Yağlar ve özellikleri

Yağ Nedir?

Yağ, yüksek oranda karbon ve hidrojen atomu içeren ve yoğun vizkoziteye sahip maddedir. Yağ birçok alanda kullanıma açıktır. Bununla beraber üç temel besin öğesinden biridir. Yağın yapıtaşları yağ asidi ve gliserindir. Yapısı çift bağlardan oluşur ve suya karışamaz. Kutuplu bir yapıda değildir. Karbon içeriğinin oksijen içeriğinden fazla olması sebebiyle parçalandığında karbonhidrat ve proteinden daha fazla enerji açığa çıkarırlar. İki ayrı gruba ayrılır. Bunlardan biri olan doymuş yağlar, oda sıcaklığında sıvı formdadır. Diğeri ise doymamış yağlar, oda sıcaklığında katı formdadır.  Doymuş yağlar genellikle hayvansal yağlardır. Doymamış yağlar ise genellikle bitkisel yağlardan oluşur. Yağlar, insan ve hayvanlar için temel besin öğesidir. Gereken ihtiyacın tamamlanması için dışardan alınması gereklidir.

Trans Yağ Nedir?

Trans yağ, doymamış yağların bir türüdür. Trans yağlar hayvan vücudunda üretilebildiği gibi endüstriyel yerler de üretimini sağlayabilir. Et ve süt grubundan bazı gıdalar doğal yoldan trans yağ içerir. Fakat endüstriyel yerlerde de sıklıkla üretimi sağlanır. Trans yağ, bitkisel yağlara hidrojen eklenerek sonrasında ise yağın oda sıcaklığında katılaşmasını sağlayarak elde edilir. Bu şekilde hidrojen eklenen ürünlerin raf ömrü çok uzundur. Çünkü ürüne hidrojen eklendiğinde bozulma olasılığı düşer. Bu sebeple trans yağla sıkça tercih edilir. Trans yağlar en sık gıda sektörlerinde tercih edilir. Bununla beraber dondurulmuş gıdalarda, kahve kremasında ve çoğu paketli gıdada rastlanır. Raf ömrünün uzun olması sebebiyle fast food firmalarında da ilk tercih trans yağlardır.

Yağ Yakıcı Nedir?

Yağ yakıcılar; yağ metabolizmasının hızlanmasını, vücudun harcadığı enerjiyi artırmasını, kilo kaybını hızlandıran, yağ emiliminin bozulduğu süreci sağlayan takviye gruplarıdır. Yağ yakıcı ürünleri gıda bazlıdır. Yağ yakıcılar 3 ana üründen oluşur. İlki olan L- Carnitine ürün grubu, tüketilen protein kaynaklarında az miktarda dahi olsa bulunmaktadır. Yağ hücrelerinin enerjiye dönüştürülmesinde kullanılır. Vücuttaki L- Carnitine seviyesi arttıkça hücrelerin enerji ihtiyacını yağlardan kullanması da bir o kadar artacaktır. Özellikle sporcular yağ oranının azalması için bunu sıklıkla terci etmektedir.  Diğer yağ yakıcı ürün grubu ise termojenik yağ yakıcılardır. Termojenik yağ yakıcılar genellikle L - carnitine barındırmazlar. İçeriklerinde kırmızı biber özü, yeşil çay ve kahve özleri bulundururlar. Termojenik yağlar kullanıldığında vücut ısısında artış görülür. Spor yapanlar kullandığında daha fazla ter atılımı gözlenir. Yağ yakımı sağlanırken diğer yandan ter ile beraber su da atılmış olur. CLA yağ yakıcı ürünleri ise özünde yağ asididir. Sağlıklı yağ olan omega - 6 yağ asidinden oluşur. CLA ürünlerinin vücutta bulunmasıyla günlük tüketilen yağların depolanması azalır. Bu sayede vücuttaki yağlanma azalmış olur.

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezesi, vücuttaki yağların dengesiz büyümesiyle meydana gelmektedir.  İçi yağ dolu ve küçük yapılıdır. Farklı boyutlarda olabileceği gibi beyaz veya sarı renkte olabilir. İçi dolu yapıdadır. Genelde yetişkin dönemlerinde karşılaşılır. Yağ bezelerinin el veya iğne ile çıkarılmaya çalışılması enfeksiyona neden olabilir. İlk olarak şişlikle oluşumu başlarken sonrasında büyüyerek derin ve sarı renkli bir görünüme gelir. Yağ bezesinin oluşum nedeninin tek bir sebebi yoktur. Fakat genetik faktörler, yüksek kolesterol seviyesi, karaciğer yağlanması, sağlıksız beslenme, yaşın ilerlemesi, obezite ve diyabet gibi hususlar yağ bezesi oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Yağ bezesi genellikle iyi huyludur. Fakat vücudun bazı riskli bölgelerinde görülmesi tehlikeli boyuta ulaşmasına neden olabilir. Bu durumda hekim tarafından teşhis ve tedavisi sağlanır. Lokal anestezi altında küçük operasyonla müdahale edilir. 

Yağ Çeşitleri Nedir?

