narın faydaları nelerdir?

Narın Faydaları Nelerdir?

Nar vücudu nasıl etkiler? Narın vücuttaki faydaları nelerdir?
Ödem Savar: Bromelain Takviyesi! Okunuyor Narın Faydaları Nelerdir? 15 dakika İlerle Mide Yanması Nedir?

Narın pek çok faydası bulunmaktadır, bunların bir kısmı aşağıda belirtildiği gibidir:

Nar, antioksidanlar açısından zengindir ve bu nedenle vücudumuzu erken yaşlanmadan sorumlu olan serbest radikallerden korur. Serbest radikaller güneşe maruz kalma ve çevredeki zararlı toksinler nedeniyle oluşur.

Nar taneleri kan trombositlerinizin pıhtılaşmasını engeller.

İki tür kan pıhtısı vardır, birincisi bir kesik veya yaralanma sırasında iyileşmeyi hızlandıran iyi pıhtı, ikincisi ise kalpte, atardamarlarda veya vücudun herhangi bir yerinde herhangi bir iç pıhtı olduğunda  bu tür pıhtılar iyi değildir ve ölümcül olabilir.

Artan yaş ve yaşadığımız yaşam tarzıyla birlikte, atardamarlarımızın duvarları kolesterol nedeniyle sertleşir ve bazen tıkanmalara neden olur. Narın antioksidan özelliği kötü kolesterolün oksitlenmesini engeller. Bu nedenle nar yemek fazla yağları giderir ve damar duvarlarının sertleşmesini engeller.

Nar, kanımızdaki oksijen seviyesini pompalamaya da yardımcı olur. Narda bulunan antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşır, kolesterolü düşürür ve kanın pıhtılaşmasını önler. Tüm bunlar sonunda kanın serbestçe akmasına ve böylece vücudunuzdaki oksijen seviyesinin artmasına yardımcı olur.

Nar, kıkırdak hasarını azaltabilecek bir özelliğe sahiptir. Nar ayrıca iltihaplanmayı azaltma özelliğine de sahiptir.

Bir ilaç olmasa da evet, nar suyu erektil disfonksiyonu biraz iyileştirebilir. Ve birçok teori bunun doğru olduğunu kanıtlıyor.

Uzmanların, nar suyunun prostat kanseriyle savaşma yeteneğine sahip olduğunu iddia ediyor. Bir deney, nar suyunun büyümeyi yavaşlattığını ve hatta kültürlenmiş kanser hücrelerini öldürdüğünü gösterdi. İkinci maddede de belirttiğimiz gibi nar suyu kanı inceltir ve böylece kanın durumunu iyileştirerek kalp-damar hastalıklarını önler.

Bir bardak nar çekirdeği şu besinleri içerir: Lif, protein, folat, potasyum, C vitamini, K vitamini...

Fareler üzerinde yapılan başka bir deney, nar tüketiminin Alzheimer'ı da önleyebileceğini gösteriyor. Ancak deney henüz insanlar üzerinde yapılmadı.

Punisik asit, narın kolesterol ve trigliseritleri düşürmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olan ana bileşenlerinden biridir.

Hepimiz lifin sindirime iyi geldiğini biliyoruz. Ancak abur cubur yemeye meyilli olduğumuz yaşam tarzımız nedeniyle sebze ve meyvelerdeki lifin iyiliğini kaçırıyoruz. Günlük diyetinize nar eklemek, lifi günlük rutininize dahil etmenin en iyi yollarından biri olabilir. Bir nar, günlük önerilen lif alımının yüzde 45'ini içerir.

Antiinflamatuar bileşikler açısından zengin olan nar, romatoid artrit ve osteoartrit gibi bağışıklıkla ilgili rahatsızlıklardan muzdarip olanlar için son derece sağlıklıdır. Ayrıca, antikor üretimini artıran ve bağışıklığın gelişmesine yardımcı olan C vitamini açısından da zengindirler. Böylece narlar, sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumanıza ve yaygın hastalıkları ve enfeksiyonları uzak tutmanıza yardımcı olabilir.

Nar, vücudun içsel oksidatif stresini azaltmanın yanı sıra, kişisel ve profesyonel yaşamınızda yaşadığınız psikolojik stresi de azaltır. Queen Margaret Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, nar suyu içen kişilerde, stresli durumlarda artan bir stres hormonu olan kortizol seviyeleri daha düşüktü.

