Ayurveda Nedir?

Ayurveda Nedir?

Ayurveda'nın felsefesi nedir? Ayurveda'nın tarihçesi nedir? Faydaları nelerdir?
Hidrasyon Nedir? Okunuyor Ayurveda Nedir? 4 dakika İlerle Omega-3 Nedir?

Ayurveda, Hindistan’ın Vedik kültürünün köklerine dayanan 5.000 yıllık bir doğal iyileşme yöntemidir ve insanların en yüksek potansiyellerini gerçekleştirirken, her açıdan dengeli ve enerjik kalmasına yardımcı olan bir bilgi setidir.

Ayurveda, eski bir dil olan Sanskritçe’den türetilmiş bir terim olup, “Yaşam Bilgisi” anlamına gelir.

Ayurveda'nın Tarihçesi Nedir?

Ayurveda’nın kökenleri tam olarak belirlenememektedir. Ayurvedavatara’ya göre, Ayurveda’nın kaynağı Hint Tanrısı Brahma’nın vahiyleridir. Bu Vedik felsefeye dayalı bilgi, Brahma’dan Daksha Prajapati’ye ve ondan da Dharma’nın koruyucusu olan Tanrı İndra’ya aktarılmıştır. 

Aynı hikâyeye göre, Ayurveda’nın ilk insan öğrencisi, İndra’dan doğrudan öğrenen Bharadvaja’dır. Bharadvaja, Ayurveda’yı bir grup bilgeye öğretmiş ve onlar da öğrencilerine öğreterek Ayurveda’nın yayılmasını sağlamıştır. Ayurveda ilk olarak Agnivesh Tantra’da geçmektedir. Bu kitap daha sonra Charaka tarafından yeniden düzenlenmiş ve “Charaka Samhita” adını almıştır. Ayurvedik Cerrahi’nin babası olarak bilinen Dhanvantri Sushrut tarafından M.Ö. yaklaşık 1000’de derlenen Sushruta Samhita, diğer önemli bir Ayurveda metnidir.

Ayurveda’nın bazı formları, en az Vedalar kadar eski olan Atharvaveda metinlerinde bulunmaktadır. Ayurvedik uygulamalar zamanla gelişmiştir. Bazı uygulamaların Vedik uygulamalardan daha önce, bazılarının ise Hindistan’daki Budist dönemde geliştirildiği düşünülmektedir.

Dwanandhari Deva tanrısı, Hint tıp tarihinde önemli bir yere sahiptir. Hint Vadisi Medeniyeti, M.Ö. 3000’lere kadar uzanan bir tıp tarihi sunmaktadır. Harappa ve Mohenjodaro’daki şehirlerde gelişmiş bir hijyen ve sağlık sistemi olduğu belirlenmiştir. M.Ö.1200-700 arasında derlendiği düşünülen dört Veda kitabında ve özellikle Rig Veda’da hastalıklar, bitkiler ve bitkisel tedavilere atıfta bulunulmuştur.

Atharva Veda’da bitkilere övgü dolu ilahiler, çeşitli hastalıklara karşı kullanılan mantralar, Bhaishajyams olarak adlandırılan hastalıkları tedavi edici ve “Ayushyams” olarak adlandırılan uzun ömür ve refah getirici ilahiler bulunmaktadır. Bu ilahilerin, daha sonraki tıp uygulamalarının temelini oluşturduğu düşünülmektedir.

Ayurveda'nın Felsefesi Nedir?

Ayurveda, Hint altkıtasının derinliklerinden gelen bir alternatif tıp yaklaşımıdır. Bu öğreti, evrendeki her şeyin, boşluk, hava, ateş, su ve toprak olmak üzere beş temel unsurdan oluştuğunu savunur. Bu beş unsur, görünmez ve ayrıştırılmamış olanı temsil eder.

