kereviz nedir

Kereviz Nedir?

Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz yağ yakar mı? Kereviz kaç kaloridir?

Apiaceae familyasına ait aromatik bir sebze olan kereviz, Akdeniz ve Orta Doğu coğrafyasında ortaya çıkmış bir sebze türüdür. Saplı bir sebzedir ve sapı da birçok tarifte kullanılabilir. Yüzyıllardır kullanılan kereviz sadece mutfaklarda değil, doğal ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Kereviz tohumu ise baharat olarak kullanılır. 

Kerevizin Besin Değerleri Nedir?

Bir adet kerevizin besin değeri tablosu şöyledir:

  • Karbonhidrat: 18,4 gram
  • Protein: 3 gram
  • Yağ: 0,6 gram
  • Sodyum: 200 mg
  • Potasyum: 230 mg
  • Kalsiyum: 86 mg

Kereviz Ne İşe Yarar?

Kereviz düşük kalorili ve potasyum açısından zengin bir sebzedir. Aynı zamanda her porsiyonunda lif ve folat da sağlar. Kereviz yemenin faydaları yüksek su içeriği, lif ve mikro besin maddelerinden kaynaklıdır. Kerevizin kendisi ve sapı çorbalara, salatalara ve diğer yemeklere katılabilir. Düşük kalorili olduğu için birçok sağlıklı diyet programının bir parçasıdır. 

Kerevizin Faydaları Nedir?

Kerevizin faydaları şunlardır:

  • Serbest radikalleri (hücrelerde birikebilen ve diğer moleküllere zarar verebilen dengesiz moleküller) ortadan kaldırarak iltihabı azaltmaya ve kanseri önlemeye yardımcı olan çeşitli anti-inflamatuar bitki bileşikleri ve antioksidanlar açısından zengindir.
  • Kerevizin kendisinden veya yaprağından çıkan suyu, sağlıklı kan basıncı seviyelerinin korunmasına ve yüksek tansiyonun tedavisinde yardımcı olabilir.
  • Günlük olarak tüketilen kereviz kolesterolü düşürür ve bu da yüksek tansiyon, kalp krizi gibi riskleri azaltır. 
  • Kerevizde bulunan flavonoidler, sağlıklı kan akışını, sinir dokusu yenilenmesini desteklemek ve düşünmeyi, akıl yürütmeyi ve hatırlamayı etkileyebilecek bilişsel gerilemeye yol açan sinir hasarı riskini azaltmak için çalışır. 
  • Sindirim mukozasını korur ve mide ülserinin oluşmasını engeller.
  • Yapılan çalışmalarda yaşlanma ve depresyonla ilişkili bilişsel gerilemeyi durdurduğu tespit edilmiştir. 
  • Düşük glisemik indeksi (GI) ve yüksek lif içeriğiyle kan şekerini dengeler. 
  • Su bakımından zengin, kalori bakımından düşük olduğundan kilo vermeye yardımcı olur. 

Kerevizin Yan Etkileri Nedir?

Kereviz her sindirim sistemine iyi gelen bir sebze değildir. Bazı bireylerde rahatsızlığa yol açabilir. Kerevizin olası yan etkileri şunlardır:

  • Aşırı şişkinlik
  • Gaz problemleri
  • Sindirim bozuklukları
  • Mide bulantısı

Kereviz Nasıl Tüketilir?

Kereviz dünya çapında kullanılan bir sebzedir. Genellikle hem yaprağı hem de kökü tüketilir. Güçlü bir aromaya sahip olan sapları çorbalarda ve yemeklerde tatlandırıcı bir yancı olarak kullanılır. Kereviz yaprakları karabibere benzer ancak ondan daha hafif bir tada sahiptir. Yiyeceklere hafif bir tat katmak için pişirilirken kullanılabilir. Ayrıca çiğ olarak salatalara katılabilir. 

Kerevizin kökü başlı başına bir ana yemek olarak tüketilebilir. Ilıman ülkelerde kereviz tohumları için de yetiştirilir. Bu tohumlar baharat olduğu kadar parfüm yapımında kullanılmak üzere esansiyel bir yağ olarak kullanılır. Kereviz sapından elde edilen su, vücudu toksinlerden temizlediği için çeşitli doğal içeceklerin içine katılabilir. 

Kereviz Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

Kereviz, nişasta içermeyen bir sebze olduğu için her gün tüketilebilir. Fazla tüketimde çeşitli sorunlar yaratabileceğinden dolayı bir porsiyondan fazla tüketilmemelidir. 

Kimler Kereviz Tüketmemelidir?

Kereviz çoğu insan için sağlıklı sebzelerden biridir; ancak bazı insanların kerevize alerjisi olabilir. Kereviz alerjisi olan kişiler, kereviz tüketirlerse ölümcül anafilaktik şoka maruz kalabilirler. Polene duyarlı olan kişiler kereviz yaprağına karşı hassas olabilirler. Bu durum gastrointestinal bozukluklara ve diğer semptomlara yol açabilir. 

Hamile kadınların kereviz tüketmelerinde bir sorun yoktur, ancak kereviz tohumu ekstraktı veya kereviz esansiyel yağı tüketmeleri önerilmez. Marketlerden ve manavlardan temin edilen kereviz sebzesi tüketilmeden evvel mutlaka bol su ile yıkanmalıdır. Kereviz üretilirken tarım ilacı olarak kullanılan malzemelerde pestisit kullanılabilir. Pestisitler sağlığa zararlıdır. Kerevizi yıkamak, pestisit tüketimi riskini azaltmanın bir yoludur.

Kereviz Nerede Yetişir?

Günümüzde Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da kereviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Genellikle sıcak seven bir sebzedir ve tohumdan yetiştirilir. Açık bahçelerde ekilir ve zamanla 15 cm yüksekliğe ulaşır. Topraklanması gerekmeyen ve kendi kendine beyazlayan kereviz, hem ticari hem de amatör yetiştiriciliğe uygundur. 

Kereviz Nasıl Saklanır?

Kerevizin tazeliğini muhafaza etmek için öncelikle doğru ürünü seçmeniz gerekir. İyi bir kerevizin yuvarlak kısmı sert, yaprakları diridir. Yıkamadan buzdolabında 15 güne kadar tazeliğini muhafaza eder. Yaprakları kurutularak da tüketilebilir. Rendelenen ya da dilimlenen kereviz zamanla kararacağından aynı gün tüketilmesi önerilir. 

Kereviz Kaç Kaloridir?

Bir porsiyon kerevizde 42 kalori vardır. Kalori değeri düşük olduğundan dolayı sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilir. 

Kereviz Yağ Yakan Besinler Arasında Geçer mi?

Düşük kalori ve lif içeriğine sahip olan kereviz, yağ yakan sebzeler sınıfında bulunmaz. 

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!