Ağız sağlığınızı iyileştirmek için gargara kullanıyorsunuz, ancak nar suyunun alkol içeren gargaralardan daha iyi bir seçenek olması şaşırtıcıdır. Nardaki bazı bileşikler, güçlü plak önleyici etkiler sergiler. Bir çalışma, narın hidroalkolik ekstraktının, mikroorganizmaların birikmesi nedeniyle diş plağı oluşumunu neredeyse yüzde 84 oranında etkili bir şekilde azalttığını gösterdi.

Yıllar boyunca yapılan çeşitli araştırmalar, düzenli olarak nar yemenin kemik sağlığınız için mükemmel olabileceğini kanıtlamıştır. Hayvan çalışmaları ayrıca meyvenin kemik kaybını önleyici bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir. Meyvede bulunan yüksek flavonoller, kıkırdak hasarı ve osteoartrit gibi sorunlara neden olabilecek herhangi bir iltihaplanma ile aktif olarak savaşmaya yardımcı olur. Romatoid artrit, osteoporoz ve diğer eklem problemleri gibi sorunları azaltma üzerindeki etkisini incelemek için giderek artan araştırmalar yapılmaktadır. Aslında nar suyunda bulunan antioksidan içeriği atletik performansa da fayda sağlar. Koşucular, potansiyel olarak performansı, aerobik aktiviteyi artırabileceği ve dayanıklılığı artırabileceği için meyveyi tüketmeleri için aktif olarak teşvik edilir.

Kırmızı meyvenin başka bir gizli faydası daha var. Narın zengin antioksidan içeriği ile vücuttaki oksidatif stres seviyesini düşürdüğü tespit edilmiştir. Oksidatif stres, kadınlarda doğurganlığın azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Üreme sistemi için taşıyabileceği diğer güçlü faydaları anlamak için çalışmalar devam etmektedir. Bunun dışında nar, cinsel yaşamınızı da güçlendirebilir. Meyvenin hem erkeklerde hem de kadınlarda seks hormonu olan testosteron seviyelerini arttırdığı gösterilmiştir.

Bu faydalar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  1. Bizi serbest radikallerden korur
  2. Kanınızı sulandırır narda bulunan antioksidanlar kanınızı sulandırır
  3. Aterosklerozun önlenmesi
  4. Oksijen maskesi görevi görür
  5. Artriti önler
  6. Erektil disfonksiyonla savaşır 
  7. Kalp hastalığı ve prostat kanseriyle savaşır
  8. Nar faydalı besinlerle doludur
  9. Hafızayı geliştirir
  10. Tansiyonu düşürür
  11. Sindirime yardımcı olur
  12. Bağışıklığı
  13. Stres seviyesini düşürür
  14. Plak oluşumunu önler
  15. Kemikleri ve atletik performansı güçlendirir
  16. Doğal bir doğurganlık arttırıcıdır

Çok sayıda hastalık üzerinde tedavi edici etkisi vardır

Narın sağlığa en faydalı özelliklerinden biri güçlü bir doğal antioksidan olmasıdır. Antioksidanlar vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir, hücreleri serbest radikal hasarından korur, kanser gibi hastalıkları önler, iltihaplanma ve yaşlanmanın etkilerini azaltır.

A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan bu meyve, aynı zamanda antiviral ve anti-tümör özelliklere de sahiptir. Nar, çinko, fosfor, magnezyum ve demir bileşikleri açısından zengin ve tıbbi özelliklere sahip bir meyvedir. Ancak şeker içeriğine dikkat edilmelidir.

Narın içerdiği polifenoller antioksidanlar olarak işlev görmektedir. Bu antioksidanların prostat, mide kanseri, kolon, akciğer ve meme kanseri üzerinde olumlu etkileri olduğu çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.

Nar, kan damarlarını korur, gençleştirir ve böylece kan dolaşımını iyileştirerek kalp ve damar sağlığını koruyabilmektedir. Narın kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Kolesterol ve yağ birikmesi, kalp hastalığının yaygın nedenlerinden biridir. Nar damarları tıkayan "kötü" kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Aynı şekilde "iyi" kolesterolü yükseltebilir ve bu da felç ve kalp krizi riskini azaltır.

