kundalini yoga nedir

Kundalini Yoga Nedir?

Kundalini yoga ne işe yarar? Kundalini yoga nasıl yapılır? Kundalini yoga hareketli bir yoga türü müdür?
Çakra Nedir? Okunuyor Kundalini Yoga Nedir? 8 dakika İlerle Zen Meditasyonu Nedir?

Derin ve sezgisel bir rahatlama isteyen insanların ilk tercih etmesi gereken yoga çeşitlerinden biri olan kundalini yoga, ilahi ve şarkı söylerken, nefes egzersizleri yaparken uygulayabileceğiniz bir yoga tekniğidir. Kundalini, saf bir yaşamsal enerjidir. Aslen Sanskritçe bir kelime olan kundalininin Türkçedeki karşılığı “kıvrılmış yılan” dır. Amacı, Kundalini enerjinizi veya shakti'nizi harekete geçirmektir. Bu, omurganızın tabanında yer aldığı söylenen ruhsal bir enerjidir.

Kundalini yoga bu enerjiyi harekete geçirirken farkındalığınızı artırarak egolarınızdan sıyrılmanıza yardımcı olur. Günümüzde dünyanın her yerinde uygulanan bu yoga tekniğinin ilk olarak ne zaman ortaya çıktığı hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Kundalini enerjisi kavramı yüzyıllardır var olan bir kavramdır ve M.Ö. 1000 yıllarından kalma eski Vedik metinlerde de bu kavrama rastlanmıştır. Pakistanlı bir yoga öğretmeni olan Yogi Bhajan, her ne kadar kundalini kavramını ortaya atan ilk kişi olmasa bile bu kavramla en çok ilişkilendirilen kişi olmuştur. Bhajan, 1960’lı yıllarda batı dünyasını bu yoga tekniği ile tanıştırmıştır. 

Kundalini Yoga Ne İşe Yarar?

Erken dönemlerde doğu topraklarında insanlar ilahi enerjinin omurganın tabanında yaratıldığına inanmaktaydı. Bu enerji, doğrumdan itibaren var olan bir enerjidir ve kundalini “yılanı çözmeyi” ve içinizdeki ilahi enerjiyle bağlamayı amaçlar. 

Kundalini'yi hafiflik, neşe ve sınırsız sevgi dolu bir hayata ulaşmak için kullanan insanlar, bu yoga tekniği ile beden geometrisinin farkına vararak bedenlerindeki enerjiyi ve duyguyu hız ve verimli bir şekilde harekete geçirebilmektedir. Aynı zamanda çakra dengelemesi sağlayabilir.

Kundalini Yoga Nasıl Yapılır?

Özellikle yeni başlayanlar için bir dizi teknik bulunur. Fazla hızlı hareket etmek hareketleri bunaltıcı hale getirebilir.

Kundalini yoga her yerde yapılabilir. İdeal olarak, rahat (çok sıcak veya çok soğuk değil) bir sıcaklıkta sessiz, dikkat dağıtmayan bir alan bulun. Bu, huzurlu bulduğunuz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer olmalıdır. En sevdiğiniz şeyleri topladığınız bir yer olabilir. Yanınızda bir şişe su bulundurun.    

Yere bağdaş kurarak oturmayı tercih edebilir ya da ağırlığınız ayaklarınızın üzerinde olacak şekilde bir sandalyeye oturabilirsiniz. En önemlisi, düz bir omurga ile dik oturabileceğiniz, sizin için rahat olan bir pozisyon seçmenizdir. Gözlerinizi yaklaşık %90 oranında kapanacak şekilde yavaşça kapatın. Rahatınız için yün veya pamuklu bir battaniyenin üzerine oturmayı veya altına bir yastık koymayı tercih edebilirsiniz.

Uygulama süreniz üç dakikadan 2,5 saate kadar uzayabilir. Nefes alırken odaklanmanıza yardımcı olacak bir mantra söylemeniz gerekir. yeni başlayanlar için bir mantra örneği vermek gerekirse "gerçek benim kimliğimdir" anlamına gelen "sat nam" mantrası söylenebilir. 

Nefes alırken "sat" ve nefes verirken "nam" kelimeleri söylenebilir. Yüksek sesle fısıldayarak veya sessizce kafanızın içinden tekrar ederek yapmayı seçebilirsiniz. Tekrarlamak için başka bir cümle veya ses de seçebilirsiniz. Sizinle konuşan ve doğru hissettiren her mantra doğrudur. 

Nefes alışverişiniz yavaş olmalıdır. Nefes turlarınız her 7-8 saniyede bir değişmelidir. Nefes alırken nefesinizin vücudunuzda nasıl hareket ettiğine ve rahatlamanıza nasıl yardımcı olduğuna odaklanın. Zihniniz dağılmaya başladığında, bilinçli olarak odağınızı yeniden nefesinize verebilirsiniz. Derin nefes alarak, avuçlarınızı birbirine doğru iterek veya kollarınızı havaya kaldırarak yogayı tamamlayabilirsiniz. 