Ayurveda’nın hedefi, her bireyin doğuştan gelen bünye tipini (veya “dosha”) belirlemek ve bu tipi dikkate alarak bireyin yaşam boyu dengede kalmasını sağlamaktır. Bu, ideal gıda seçimlerini belirlemek gibi uygulamaları içerir.

Ayurveda, her bireyin kendine özgü farklılıklarını önemser ve herkesin sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam sürdürebilmesi için gereken bilgileri sağlar. Bu, kişisel sağlık ve mutluluk için bir yol haritası sunar.

Ayurveda'nın Faydaları Nelerdir?

Ayurveda’nın sunduğu bir dizi fayda bulunmaktadır:

Beden ve zihin anlayışı: Ayurveda, bireylerin kendi beden ve zihin yapılarını daha iyi anlamalarına, doğanın faydalarını keşfetmelerine ve doğa ile uyumlu bir şekilde yaşamalarına yardımcı olur.

Yaşlanma ile ilişkili hastalıkların yönetimi: Ayurveda, modern tıbbın etkili bir çözüm bulamadığı, hafıza kaybı, osteoporoz, diyabetik yaralar gibi yaşlanma ile ilişkili hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilir.

Sağlıklı yaşam ilkeleri: Ayurveda, sağlıklı bir yaşamın temel ilkelerini sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, meditasyon ve detoksifikasyon olarak belirler.

Bitkisel tedavi yöntemleri: Ayurveda, genellikle bitkisel tedavilere dayanır.

Cilt sağlığı: Ayurveda yağı, cildinizi güzelleştirir ve cilt dokusunu canlandırır, daha parlak bir görünüm sağlar.

Gençlik koruması: Ayurveda yağı, gençliğinizi korumanıza yardımcı olur.

Stresin azaltılması: Ayurveda yağı, stresi azaltır ve vücudu rahatlatır.

Denge: Ayurveda yağı, beden ve ruh arasında denge sağlar.

Bu faydalar, Ayurveda’nın genel prensiplerine dayanmaktadır ve bireysel sonuçlar kişiden kişiye değişebilir.

Ayurveda Nasıl Uygulanır?

Ayurveda, her bir duyu için özgün bir tedavi yaklaşımı sunar: bu, çoklu bitkisel ayurveda bileşimlerinden kaynaklanır. Bu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanan bir standardizasyon süreci ile arındırılmış bitkiler, mineraller, deniz ve hayvansal ürünler içerir. Meditasyon yardımıyla, aromaterapi, yoga, değerli taşlar ve masajlar kullanarak dinlemeyi (sesin iyileştirici gücü) ele alır ve renkler (renk terapisi) ile durumu etkileyebiliriz. Ayurveda, çoğunlukla kronik hastalıkların tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Ayurveda, yaygın soğuk algınlığından kronik hastalıklara, alerjilere, kronik yorgunluğa, ülserlere, sağlıksız sindirime, uykusuzluktan ciddi zihinsel bozukluklara kadar geniş bir hastalık yelpazesini kapsar ve tedavi eder. Karaciğer, akciğer, böbrek problemleri. Ayurveda ağrı tedavisi ve yaşam tarzı bozuklukları için en iyisidir. Uygulanabilir terapi seçimi kişinin yapısına, dengesizliğin türüne ve mevsime bağlıdır.

Ayurveda Doktoru Nedir?

Ayurveda doktoru, Ayurveda’nın eski tıp tekniklerini kapsayan alternatif bir sağlık disiplinidir. Ayurveda doktorları, Batı tıp eğitimine benzer şekilde, en az 6 yıl eğitim alırlar ve meslekleri devlet tarafından düzenlenir ve lisans gerektirir. Ayurveda, insanların potansiyellerinin zirvesini gerçekleştirirken, her açıdan dengeli ve enerjik kalmasına yardımcı olan bir bilgelik koleksiyonudur. Ayurveda doktorları genellikle hastalıktan sonra değil, hastalıktan önce sağlığı korumak için başvurulur.

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!