Nar sindirim rahatsızlıklarına karşı da oldukça etkilidir. Güçlü antibakteriyel ve antiviral etkisi, bağırsakların düzgün çalışmasına müdahale edebilecek tüm zararlı mikroorganizmaları ve diğer bakterileri ortadan kaldırır. Nar ayrıca şişkinlik ve kabızlık problemlerini önleyerek sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Ağız florası için de birçok faydası bulunmaktadır. Diş etlerinde oluşan enfeksiyonlara karşı etkilidir.

Narda bulunan bitkisel hormonlar, özellikle kadınlarda hormonal sistem üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle nar menopoz dönemi için kullanılabilir.

Narın çekirdekleri de içerdikleri vitamin, mineraller ve antioksidanlarla cildin genç kalmasını ve güzelleşmesini sağlamaktadır.

C vitamini açısından oldukça zengindir

Nar, C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. C vitamini, her türlü enfeksiyona karşı savaşır, hücrelerde hasar oluşumunu engelleyerek tüm kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir. Tek bir nardan yapılan nar suyu, günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse yarısını karşılar.

Tokluk hissi verir

Nar suyu da doğal ve dengeli beslenmek isteyenler için iyi bir alternatif olabilir.

Nar meyvesinin lif oranı yüksektir ve bu nedenle de diyetlerde yer alabilmektedir. Lif oranı yüksek olduğundan tokluk hissi verir ve diyet sürecine bu şekilde katkıda bulunur. Yapılan pek çok araştırma nar ve nar suyunun iyi bir iştah kesici olduğu yönünde birleşmiştir.

Foods'ta yayınlanan plasebo kontrollü yeni bir araştırmaya göre de bir nar özü, yemekten sonra tokluk hissi uyandırarak gıda alımını azaltmaya yardımcı olabilir.

Yirmi sekiz sağlıklı deneğe, üç hafta boyunca nar özü takviyesi veya bir plasebo uygulandı. Üçüncü hafta boyunca, katılımcılar kahvaltı ve öğle yemeğini nar suyuyla yedikten sonra bir test gününde tokluk parametreleri belirlendi. Sonuçlar, yazarlara, nar suyu ön yüklemesi yapılan takviye grubundaki deneklerin, plasebo suyu ve kapsül verilenlere göre genellikle yemeklerden daha memnun ve daha az aç olduklarını gösterdi.

Subjektif duyumları kaydeden görsel analog skaladan (VAS) alınan puanlar, nar özü verilen grubun plaseboya tabi olan gruba kıyasla önemli ölçüde daha düşük açlık ve yemek yeme isteği ve ayrıca daha yüksek tokluk ve memnuniyet gösterdi. Bu katılımcılar ayrıca yemeğin kokusunu plasebo grubundan önemli ölçüde daha fazla beğendiler.  

Ayrıca, nar özü ve meyve suyu tüketimi, plasebo grubuna kıyasla tokluk seansı sırasında önemli ölçüde daha düşük miktarda gıda alımı ile ilişkilendirildi. Araştırmanın gösterdiği sonuç narın sağlıklı bir tokluk hissi verdiği yönündedir.