Yağlar iki ayrı gruba ayrılmaktadır. Mineraller yağlar, yerin alt tabakasında bulunan petrol bazlı yağlardır. Benzin, gaz yağı, mazot, petrol bazlı yağlar mineral yağlara örnek olarak verilebilir. Yakın geçmiş tarihten organik kaynakları bulunmaz. Daha uzak geçmişe bakıldığında ise mineraller yağların organik kaynakları bulunmaktadır. Jeolojik dönemlerde deniz tabanının altında birikim gösteren canlıların artıkları zamanla petrol gibi mineral yağa dönüşüm sağlamışlardır. Diğer bir yağ çeşidi olan organik yağlar, bitki ve hayvan gibi canlıların uzun süreçler geçirmesiyle elde edilir. Yağlar su ile karışım göstermezken diğer yağ gruplarıyla rahatlıkla karışabilir. Yüksek miktarda hidrojen ve karbon atomu içerirler. Diğer maddelere göre daha az miktarda oksijen içermektedirler. 

Mineral Yağlar Nedir?

Mineral yağlar, dünyada kaya tabakalarının arasından çıkarılan petrol esanslı yağlardır. Karbon ve hidrojen elementlerinden oluşan bir hidrokarbondur. Su ile karışım göstermezken diğer yağlar ile kolaylıkla karışabilir. Molekül ağırlıklarındaki değişime göre üç ayrı gruba ayrılır. Bunlar hafif yağlar, orta yağlar ve ağır yağlardır. Mineral yağların çeşitleri aşağıdaki gibidir.

  • Benzin 
  • Gaz Yağı
  • Mazot
  • Petrol
  • White Spirit
  • Kurşunsuz Benzin 50 Oktan
  • Kerosen
  • Jet Yakıtı
  • Motorin
  • Denizcilik Yakıtı
  • Fuel Oil

Yemeklik Yağlar Nedir?

Yemeklik yağlar fırında ve kızartma gibi farklı pişirme yöntemlerinde kullanılan bitkisel veya hayvansal yağlardır. Uzm. Dyt. Çisem Gündüz, 1 kilogram sebze yemeklerine 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı kullanılması gerektiğini tavsiye etmektedir. Yemeklerde sıklıkla tercih edilen yemeklik yağlar aşağıdaki gibidir.

  • Ayçiçek Yağı
  • Zeytinyağı
  • Mısır Yağı
  • Soya Yağı
  • Fındık Yağı
  • Kanola Yağı
  • Mısır Yağı
  • Pamuk Yağı
  • Hindistan Cevizi Yağı
  • Avokado Yağı
  • Üzüm Çekirdeği Yağı
  • Susam Yağı
  • Palm Yağı
  • Aspir Yağı
  • Fıstık Yağı

Yakıt Olarak Kullanılan Yağlar Nedir?

Yakıt yağı yani fuel oil, koyu renk ve az akışkan yapıda bir petrol türüdür. Hem elektrik hem de ısı yakıtı olarak tercih edilir. Endüstriyel fabrika ve tesislerde sıklıkla karşılaşılır. Aynı zamanda gemilerde de kullanımı yaygındır. Kullanımı kolaylık sağlar ve ekonomik bir üründür. Fuel oilin içeriğindeki kükürt oranı diğerlerine göre daha azdır. Kömüre oranla havayı daha az kirletir. Petrol ilk olarak 4. Yüzyılda ısınma ve aydınlatma amacıyla Çin’ de kullanılmıştır. 1861 yılında Mirzoeff adında iş adamı Azerbaycan- Bakü’ de ilk kez petrol rafinesini kurmuştur. 19. Yüzyıl sonuna doğru ise petrolle çalışan motorun bulunmasıyla beraber petrolün önemi iki kat artmıştır.

motor yağıü

Motor Yağı Nedir?

Motor yağı, motorun hareket aşamasındayken sürtünme ve aşınmasının azalmasını sağlar. Hareketin kolaylaşmasını sağlarken sürtünme kat sayısını düşürür. Bu sayede tekerleklere daha fazla güç aktarımı sağlanır. Aynı zamanda motorun temiz kalmasını sağlar ve pasa karşı önleyici etki gösterir. Mineral yağlar, sentetik yağlar, yüksek kilometreli yağlar ve tam sentetik yağlar motor yağının türleridir. Yüksek visko içerikli yağlar yaz aylarında tercih edilir. Yüksek sıcaklık sayesinde yağ incelerek akışkan bir yapı alır. Kısmen sentetik yağlar ise mineral yağ içermez. Sentetik yağlar motorda artık bırakmaz ve yağlanmayı maksimum düzeyde sağlar. Motor yağlarında en iyi yağlanma kapasitesine sahip olan parafin ürünlerdir. Parafin, 1829 yılında odun katranından üretilerek elde edilmiştir. Parafinin kimyasal formülü C15H11ClO7 şeklindedir.

Boyama için Kullanılan Yağlar Nedir?

