlaç Dairesi, Hcg’ nin kilo kaybına olan etkisini onaylamamıştır. Bunun yanı sıra güvenliği de tartışılmaktadır. Bu ve benzeri ürünlerin içeriğinde bilinmeyen bileşenler yer alır. Bu sebeple kaçınmak en doğrusudur. Ayrıca, Hcg diyetinin neden olduğu bazı yan etkiler vardır. Depresyon, ödem, jinekomasti, yorgunluk, tükenmişlik hissi ve baş ağrısı en yaygın olarak görülen semptomlardır. Büyük ölçüde açlık seviyesinden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. 

2014 yılında yapılan bir çalışmada, akciğer ve bacağında pıhtı gelişen 64 yaşındaki kadının hcg diyetinde olduğu tespit edilmiştir. Diyetin, yüksek oranla pıhtı ve diğer yan etkilere neden olduğu belirlenmiştir. 

Hcg diyeti benzeri düşük kalorili diyetler; safra taşı oluşumu, vitamin ve mineral yetersizliği, elektrolit kayıpları ve düzensiz kalp atışına sebep olmaktadır. Bazı araştırmalara göre hcg ürünleri kanser riskini önemli ölçüde artırmaktadır. 

HCG Diyeti Kilo Kaybı İçin Ne Kadar Etkilidir?

Hcg diyetini savunan kişiler, diyetin açlık hissi yaratmadan metabolizmayı hızlandırdığını ve büyük ölçüde yağ kaybetmeyi sağladığını iddia etmektedir. Yıllar boyunca yapılan birçok çalışma, kilo kaybındaki asıl sebebin hcg hormonu ile ilgisi olmadığı kalori yoksunluğundan olduğu sonucuna varmıştır. 

Aynı zamanda kalori kısıtlı diyetlerle beraber kişilere verilen hcg enjeksiyonlarının etkisi çalışmalarda karşılaştırılmıştır. Kilo kaybında, kalori kısıtlı diyetlerin hcg enjeksiyonuna bağımsız şekilde kilo kaybını sağladığı ispatlanmıştır. Hcg hormonunun kişideki açlığı azaltmadığı da araştırmalarda belirlenmiştir. 

Kilo kaybını sağlamasına rağmen birçok yan etkisinin olduğu unutulmamalıdır. Hcg enjeksiyonları için düşünülen en ciddi endişe ise vücuttaki kan pıhtılarının kan damarlarını engelleme riski yani tromboembolizmdir. 

HCG Diyetini Takip Etmek İçin En İyi Uygulamalar Nelerdir?

Hcg diyetini takip etmek için internet üzerinden ulaşabileceğiniz birçok uygulama bulunmaktadır. Yaygın olarak tercih edilen uygulamalar aşağıdaki gibidir. 

  • Hcg Diet Assistant 

Hcg diet assistant, özel yemek planlaması sayesinde takibi kolay bir uygulamadır. Hızlı kalori ekleme, veritabanı arama, favori yemek planı, egzersiz, hap ve iğneleri izleme, menü planlama, süpermarket arama, su takibi, kilo takibi, rapor ve gıda arama gibi bazı özellikleri bulunmaktadır.

  • Hcg Diet Life Pro

Hcg diet life pro’ nun; ağırlık ölçümü, ölçümlerin genel grafiği, kalori takibi, aktivite izleyici, kan şekeri takibi, aylık takvim, günlük not, protokol ayarı, yemek planlaması, sesli kitap, otomatik bildirim hatırlatıcı, topluluk ve üye sohbeti, vitamin takibi, fotoğraf günlüğü ve su tüketimi gibi özellikleri bulunmaktadır. 

  • Hcg

Hcg uygulamasının; ömür boyu yemek planlama, tavsiye protokolü özelleştirmesi, ağırlık grafiği, ölçüm grafiği, kalori takibi, kan şekeri takibi, kan basıncı takibi, kalp atış hızı takibi, günlük zamanlayıcı programı, aktivite günlüğü, besin tüketimi veri tabanı ve güncellemesi, sesli kitap, vitamin ve takviye takibi, fotoğraf günlüğü, sık kullanılan özelliği, topluluk ve üye sohbeti gibi özellikleri bulunmaktadır. 

HCG Diyet Düşük Karbonhidrat Diyeti mi?