Cilde iyi gelir

Nar insan cildine pek çok yararı olan bir meyvedir. Bu yararları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Bir yaz meyvesi olan narın cilt için çeşitli faydaları vardır. Yararlı bir peeling yapar, akneye eğilimli veya yağlı cilde yardımcı olur ve toner olarak da kullanılabilir. Elbette ki cilt bakımı rutininiz narın yanında taze yaz meyveleri ve diğer doğal içerikleri de içermelidir.
  • Cilt beyazlatıcı serumlar için nar kullanımı, dolgun bir cildin ve doğal bir ışıltının korunmasına yardımcı olur. Ciltte parlaklık için nar, koyu lekeleriniz ve renk solmalarınız varsa harikalar yaratır.
  • Yaz aylarının gelmesiyle birlikte cildinizin daha fazla şımartılmaya ve bakıma ihtiyacı var. Yaz aylarında karşılaşılan yaygın sorunlardan biri bronzlaşma ve güneş hasarıdır. Narın en büyük iyiliği bununla mücadele edebilmesidir. 
  • Nar, toksinleri ciltten uzaklaştıran harika bir detoksifiye edici ajan olarak hareket ederek cilde fayda sağlar. Size dolgun ve esnek bir cilt verir ve epidermisi korur. Böylece cilt hücreleri yenilenir ve restore edilir.
  • Ciltteki aşırı sebum sivilce ve diğer cilt problemlerini tetikler. Nar, akne ile savaşarak kaşıntılı ve pul dökmüş cildi yatıştırarak cilde fayda sağlar ve buna eşlik eden kızarıklığın giderilmesine yardımcı olur. Nar, sivilce ile savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir. Nar peelingi ciltteki aşırı yağdan kurtulmaya yardımcı olur.
  • Nar yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. Cildin korunması için bioflavonoidlere sahiptir. Araştırmalar, nar yağının sekiz SPF'ye sahip olduğunu gösteriyor ve bunun doğal güneş kreminin bir bileşeni olduğunu belirtmekte yarar vardır.
  • Nar serumundaki bitki ve yağların zengin karışımı, gözle görülür şekilde daha genç görünen bir cilt için ince çizgilerin görünümünü azaltır. Cildi onarıcı ve iyileştirici özelliği vardır. Serum, koyu lekeleri hafifletmeye ve pigmentasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca E vitamini içeriği nedeniyle kolajen üretimini destekler.
  • Bir yüz paketi yaparak veya toner olarak cilt beyazlatmak için nar kullanın. Cilt tonunuzu aydınlatmaya ve cildinizi beyazlatmaya yardımcı olur. Meyvenin suyu cildinizi besler ve lekeleri hafifletir. Cildinizin pul pul dökülmesine yardımcı olur, parlaklığını artırır ve cilt bronzlaşmasını iyileştirir.
  • Çeşitli cilt bakım uzmanları, cilt ışıltısı için nar önermektedir. Bu, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde elde edilir. Bu meyve mineraller açısından zengindir ve pigmentasyonu ve güneş lekelerini azaltmaya yardımcı olur. Nardaki C vitamini cilt tonunu iyileştirmeye yardımcı olur ve cildinize parlaklık sağlar.

Narın Zararları Nelerdir?

Nar çoğunlukla güvenli bir meyvedir. Ayrıca meyve ya da meyve suyu olarak alındığında herhangi bir yan etkiye yol açmaz. Ancak nar özleri bazı durumlarda hassasiyete yol açabilmektedir. Hassasiyet belirtileri kaşıntı, şişme, burun akıntısı ve nefes almada zorluktur. Herhangi bir biçimde nar tüketmeden önce insanların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar nar suyunu güvenle tüketilebilir ancak nar özü kullanmanın güvenliği konusunda yeterli güvenilir bilgi yoktur. Tansiyonu düşük olan kişiler için nar suyu içmek tansiyonun çok düşmesi riskini artırabilir. Bitki alerjisi olan kişilerin nara alerjik reaksiyon gösterme olasılığı daha yüksektir. Ameliyattan en az 2 hafta önce nar almayı bırakmakta yarar var, çünkü bu kırmızı meyve kan basıncı kontrolünü etkileyebilir.

Nar Çok Yenirse Ne Olur?

Nar ve nar suyu çok faydalı olsa da dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Narın zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Mide rahatsızlığı olan kişilerde ağrıya neden olabilir.
  • Gaz ve şişkinlik hissi yaratır.
  • Nar ekstresi hamile kadınlarda uterus (rahim) kasılmasına yol açabilir.
  • Gastrointestinal (sindirim) sistemde diyare (ishal) gibi bağırsak problemlerine neden olabilir.
  • Narın, alerjik etki yaratabileceği unutulmamalıdır. Bu alerjilerin belirtileri kaşıntı, şişme, boğazda tahriş, mide ağrısı ve kurdeşendir. Ciddi durumlarda, nefes darlığı, boğaz ve dil şişmesi, hatta anafilaktik (hayati tehlike yaratan) şok yaşanabilir.
  • Ayrıca, narın kullanılan ilaçlarla bir etkileşimi olabilir. İlaç kullanılıyorsa hangi meyve ve sebzelerin tüketilip tüketilemeyeceği mutlaka hekime sorulmalıdır.
  • Tüm besin maddelerinde olduğu gibi nar veya nar suyunun da tek başına hastalıkların tedavisini sağlamayacağı unutulmamalıdır.