Boyama için kullanılan yağların temelinde yağ ve pigmentasyon yer alır. Boyama yağı, hızlı kurumalı , elastik ve transparan yapıda olmalıdır. Boyama yağların ilki keten yağıdır. Keten yağı, kalıcıdır ve kolay kolay bozulma yapmaz. Kuruduktan sonra sararma yapabilir. Açık mavi tonları yeşile dönebilir. Bu sebeple keten yağıyla yapılan boya işleminde koyu renkler tercih edilir. Rafine keten yağı, parlak ve iyi kuruma gösterir. İnceltilme özelliğine sahiptir. Keten yağının saf olan türü ise ağartılmış keten yağıdır. Çok çabuk kurur ve sararma göstermez. Haşhaş yağı, haşhaşın tohumlarından elde edilir. Yavaş kuruma gösterir ve genelde açık renkli boyamalarda tercih edilir. Lavanta yağı, lavanta çiçeğinin damıtılmasından elde edilir. Yüksek oranda uçucu değildir bu sebeple uzun süren boyamalarda tercih edilir.

Beslenme için Yağlar Kaç Çeşittir?

İnsan sağlığı için yağların önemi büyüktür. Günlük beslenmeyle alınan yağlar ikiye ayrılır. Beslenme için yağ grupları aşağıdaki gibidir.

  • Hayvansal Yağlar
  • Hayvansal yağlar özellikle krema, tereyağı, balık yağı, domuz yağı, eritilmiş iç yağ, tavuk yağıdır. Bununla beraber salam, sucuk, sosis, peynir ve kuzu eti gibi besinlerde sıkça bulunur. Hayvansal doymuş yağ asitlerinden oluşur ve katı formdadırlar. Yüksek oranda kolesterol içerirler. Fazla miktarda tüketimleri kalp damar hastalıklarına neden olur. 

    • Bitkisel Yağlar

    Bitkisel yağlar, doymamış yağ asitlerinden oluşur. Kolesterol içerikleri az veya yok denecek kadar azdır. Bitkisel yağlar özellikle pamuk çekirdeği yağı, fındık yağı, ceviz yağı, susam yağı, badem yağı, soya yağı ve kabak çekirdeği yağıdır. Margarin ise bitkisel yağlarda bulunan doymamış yağ asitlerinin hidrojenle doyurulması sonucu elde edilen bitkisel katı yağ türüdür.

    Doymuş Yağ Nedir?

    Doymuş yağlar, karbon ve hidrojen atomundan oluşur ve yapısında tekli bağ bulundurur. Erime noktaları yüksektir. Oda sıcaklığında genelde katı halde bulunurlar. Doymuş yağlar sıklıkla hayvansal gıdalarda bulunurlar. Özellikle margarin, palm yağı, kırmızı et, sakatat türleri, tavuğun derisi, yumurta, yağlı peynir çeşitleri, yumurta, tam yağlı süt, tereyağı, hindistan cevizi yağı, hurma yağı ve kakao yağında doymuş yağlar bulunur. Doymuş yağların metabolize edilmesi daha zordur. Vücuttaki miktarı arttıkça toksin madde miktarı da artar. Toksin ürünlerin artması sonucu metabolizma yavaşlar. Bu sebeple insülin direnci oluşur. İnsülin direnci sebebiyle tokluk merkezi mekanizması bozulur ve görevini yerine getiremez. Kişide daha fazla yemek yeme isteği uyanır.

    Doymamış Yağ Nedir?

    Doymamış yağlar, yapısında en az bir çift bağ bulunduran yağlardır. Oda sıcaklığında genellikle sıvı haldedirler. Kolesterol seviyeleri düşüktür. Doymamış yağlar iki ayrı grupta incelenir. Bunlar tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlardır. Tekli doymamış yağlar, yağ zincirine ait tek karbon bağı bulunduran yağ asitleridir. Oda sıcaklığında sıvı formda bulunurken buzdolabında katı hale geçmeye başlar. Avokado, sert kabuklu yemişler ve yağları, zeytinyağı, susam yağı ve kanola yağı tekli doymamış yağlara örnek olarak gösterilebilir. Çoklu doymamış yağlar ise yağ zincirleri arasında iki veya daha fazla çift bağ bulunduran yağ asitleridir. Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri çoklu doymamış yağlara örnek gösterilebilir. Omega 3 genellikle deniz mahsüllerinde bulunurken aynı zamanda keten tohumu, soya yağı, fındık yağı ve kanola yağında bulunmaktadır. Omega 6 ise genellikle bitkisel yağlarda bulunur. Özellikle mısırözü yağı, soya yağı, zeytinyağı ve ayçiçek yağı omega 6 için en zengin kaynaklardır.

    Doymuş ve Doymamış Yağ Asidi Farkları Nedir?

    Doymuş yağ asidi ve doymamış yağ asidi arasında belirli farklar bulunmaktadır. Bu farklar aşağıdaki gibidir.