Hcg diyetinde sadece kalori miktarı değil günlük alınması gereken karbonhidrat miktarı oldukça sınırlı tutulmaktadır. Alınan kalori miktarına bağımlı karbonhidrat kaynağı olarak akşam yemeğinde melba tostu ve bir adet grissiniye izin verilir. Tahılların tamamı, kek, kurabiye, pasta, börek, çörek, makarna ve ekmek gibi tüm karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketimi yasaktır.

Hcg diyetinde hedeflenen, diğer düşük karbonhidratlı diyetlere benzer şekilde kilo kaybını hızlandırmak ve açlık hissini azaltmak adına karbonhidratı sınırlandırmaktır. Diyetin savunucuları, diyetin aşerme ve açlık hissini tamamen yok ettiği söylemektedir. Bunun nedenin ise karbonhidrat ve şeker tüketimini azaltmak olduğunu belirtmektedir. 

Standart beslenme programları 250 ila 300 gram karbonhidrat içerirken, Hcg gibi düşük karbonhidrat diyetleri 60 gram ile karbonhidrat alımını sınırlandırır. 

HCG Diyetini Kimler Yapabilir?

Hcg diyetinin önerildiği bir grup yoktur. Ancak kronik hastalığı bulunmayan, günlük düzenli spor yapan, fiziksel aktivitesi yeterli olan ve su tüketen kişiler Hcg diyeti deneyebilir. 

Bununla beraber emzikliler, gebeler, kronik hastalığı olanlar, takip etmesi gereken beslenme programı bulunan kişiler, yaşlılar ve büyüme gelişme çağındaki çocukların Hcg diyeti kesinlikle yapmaması gerekir. Ergenlik dönemindeki kişilerin uygulaması da önerilmez. Bunun sebebi diyetin çok kısıtlayıcı olması ve her makro ve mikro besinden yeterince faydalanılamamasıdır. 

HCG Diyeti İçin En İyi Tarifler Nelerdir?

HCG diyetine yeni başlayanlar için örnek yemek tarifleri aşağıda listelenmiştir. 

  • Sarımsaklı Zencefilli Kuşkonmaz ve Karides

Sarımsaklı zencefilli kuşkonmaz ve karides için gereken malzemeler sırasıyla 100 gram ayıklanmış karides, 2 diş ince kıyılmış sarımsak, kuşkonmaz ve 1 yemek kaşığı zencefildir.

Sarımsaklı zencefilli kuşkonmaz ve karidesi hazırlamak için ısıtılmış tavaya sarımsak, zencefil ve karidesi ekleyin. 5 dakika karıştırarak kavurmaya devam edin. Karidesleri tavadan alın ve kuşkonmazı parçalayıp tavaya ekleyin. 3 dakika daha kavurun, tavaya yeniden karidesleri ekleyerek ısıtın ve servis yapın. 

  • Portakallı Tavuk Salatası

Portakallı tavuk salatası için gereken malzemeler sırasıyla 1 su bardağı tavuk döner, ½ çay kaşığı karabiber, ½ çay kaşığı tuz, 1 suyu sıkılmış portakal, 1 dilimlenmiş portakal, 4 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı zencefil, 2 yemek kaşığı elma sirkesi, biber, 5 diş ince kıyılmış sarımsak, 3/2 çay kaşığı kurutulmuş tarhun ve 2 su bardağı marul ya da ıspanaktır. 

Portakallı tavuk salatası hazırlamak için öncelikle orta ateşteki tavayı ısıtın. Tavaya tarhun, portakal, limon suyu, elma sirkesi, zencefil, sarımsak ve kırmızı biberi ekleyin ve 15 dakika kadar pişirin. Tavanın altını kapatıp soğumaya bırakın. Marula tavuğu ekledikten sonra üzerine sosu dökerek servis yapın. 

  • Karnabahar Çubukları

Karnabahar çubukları için gereken malzemeler sırasıyla 2 su bardağı çiğ rendelenmiş karnabahar, ¼ su bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri, yumurta, baharat, sarımsak tuzu ve ½ su bardağı rendelenmiş domatestir.