Günde Kaç Dakika Kundalini Yoga Yapılır?

Kundalini yoga süresi seçmeden önce, hangi sonuçları arzu ettiğinizi belirlemelisiniz. Farklı sürelerde yapabileceğiniz Kundalini yoga süreleri şunlardır:

  • 3 Dakikalık Meditasyonlar: 3 dakikalık meditasyonlar, kendinizi hızla topraklamanız gereken anlar için en doğru tercihtir. Örneğin bir iş toplantısı ya da topluluğa karşı yapacağınız konuşmadan evvel 3 dakikalık Kundalini meditasyonunu uygulayabilirsiniz. 
  • 11 Dakikalık Meditasyonlar: Hem sinirleri hem de salgı sistemini etkileyen daha uzun, 11 dakikalık meditasyon, bir sonraki adım olarak öne çıkar. Daha fazla vakti olanlar, 11 dakikalık Kundalini yoga tekniğini uygulayabilir. 
  • 22 Dakikalık Meditasyonlar: Kundalini yoganın üç çeşit zihni vardır: Negatif, pozitif ve tarafsız zihinler. Bu üç çeşit zihni dengede tutmak için 22 dakikalık meditasyonu tercih etmeniz gerekir. Bu tür daha uzun meditasyonlar zihinsel durumunuzu doğrudan etkiler. Bu seanslardan birini yaptığınızda, üç zihninizin de senkronize bir şekilde çalışmaya başladığını görürsünüz. 
  • 31 Dakikalık Meditasyonlar: Vücudun hücrelerini ve ritimlerini etkileyen 31 dakikalık meditasyon, Kundalini Yoga uygulamalarının en popüler türlerinden biridir. Bu seanslar, olağanüstü sonuçlar elde etmek için bezlerinizi, nefesinizi ve konsantrasyonunuzu etkiler.
  • 62 Dakikalık Meditasyonlar: Meditasyon yapmak için daha fazla vaktiniz varsa, 62 dakikalık bir seansa başlamak isteyebilirsiniz. Beyninizin gri maddesini doğrudan etkileyen bu tür uygulamalar, 'gölge zihninizi' veya bilinçaltınızı dönüştürmeye yardımcı olur. Olumsuzluk ve dengesiz bir zihniyetle mücadele ediyorsanız, yeniden hizalanmak için bu meditasyonları kullanabilirsiniz.
  • İki buçuk Saatlik Meditasyonlar: Kundalini yogada en uzun süre iki buçuk saattir. Bu süre, ruhunuzu dönüştürmenize ve aynı zamanda onu çevreleyen manyetik alanı etkilemenize yardımcı olur.

Kundalini Yoga Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kundalini yoga yaparken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Kundalini yoga yaparken beyaz renkli ve rahat kıyafetler giymeyi tercih edin. Hafiflik hissini artırmak için kıyafetleriniz temiz, taze ve ideal olarak açık renkli olmalıdır.
  • Daha iyi bir gün için dileklerinizi sunmak adına genellikle sabah saatleri kundalini yoga yapmak için uygun zamanlar olarak görülür; ancak günün her saatinde kundalini yoga yapabilirsiniz. 
  • Yalnızca yemek yedikten hemen sonra yoga yapmanız önerilmez çünkü bu süreçte vücudunuz sindirimle meşgul olacağından farklı şeylere odaklanamaz.
  • Meditasyon sürenizi yavaş yavaş uzatın. 

Kundalini Yoga Yaparken Nasıl Beslenilmelidir?

Kundalini yoga yapmadan önce ve sonra nasıl beslenilmesi gerektiği “yogik diyet” kavramı ile ilişkilidir. Yogik diyet bütün, basit, taze, besleyici yiyecekleri içerir. Tipik bir yoga diyeti, sindirim sistemindeki baskı nedeniyle et, balık, kümes hayvanları veya yumurta içermez. Meyve, fındık, sebze, bakliyat ve özellikle Kundalini yoga için süt çok önemlidir. Kundalini Yoga'daki Ateş Nefesi ve tekrarlayan hareket uygulamaları, hava dalgalarını yağlamak ve hücre zarlarını korumak için gerekli olan mukusu azaltır. Süt, vücuda gerekli olan enerjiyi sağlamak konusunda harika bir etki yaratır. 

Kundalini Yoganın Faydaları Nedir?

Kundalini yoganın beden ve zihin üzerinde iyileştirici etkileri bulunmaktadır. Kundalini yoganın faydaları şunlardır:

  • Stresi azaltır, sakinleştirir
  • Fiziksel bedeni güçlendirir
  • Sinir sistemini güçlendirir
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
  • Esnek bir omurga sağlar
  • Yaşlanmayı yavaşlatır

Stresi azaltır, sakinleştirir

Kundalini yoganın en büyük faydalarından biri stresi azaltarak rahatlamaya yardımcı olmasıdır. Yoga sırasında kullanılan derin nefes alma teknikleri hipertansiyon riskini azaltarak sinir sistemini sakinleştirir ve bu da stresi azaltır. 