    • Doymuş yağ asitleri yapılarında tekli bağ içerirken doymamış yağ asitlerinin yapısında en az bir çift bağ içerir.
    • Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı formda bulunurken doymamış yağ asitleri oda sıcaklığında sıvı haldedir. 
    • Doymuş yağ asitleri yüksek düzeyde kolesterol içerirken doymamış yağ asitleri kolesterol içermez.
    • Doymuş yağ asitleri doymamış yağ asitlerine oranla daha yüksek erime noktasına sahiptir.
    • Doymuş yağ asitleri doymamış yağ asitlerine göre daha yüksek enerji içerirler.
    • Doymuş yağ asitleri et ve süt gibi hayvansal içerikli gıdalarda bulunurken doymamış yağ asitleri bitkisel gıdalarda bulunur.

    Yağ Asidi Ne Anlama Gelir?

    Yağ asidi uzun alifatik zincirden oluşan ve karboksilik asit eklenmiş molekül gruplarıdır. Alifatik zincirler, birbirine bağlı karbonlardan oluşmuş zincirlerdir. Bu karbonlara hidrojen bağlantısı gerçekleşir. Karbonların hepsinin arasında tek bağ var ise doymuş yağ asidi, zincirlerin arasında en az bir çift bağ varsa doymamış yağ asidi olarak tanımlanır. Yağ asitleri, yağ ile beraber fosfolipid ve glikolipidin parçası olarak hücre zarında bulunmaktadır. Yağ asitleri hayvansal yağ veya bitkisel yağlardan meydana gelebilir. 3 karbon içeren gliserol ve 3 yağ asidi birleştiğinde ise trigliseritler oluşmaktadır. Yağ asitlerinin metabolize edilmesi sonucu ise karbonhidrat ve proteinlere oranla daha fazla enerji açığa çıkar. Bu sebeple yağların ve yağ asitlerinin önemi büyüktür.

    Sağlık Etkilerine Göre Yağlar Nelerdir?

    Yağlar vücut için gereklidir ve dışardan alınması gerekir. Yüksek oranda enerji içermesiyle vücudun enerji kaynağıdır. Bununla beraber A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi yağda çözünen vitaminler için yeterli miktarda alınması gereklidir. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin sinir sistemi için önemi büyüktür.  Sağlık etkilerine göre yağlar incelendiğinde üç farklı grup görülür. Bunlar doymuş yağ, doymamış yağ ve trans yağlardır. Doymuş yağlar tamamen hidrojenle kaplıdır ve kolesterol içerirler. Fazla miktarda doymuş yağ tüketimi kalp sağlığını etkiler ve kötü kolesterolü artırır. Doymuş yağlar hayvansal kaynaklarda bulunur ve paketli gıdalar yüksek oranda içermektedir. Trans yağlar ise bazı besinlerin içinde kendiliğinden bulunurken bazılarında ise besinin üretim aşamasında ortaya çıkar. Doymuş yağlardan daha riskli olmakla beraber kalp damar hastalıklarının oluşmasını sağlayabilir. Doymamış yağların kaynağı genellikle bitkisel besinlerdir. Sağlık için faydalıdır ve kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Omege 3 ve omega 6 yağ asitleri doymamış yağlara örnektir.

    hindistancevizi yağı

    Sağlıklı Yağlar Nedir?

    Sağlıklı yağlar, pişirme veya çiğ tüketim esnasında bozulmayan ve sağlığa zararlı hale gelmeyen yağlardır. Yağlar ısındığında oksidasyona uğrar ve serbest radikallerin oluşmasını sağlar. Doymuş yağlar ve tekli doymamış yağlar ısıya karşı dirençlidir fakat çoklu doymamış yağlar dirençli değildir. Sağlıklı yağlar ve hangi durumlarda sağlıklı oldukları aşağıdaki gibidir. 

    • Tereyağı

    Tereyağı besleyicidir ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. %68 oranında doymuş yağdır. Az miktarda şeker içermesi sebebiyle yüksek ısıda yanma gösterir.

    • Zeytinyağı

    Kalp sağlığına olumlu etkileri mevcuttur. Akdeniz diyetinin faydalı olmasının nedeni zeytinyağıdır. İyi kolesterolü artırırken kötü kolesterolü düşürür. %75 oranında tekli doymamış yağdır. Çift bağlı yağ asitlerine rağmen ısıya dayanıklı olması sayesinde yemek pişirmek için kullanımı idealdir. 

    • Avokado Yağı

    Kullanımı zeytinyağı ile benzerdir. Avokado yağı yüksek duman noktasına sahiptir. Bu özellik avokado yağını kızartma için uygun bir yağ yapar. 

    • Çörek Otu Yağı

    Çörek otu yağı yüksek antioksidan özelliği gösterir. Antioksidan özelliği sayesinde immün sistemi güçlendirir. 

    • Hindistan Cevizi Yağı

    Hindistan cevizi yağı yüksek ısıda pişirmek için rahatlıkla tercih edilir. %90 oranında doymuş yağdır. Kolesterolü dengede tutar, bakteri ve patojenlerin yok olmasını sağlar ve metabolizmayı hızlandırabilir.

    • Balık Yağı

    Balık yağı, omega 3 yağ asitlerinden zengin bir yağ türüdür.  Balık yağına en iyi örnek morina balığı yağıdır. Morina balığı yağı D3 vitamininden oldukça zengindir.