Nar Tüketerek Diyet Yapılır mı?

Nar meyvesinin doğrudan zayıflatma gibi bir özelliği yoktur. Narın günlük kalori ihtiyacını aşmayacak şekilde kullanılması önerilmektedir. Nar meyvesinin diyetinize ya da sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza katkı sunmasını istiyorsanız, meyve olarak yemek yerine salatalara ve yemeklere katarak tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Nar suyu da doğal ve dengeli beslenmek isteyenler için iyi bir alternatif olabilir.

Nar meyvesinin lif oranı yüksektir ve bu nedenle de diyetlerde yer alabilmektedir. Lif oranı yüksek olduğundan tokluk hissi verir ve diyet sürecine bu şekilde katkıda bulunur. Tüm meyveler gibi narı da ölçülü ve dengeli bir şekilde tüketmeniz yararlı olacaktır. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için sadece diyet yapmak yeterli değildir. Hareketli bir yaşam tarzı benimsemek ve doğal beslenmeye özen göstermek de son derece önemlidir. Güvenli bir şekilde zayıflamak istiyorsanız diyet yapmadan önce mutlaka uzman doktorunuza başvurunuz.

Nar İçerisinde Bulunan Vitaminler Nelerdir?

Meyvelerin günlük hayattaki yerini ve önemini bilmekteyiz. Meyveler bünyesinde pek çok bileşeni bir arada barındırmaktadır. Bu bileşenlerin büyük bir kısmı sudur. Bunun yanında ise vitaminler, lifler, proteinler gibi diğer önemli bileşenleri de içermektedir. Narda ise 7 gram lif ve 3 gram protein olmakla beraber mineral olarak da folat, potasyum vb. bulunmaktadır. Nar, içeriğindeki yüksek orandaki vitaminler sayesinde oldukça besleyicidir. Narda bulunan vitaminler aşağıdaki gibidir:

  • Narda C vitamini 
  • A vitamini
  • K vitamini
  • B vitamini gibi vitaminler bulunmaktadır.

Narda bulunan bu vitaminler ise narın bize sağladığı yararların en büyük yardımcılarıdır.

Nar Nasıl Tüketilmeli?

Narın pek çok kullanım alanı mevcuttur. Soslarda, mezelerde ve yemeklerde lezzetlendirici olarak sıklıkla kullanılan nar ekşisi, aynı zamanda sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi, ağız ve diş sağlığının korunması, kanserin önlenmesi gibi birçok faydası bulunan nar ekşisi, güvenle tüketilebilen bir üründür. Fakat burada en çok dikkat edilmesi gereken husus piyasada satılan nar ekşilerinin birçoğunun doğal nar ekşisi olmayıp nar ekşili sos, nar aromalı sos gibi ürünler olmasıdır. Bu ürünlerde koruyucu maddeler başta olmak üzere sağlığa zararlı birçok kimyasal bileşen bir arada bulunabilmektedir. Faydalı bir besin olarak kullanılması açısından nar ekşisi, doğal olarak satılan ve bilinen markalara ait doğal nar ekşisi olarak tercih edilmelidir.

Doğal armutlu narlı salata olarak tüketmek: Armut ve narı bir araya getiren bu salata tarifi ile sofralarınıza renk katabilirsiniz. Bu farklı salata tarifi nar taneleri ve armut ile ilgi çekici bir tat kazanır. Diyet listelerinde de kendisine yer bulabilen armutlu ve narlı salata besin değeri ile de göz doldurur. Doğallığa özen gösteriyorsanız ve beslenme sürecinize dikkat ediyorsanız bu salata tarifini rahatlıkla tercih edebilirsiniz

Semizotlu rokalı narlı salata olarak tüketmek: Semizotu ve nar gibi yüksek besin değerine sahip iki gıdayı bir araya getiren salata tarifi, yemeklerinizin vazgeçilmezi haline gelebilir. Doğal ve sağlıklı beslenmeye özen gösterenler için bu salata oldukça idealdir. Semizotunun tadını pek sevmeyenler bile nar ve roka sayesinde bu salatayı tüketebilir. Narın ekşi tatlı lezzeti ile zenginleşen bu enfes salata vücudunuza faydalı olacak birçok bileşen içerir.