Karnabahar çubuklarını hazırlamak için öncelikle fırını ısıtın. Domatesleri püre haline getirdikten sonra ayrı bir kapta yumurta, karnabahar ve rendelenmiş mozzarellayı karıştırın. Karışımı borcama alın ve 40 dakika peynir tamamen eriyene kadar fırında pişirin. Fırından alın ve şeritler halinde kesin. Püre halindeki marina sosla servis yapın. 

  • Ispanaklı Tavuk Rulolar

Ispanaklı tavuk rulo için gereken malzemeler sırasıyla 400 gram tavuk göğsü, 2 su bardağı ıspanak, ¼ fincan doğranmış soğan, 4 diş ince kıyılmış sarımsak, 3 yemek kaşığı limon suyu, 2 su bardağı tavuk suyu, 1 çay kaşığı kekik, ¼ çay kaşığı soğan tozu, ⅛ çay kaşığı kekik, ⅛ çay kaşığı sarımsak tozu, acı biber, tuz ve karabiberdir. 

Ispanaklı tavuk rulo hazırlamak için fırını ısıtın. Tencerede ıspanak, sarımsak, soğan, limon suyu ve baharatları karıştırarak kavurun. Tavuk suyunu da ekledikten sonra suyunu çekmesini bekleyin. Tavuk göğsünün uçlarına ıspanak karışımdan koyarak rulo haline getirin. Rulo ile sabitleyin ve fırına atın. 

HCG Diyeti İçin Örnek Menü Nedir?

HCG diyetine yeni başlayanlar için 7 günlük örnek beslenme programı aşağıda verilmiştir.

  • 1. Gün

Kahvaltı: 1 yemek kaşığı sütle hazırlanmış kahve ve fındıklı stevia

Öğle Yemeği: 100 gram derisiz ve kemiksiz tavuk, 1 adet dilimlenmiş salatalık ve 2 adet melba atıştırmalık

Akşam Yemeği: Soğanlı yağsız ızgara kıyma, 1 adet HCG diyet sarımsaklı grisini çubuğu

  • 2. Gün

Kahvaltı: 1 yemek kaşığı sütle hazırlanmış kahve ve stevia tatlandırıcı

Öğle Yemeği: 100 gram bebek ıspanak, konserve ton balığı ve 2 melba turşu

Ara Öğün: 1 adet elma

Akşam Öğün: 100 gram baharatla terbiyelenmiş karides, salata soslu marul, 1 melba tost

Ara Öğün: 1 avuç taze çilek

  • 3. Öğün

Kahvaltı: 1 yemek kaşığı sütle hazırlanmış kahve veya çay

Öğle Yemeği: 100 gram kemiksiz ve derisiz ızgara tavuk göğsü, lahana salatası ( Hcg salata soslu rendelenmiş lahana)

Ara Öğün: Stevialı ½ orta boy greyfurt

Akşam Yemeği: 100 gram karides, Hcg soslu marul ve melba tost

Ara Öğün: Elmalı turta ( 1 adet elma, hcg grissini çubuk ve stevia ile hazırlanan)

  • 4. Gün

Kahvaltı: 1 yemek kaşığı süt ile hazırlanan kahve ve ½ orta boy elma

Öğle Yemeği: 100 gram konserve ton balığı, Hcg salata soslu marul ve ½ orta boy elma

Ara Öğün: 1 adet Hcg Sarımsaklı Grissini

Akşam Yemeği: Biftek, buğulama kuşkonmaz, 2 melba turşu ve bir avuç taze çilek

  • 5. Gün

Kahvaltı: 1 yemek kaşığı sütle hazırlanan stevia ilaveli kahve

Ara Öğün: 1 adet elma

Öğle Yemeği: 100 gram tavuk göğsü, kuşkonmaz ve grissini

Akşam Yemeği: 100 gram biftek ve ıspanak

  • 6. Gün

Kahvaltı: Stevia ilaveli yeşil çay

Öğle Yemeği: Lahana salatası ve 100 gram tavuk göğsü

Ara Öğün: 1 adet portakal

Akşam Yemeği: Marul yatağında 100 gram karides 

  • 7. Gün:  

Kahvaltı: 1 avuç çilek ve 1 yemek kaşığı sütle hazırlanan stevia ilaveli kahve 

Öğle Yemeği: 100 gram ızgara biftek ve grissini

Akşam Yemeği: Kırmızı biberli 100 gram konserve suda ton balığı ve kuşkonmaz

Ara Öğün: 1 adet elma

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!