    • Kanola Yağı

    Kanola soya fasulyesinden sonra ikinci en iyi protein kaynağıdır. Kanola bitkisinin tohumlarından elde edilir. Omega 6 ve omega 3 yağ asitlerini içerir. Aynı zamanda E vitamini ve K vitaminini yüksek oranda içerir. Veganların tüketimine uygundur. Kaynama noktası yüksektir ve kızartma yağı olarak tercih edilir.

    En Sağlıklı Yağ Markaları Nelerdir?

    Zeytinyağlarındaki asit içeriği oranı % 0.8 ‘ e kadar olanları sızma olarak kabul edilir. Bu çeşit yağlar tüketim için idealdir. Asit oranlarında %2 ‘ nin altındakiler ise natürel birinci olarak tanımlanır. En sağlıklı yağ markaları ve içerikleri aşağıdaki gibidir.

    • Kırlangıç Naturel Sızma

    Ayvalık yöresindeki zeytinlerden elde edilmiştir. Güvenli ve hijyenik şekilde cam şişelerde muhafaza edilmektedir. Kırlangıç natural zeytinyağı, en fazla %0.8 asit içeriği vardır.

    • Laleli Organik Sızma

    Burhaniye’ de üretim tesisi bulunmaktadır. Firma sadece kendi yetiştirdiği zeytinlerden yağ üretimi sağlamaktadır. Laleli Organik Sızma’ daki asit oranı  % 0.68 oranında seyretmektedir.

    • Tariş Zeytinyağı

    Tariş Zeytinyağı, doğal yoldan E vitamini içermektedir. İçeriğinde % 0.8 asit bulunmaktadır.

    • Komilli Zeytinyağı

    Komili Zeytinyağı, 1878 yılında Midilli’ nin Komi köyünde üretime başlamıştır. Genellikle soğuk sıkım tekniğini uygulamaktadır.

    • Kristal Natural Sızma Zeytinyağı

    Kristal Naturel Sızma Zeytinyağı, 1945 yılında Ayvalık yöresinde üretime başlamıştır. İçeriğinde % 0. 8 asit içermektedir.

    • Benecol Tereyağ Sürme

    Diyetisyen Lajney Younkin, bitki stonelleri içeren bu gıdayı önermektedir. LDL kolesterolü düşürdüğü kanıtlanmıştır.

    • WayFare Tuzlu Tereyağı

    WayFare Tuzlu Tereyağı vegan, glütensiz ve soya içermeyen bir üründür. Kalori ve yağ içeriği düşüktür. Kremsi bir yapıdadır.

    Zararlı Yağlar Nedir?

    Günlük beslenmeyle alınan doymuş hayvansal yağlar ve işlenmiş toksik madde içeren bitkisel yağların kullanımı oldukça zararlıdır. Omega 3 içeren sağlıklı yağ kullanımı yeterli değildir. Omega 6 yağları ve trans yağlar çok fazla işlemden geçmiş ve doğal olmayan yağlardır. Zararlı yağlara verilebilecek örnekler aşağıdaki gibidir.

    • Mısır Yağı
    • Soya Fasulyesi Yağı
    • Ayçiçek Yağı
    • Kanola Yağı
    • Mısır Özü Yağı
    • Aspir Yağı
    • Safran Yağı
    • Pamuk Yağı
    • Aspir Yağı
    • Trans Yağ Türleri

    Bulundukları Canlı Türüne Göre Yağlar Nedir?

    Yağlar bitkisel kaynaklardan elde edilmesiyle bitkisel yağlar, hayvansal kaynaklardan elde edilmesiyle hayvansal yağlar olarak ikiye ayrılır. 

    Bitkisel yağların faydaları ve zararları aşağıdaki gibidir.

    • İştah ve sütü artırır.
    • İdrarı söktürür.
    • Sindirim sistemini düzenler.
    • Saç köklerini besleyerek dökülmeleri engeller.
    • Cilt sağlığını korur.
    • Bazı bitkisel yağların yara üzerinde kullanımı yaraların iyileşmesini sağlar.
    • Kalp hastalıklarını artırabilir.
    • Antioksidanları azaltarak hücrelerin bozulmasına yol açabilir.

    Hayvansal kaynaklı olan ghee yağının faydaları ve zararları aşağıdaki gibidir.

    • Ghee, tereyağının arıtılmış halidir. 
    • Laktoz içeriği sıfırdır ve laktoz intoleransı olanların tüketimine uygundur. 
    • Yüksek yanma derecesine sahiptir.
    • Bağışıklığı güçlendirir. 
    • Bağırsakları düzenler ve sindirim sistemini korur.
    • Doymuş yağ olması sebebiyle kolesterolü artırırken kalp damar hastalıklarına neden olabilir.
    zeytinyağı

    Bitkisel Yağlar Nedir?