Fiziksel bedeni güçlendirir

Kunalini yoga sırasında bazen beş dakikaya kadar duruş pozisyonunuzu bozmadan durmanız gerekir. Bu sebeple Kundalini yoga ile kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. 

Sinir sistemini güçlendirir

Kundalini yoga, nefes alışverişi teknikleri sayesinde sinir sistemini kuvvetlendirir. Sinir sistemini kuvvetlendirmek için vücudunuza dopamin, gevşeticiler, endorfinler, oksitosin ve serotonin salgılayan hipofiz bezini aktive eder.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir

Bağışıklık sisteminizin sağlığı için gevşeyebilmeniz çok önemlidir. Bağışıklık sisteminiz için doğru Kundalini Yoga uygulamalarını kullanmak çok önemli faydalar sağlar. Bağışıklığınızı doğal yollardan güçlendirmek için nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz. Kundalini yoga sırasında yaptığınız nefes egzersizleri,  sırtınızın alt kısmında, uyluklarınızda ve ayak parmaklarınızda hafif bir karıncalanma yaratabilir. Bu normaldir ve sürecin doğru bir şekilde çalıştığına işarettir. 

Esnek bir omurga sağlar

Hem sinir sisteminizi hem de kaslarınızı gevşeten Kundalini yoga, bu faydaları sayesinde esnek bir omurga sağlar. Omurganızın esnek olması, boyun, omuz ve sırt bölgesindeki kemiklere hareket kazandırır. 

Yaşlanmayı yavaşlatır

Kundalini yoga, sağladığı tüm faydalarla birlikte yaşlanmayı yavaşlatır. Stres, kaygı, sinir ve yüksek tansiyon sorunları olmayan biri, diğer insanlara göre daha geç yaşlanır. Aynı zamanda doğru nefes alışverişi ve kemik yapısını düzeltmesi de Kundalini yoganın faydaları arasındadır. 

Kundalini Yoga Yaparak Kilo Verilir mi?

Yoga ve kilo verme arasındaki bağlantı insanların genellikle pek önem vermediği konulardan biridir; ancak özellikle Kundalini yoga gibi fiziksel aktiviteleri sınırlamayan yogalar, yeteri kadar aeorobik olduklarından kilo vermeye yardımcı olur. Kudnalini yoga sırasında kendinizi sallanırken, yuvarlanırken, bükülürken, gerinirken ve hepsinden önemlisi nefes alırken bulursunuz. Nefes tekniği, vücut içi ısısının artmasına neden olur ve bu da vücudu daha fazla kalori yakmaya teşvik eder. Kundalini yoga aynı zamanda vücuttaki fazla su ve şişkinlikten kurtulmaya yardımcı olmak için organları, sindirim ve eliminasyon süreçlerini olumlu olarak etkiler.

Kundalini Yoga Vücudu Şekillendirir mi?

Kundalini yoga kemik, kas ve omurga sağlığı için birçok faydası bulunan yoga tekniklerinden biridir. Gerek kas kuvveti gerekse omurga sağlığı, vücudu doğru bir şekilde şekillendirmek için çok önemlidir. Kundalini yoga sırasında yapacağınız hareketler çekirdek kuvveti, esneklik ve dengeyi teşvik etmenin yanı sıra vücuttaki metabolik süreçleri başka hiçbir formda olmayan şekilde uyarır.

Zayıflamak için Hangi Kundalini Yoga Yapılır?

Zayıflamak için deneyebileceğiniz çeşitli kundalini yoga çeşitleri vardır. Bunların başında Ateşin nefesi olarak da bilinen “Kapalbhati Kriya” gelir. Kan akışınızı arındıran bu Kundalini yoga çeşidinde taze oksijen tüm vücudunuza yayılır ve enerji merkezlerine ulaşarak vücudu harekete geçirir. 

Kedi ve inek duruşu adı verilen Kundalini yoga ise fiziksel olarak daha aktif bir şekilde çalışmanıza yardımcı olur. Ters Masaüstü, Savasana, Dinamik Ayakta Öne Katlamalar ve Spinal Rolls de kilo vermenize yardımcı olacak olan diğer Kundalini yogalar arasındadır. 

Kundalini Yoga Spor Yerine Geçer mi?

Kundalini yoga elbette ki kardiyo antrenmanların yerine yapabileceğiniz bir spor aktivitesinin yerini tutmaz; ancak özellikle aerobik ve hafif egzersizlerin yerine geçebilecek bir spor aktivitesi olabilir. Bu yoga çeşidi fiziksel gelişime yol açtığı gibi spor öncesi kaslarınızın ısınması ve gevşemesine de yardımcı olur. 

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!