Tatlı severler için tatlı narlı chia puding olarak tüketmek: Tatlıyı çok seven ama sağlıklı gıdalar tüketmeye de özen gösterenler, evde doğal besinlerle hazırlanabilen bu tarifi deneyebilir. Chia tohumu, bal ve nar gibi besin değeri oldukça yüksek olan malzemelerden yapılan pudingi tatlı krizini dindirmek için tüketebilirsiniz. Konuklarınıza da ikram edebileceğiniz narlı chia puding, farklı lezzetiyle beğeni toplayacaktır. Görünümüyle de dikkat çeken pudingi, çay saatlerindeki sunumlarınızda da kullanabilirsiniz.

Nar ekşisi sosu olarak kullanmak: Evde hazırlayacağınız nar ekşi sosu ile nefis salatalar hazırlayabilirsiniz. Normalde daha fazla kalori içeren bu sos, sulu bir sos olduğu için her porsiyondaki kalori oranı da düşecektir. Birçok baharat ile zenginleşen nar ekşisi sosu salatalarınıza farklı bir aroma katar. Yemek davetleriniz için hazırlayacağınız farklı salata çeşitlerine katabileceğiniz bu sos ile konuklarınızın beğenisini kazanabilirsiniz.

Nar suyunun genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruduğunu ifade eden uzmanlar, damar tıkanıklıklarını geriletme ve tansiyon düşürücü etkilerinin de bulunduğunu vurguladı. Bu sebepten nar suyunu tüketmenin de bir alternatif olduğu söylenebilir.

Narın kabuğu, meyvesi yenildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra genel itibari ile çöpe atılmaktadır. Çin'de son yıllarda yapılan araştırmalara göre, narın kabuğunun, suyuna göre daha fazla oranda değerli bileşik içerdiğini göstermektedir. Suyu adeta ilaç gibi sağlığımıza faydalı olan narın kabuğu, alternatif olarak kullanıldığı zaman nar suyundan daha faydalı olabilmektedir. Nar kabuğu içinde bulunan ellagik asit, başta meme kanseri olmak üzere hemen hemen tüm kanser türlerini hem önleyici hem de iyileştirici faydalar sağlamaktadır.

Nar yalnızca meyvesi ve kabuğuyla da değil aynı zamanda çiçeğiyle de insan sağlığına oldukça fazla yarar sağlayan bir bitkidir. Nar çiçeğinden üretilen ve ekşi çay olarak da adlandırılan hibisküs çayı, idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığının tedavisinde kullanılabilir. Buna ek olarak cildin ve saçların güzelleştirilmesi, soğuk algınlıklarının önlenmesi, kan şekerinin dengelenmesi gibi birçok olumlu etkiye sahip olan nar çiçeği çayı, sağlıklı bireyler tarafından düzenli olarak tüketilebilir

Nar Ne Sıklıkla Tüketilmeli?

Her gün düzenli olarak bir avuç ya da bir adet nar tüketerek sindirim sisteminize de büyük iyiliklerde bulunabilirsiniz. Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olan nar, özellikle hazımsızlık ve buna bağlı mide ağrıları çekenleri bu sorundan kısa sürede kurtarabiliyor

Nar Kaç Kaloridir?

100 gram narın besin değerleri aşağıdaki gibidir;

  • Kalori 83 (kcal)
  • Karbonhidrat 19 (g)
  • Şeker 13 (g)
  • Mineraller (mg)
  • Potasyum 220 (mg)
  • Fosfor 36 (mg)
  • Kalsiyum 10 (mg)
  • Magnezyum 12 (mg)
  • Demir 0,5 (mg)
  • Çinko 0,35 (mg)
  • Vitaminler
  • Beta karoten 40 (mcg)
  • Folat 38 (mcg)
  • K vitamini (16 mcg)
  • C vitamini 10 (mg)
  • E vitamini 0,6 (mg)
  • B1 Vitamini 0.05 (mg)
  • B2 vitamini 0.02 (mg)
  • B6 Vitamini 0.08 (mg)

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!