    Bitkisel yağlar, bitkilerden elde edilen yağlardır. Tamamen içeriği organiktir ve katkı maddesi içermez. Bitkisel yağlar karbonhidrat veya kolesterol içermez. Doymuş yağ içerikleri düşük olmasıyla sağlıklı içeriğe sahiptirler. Kalp damar sağlığını korurlar ve sindirimleri kolaydır. Bitkisel yağlara verilebilecek örnekler aşağıdaki gibidir.

    • Zeytinyağı
    • Ayçiçek Yağı
    • Biberiye Yağı
    • Avokado Yağı
    • Ceviz Yağı
    • Soya Yağı
    • Palmiye Yağı
    • Kanola Yağı
    • Kolza Yağı
    • Yer Fıstığı Yağı
    • Keten Tohumu Yağı
    • Sarı Kantaron Yağı
    • Kabak Çekirdeği Yağı
    • Fındık Yağı
    • Tarçın Yağı
    • Susam Yağı
    • Çörek Otu Yağı
    • Buğday Yağı

    Bitkisel Susuz Yağ Nedir?

    Bitkisel susuz yağlar, hidorjenize yağların katı formudur. Bunlardan biri olan vita yağı, palm yağından oluşmaktadır. İçerisinde tereyağı aroma verici bulunmaktadır. Ürünün içeriği yüksek miktarda A vitamini ve D vitamini içermektedir. Vita yağında renklendirici olarak ise beta karoten kullanılmıştır. Bitkisel susuz yağ olan vita yağının özellikleri aşağıdaki gibidir.

    • Ürünün paketi 99 gram iken 60 gram kadar doymuş yağ içermektedir.
    • Margarinin sıvı formudur ve palm yağı içermektedir.
    • A vitamini ve D vitamininden zengindir.
    • Toplam enerji içeriği 900 kalori değerindedir. Karbonhidrat içermez. Lif ve protein içermez. 
    • Rafine bitkisel yağ olarak palm yağı kullanılmıştır. Tereyağı aroma vericisi ile tat verilmiştir. Beta karoten ile renklendirilmiştir. 

    Hayvansal Yağlar Nedir?

    Hayvansal yağlar, hayvanlardan üretilen yağ maddeleridir. Hayvansal yağlar vücudun fonksiyonlarının çalışabilmesi ve bağışıklık sistemi için önemli besinlerdir. Hayvansal yağlar birçok besinin içerisinde yer almaktadır. Özellikle sucuk, sosis ve köfte gibi besinlerde hayvansal yağ bulunmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda ise hayvansal yağ olan donmuş yağ bulunmaktadır. Donmuş yağlar; köftelik, dana yağı, iç yağı, böbrek yağı, sucuk yağı gibi gıdaların üretiminde kullanılır. Donmuş yağların sindirimleri daha uzun sürer. Hayvansal yağlardan biri olan donmuş yağların özellikleri aşağıdaki gibidir.

    • Genellikle katı haldedirler.
    • Isıya karşı oldukça hassastırlar. Bu sebeple pişirirken kısık ateş yavaş pişirme kullanılır. Yüksek ısıda hızlı pişmiş hayvansal yağlar vücuda zarar vermektedir. 
    • Gıdayla beraber diğer sanayi dallarında da kullanılmaktadır. Özellikle mum ve sabun yapımı örnek olarak gösterilebilir.

    Beyaz Yağ Nedir?

    Beyaz yağlar saf, renksiz, kokusuz, toksin madde içermeyen ve kimyasal işlevi olmayan yüksek oranda rafinelenmiş mineral yağ grubudur.  Beyaz yağlar, hangi işlemde kullanılacağına bağlı farklı hammaddelerden üretimi sağlanabilir. İlk olarak 1870’ li yıllarda Brooklyn tarafından yaraların iyileşmesi amacıyla elde edilmiştir. Beyaz yağların özellikleri aşağıdaki gibidir.

    • Beyaz yağlar hidrokarbondur.
    • Rengi, kokusu ve tadı yoktur.
    • Eczacılık, tıp, kozmetik, gıda sektörü ve plastik endüstrisi gibi farklı alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
    • Saflaştırmak amacıyla sülfürik asit ve hidrojenasyon kullanılabilir.
    • İnsan sağlığına zararlı bir bileşik içermez.
    • Ahşaplarda yapıştırıcı olarak ve cila olarak kullanılmaktadır.
    •  Yaz aylarında kullanılan güneş koruyucuların içinde yaygın olarak bulunmaktadır.

    Külsüz Yağ Nedir?

    Külsüz yağ, kül ve hidrokarbonların kireçleştirilmesinden sonra yağ üzerinde kalan metalik bileşiklerdir. Külsüz yağ, aşınma engelleyici katkı maddeleri ve deterjan gibi temizlik ürünlerinde tercih edilen kimyasallardan ve ek olarak çinko, molibden ve kalsiyum gibi maddelerden de elde edilir. Motor yağlarında ve hidrolik yağlarda sıklıkla kullanılan bu kimyasal ürünlerin dezavantajları vardır. Özellikle yüksek sıcaklık ve nemli mekanlarda tortu oluşumuna neden olabilir. Ağır metallerle beraber kullanıldığında çevre içi zehir etkisi yaratabilir. Külsüz yağlar, metal katkı maddeleri dahil edilmeden hazırlanır. Külsüz yağlar amaçlarına göre üç sınıfa aşağıdaki gibi ayrılmaktadır.

    • Nemli ortamlarda kullanıma geçen sirkülasyon yağlar
    • Çevreye zararı olmayan yağlar
    • Gıda sınıfına dahil yağlar

    Sade Yağ Nedir?

    Sade yağ, tuzuz tereyağındaki süt yağından su ve yağsız kuru içerikli maddelerin uzaklaştırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Sade yağın son halinde %99 oranında süt yağı bulunmaktadır. Ticarette de sade yağ buharlaştırma yöntemi ile elde edilir. Sade yağın özellikleri aşağıdaki gibidir.

    • Sade yağ elde edilirken su uzaklaştırıldığı için diğer yağlara oranla daha az miktara daha fazla etki gösterir.
    • Buzdolabında saklanabilir ve 1 seneye kadar dayanıklıdır.
    • Laktoz ve oksitlenmiş kolesterol içermez.
    • A vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitamini içerir. Yüksek vitamin içeriği sayesinde vücuda oldukça fazla faydası bulunmaktadır.
    • Metabolizmayı hızlandırır.
    • Kötü kolesterol yani LDL’ yi düşürür.
    • Sindirim sistemi hastalılarından korur.
    fırın sebze

    Yağsız Yemekler Nelerdir?

    Yağsız yemekler, yemek hazırlama işleminde herhangi bir bitkisel veya hayvansal yağ eklentisi olmadan oluşmaktadır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler yağ içermez. Yağsız yemeklere en yaygın verilebilecek örnekler aşağıdaki gibidir.

    • Özel Soslu Karnabahar Parçaları
    • Patatesli Kaşık Dökmesi
    • Yağ İlavesiz Humus
    • Baharatlı Patates
    • Nohutlu Nugget
    • Fırın Sebze
    • Brokolili Kaşık Dökmesi
    • Sirke Aromalı Fırın Sebze
    • Fırında Kinoa 
    • Soyalı Ve  Ballı Tavuk
    • Peynirli Domates Dilimleri 
    • Limonlu Makarna 
    • Ballı Tavuk Kanadı 
    • Domates Dolması 
    • Karnabahar Topları 
    • Parmesan Aromalı Havuç

    Yağsız Yemekleri Kim Tüketmelidir?

    Kolesterolü yüksek çıkmış ve karaciğer yağlanması görülen kişilerde az yağlı diyetler uygulanmalıdır. Az yağlı diyetlerde bazı yasaklar bulunur. Özellikle yüksek oranda yağ içeren karaciğer, beyin, dil, dalak, böbrek ve işkembe gibi sakatat ürünleri tamamen çıkarılır. Krema, mayonez, yağlı yemişler, kaymak, çikolata, pasta, sosis ve tahin helvası gibi yağlı gıdalar yasaktır. Kuyruk yağı, iç yağı, margarin ve tereyağı tüketimi kesilmeli ve bitkisel kaynaklı yağlar tercih edilmelidir. Yağda kızartma, et, sebze ve hamur kızartmaları kısıtlanmalı ve yemekler buharda pişirme, buğulama, fırınlama, ızgara ve haşlama yöntemleriyle pişirilmelidir. Özellikle tavuğun derisi, yağlı balık türleri, salam, pastırma ve kavurma tüketimi yasaklanmalıdır. Yağlı peynir ve yağlı süt tüketimi yerine light ürünler tercih edilmelidir.

    Yağlı Yemekler Nelerdir?

    Yağlı yemekler, yemek hazırlama işleminde bitkisel veya hayvansal yağlardan yararlanılarak pişirilen yemeklerdir. Yağlı yemeklerde ilave yağ takviyesi olabilirken besinler kendi içeriklerinde yüksek yağ oranına sahip olması da mümkün. Avokado, tam yağlı peynir, tam yağlı yoğurt, yumurta, bitter çikolata, balık yağı, fındık ve ceviz gibi yağlı yemişler, chia tohumu, hindistan cevizi ve hindistan cevizi yağı yağlı besinlere örnek olarak gösterilebilir. Yağlı yemekler ise bu besinlerle veya ilave yağ kullanılmış besin gruplarıdır. Yağlı yemeklere en yaygın olarak verilebilecek örnekler aşağıdaki gibidir.

    • Tereyağlı Pilav 
    • Yağlı çorbalar,
    • Patates Püresi 
    • Börek Çeşitleri
    • Patates Kızartması
    • Hünkar Beğendi
    • Kurabiye Çeşitleri
    • Tavuk Güveç
    • Mücver
    • Çıtır Tavuk Topları 
    • Bamya Ve Patlıcan Kızartması
    • Yağda Biftek
    • Çıtır Kabak Dilimleri
    • İçli Köfte
    • Pancar Kroket
    • Pişi
    • Kebap
    • Kuzu Gerdan
    • Tas Kebabı

    Yağlı Yemekleri Kimler Tüketmelidir?

    Sağlıklı bireylerde aşırı yağlı yemekleri yemekten kaçınmalıdır. Çok yağlı yemekler vücudun dengesinin bozulmasına ve fonksiyonları yerine getirememesine neden olmaktadır. Bununla beraber kolesterol, tansiyon ve obezite için bir risk faktörüdür. Yağlı yemeklerde yağ tercihi sağlıklı yağlardan yana olmalıdır. Yağlı yiyecekler tüketildiğinde yapılması tavsiye edilenler aşağıdaki gibidir.

    • Ilık su içmeye özen gösterilmeli.

    Yağlı yemek sonrası ılık su içmek, sindirim sistemine yardımcı olacak ve bağırsakları temizlemeye çalışır.

    • Yürüyüş veya hafif tempo egzersiz yapılmalı.

    Yemeğin hemen ardına spor yapmak kalp sağlığı ve mide problemleri için bir risk faktörüdür. Fakat yemek yendikten bir süre sonra hafif tempo yürüyüş sindirime yardımcı olur.

    • Probiyotik ve meyve tüketimi sağlanmalı.

    Yağlı yemekleri sık ve aşırı tüketmek kabızlığa neden olur. Probiyotik ürünleri bağırsakların düzenlenmesini sağlar. Ayrıca yüksek lifli gıdalar sindirime yardımcı olur.

    • Yağlı yemek sonrası hemen uyumamak gerekli.

    Yağlı yemek tüketiminden sonra hemen uyumak, sindirim sistemini yavaşlatır.

    Yağ Mantısı Nedir?

    Yağ mantısı, klasik haşlama yöntemiyle pişirilen mantının aksine kızartma yöntemiyle pişirilir. Çıtır kıvamda olur ve sarımsaklı yoğurtla sunulur. Yağ mantısı hazırlarken dikkat edilmesi gereken harcın bir süre dolapta bekletilmesi gerektiğidir. Aynı zamanda maya sırasında ılık su kullanmak mayanın hızlı aktifleşmesini sağlayacaktır. Yağ mantısının 100 gramı 275 kalori değerindedir.

    Yağ mantısı hazırlanırken öncelikle maya su içinde eritilir. Yumurta, yoğurt, tuz ve zeytinyağı ayrı bir kasede karıştırılır. Ardından mayalı su karışıma eklenir. Yavaş yavaş un ilave edilerek yoğurulur. Üzeri streç film ile kaplandıktan sonra 40 dakika mayalanmaya bırakılır. Ardından kıyma, tuz, pul biber, karabiber ve kimyon yoğurulur. Kıymalı harç bir süre dolapta bekletildikten sonra mayalanmış hamur tezgahta açılır ve 6 - 7 cm kareler halinde kesilir. İçlerine kıymalı harçtan yerleştirilir, uçları birleştirilerek kapatılır. Mantıların kapatma yerleri aşağıda kalacak şekilde kızgın yağa bırakılır. Sonrasında sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edilir.

    pişi

    Yağ Çekmeyen Pişi Tarifi Nedir?

    Yağ çekmeyen pişide dikkat edilmesi gereken, hamurun kabarması için karbonat ve soda kullanılmasıdır. Yağ çekmeyen pişinin 100 gramı 300 kalori değerindedir.

    Hazırlanırken ilk olarak yoğurt, soda, karbonat, tuz ve kabartma tozu bir kapta karıştırılır. Malzemeler iyice karıştıktan sonra un ilave edilir. Ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar un eklenir ve hamur yoğurulur. Sonrasında hamur tezgaha alınır, oklavayla hamur orta kalınlıkta açılır. Hamur kare olacak şekilde kesilir. Sonrasında tavadaki kızgın yağa hamurlar atılır. Önlü arkalı kızartıldıktan sonra pişideki fazla yağ, kağıt havlu üzerinde bekletilerek süzdürülebilir.

    Yağ Yakan Yiyecekler Nedir?

    Tüketilen yiyeceklerin sindirimi ve depolanması için vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarına besinlerin termik etkisi denir. Greyfurt, çay, kahve, hindi, tarçın, acı biber, hardal ve tere gibi gıdalar termik etkisi yüksek besinlerdir. Özellikle bu besinler yağ yakım sürecini hızlandırarak kilo verilmesine yardımcı olur. Yağ yakan yiyecekler aşağıdaki gibidir.

    • Greyfurt

    Greyfurt üzerinde yapılan çalışmalar, insülin seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. Yemeklerden sonra oluşan düşük insülin seviyesi besinlerin daha hızlı işlemden geçmesine neden olur bu sayede daha hızlı kalori yakılır.

    • Acı Biber

    Yemeklere katılan acı biberin içeriğindeki kapsaisin sayesinde ısı metabolizmasına katkıda bulunmaktadır. 

    • Kahve

    İçeriğindeki kafein, kalp hızını artırarak metabolizmanın hızlanmasına neden olmaktadır. 

    • Yoğurt

    Yoğurt içeriğindeki yüksek protein ve kalsiyum sayesinde enerji yakımı yüksek bir besindir. 

    • Tarçın

    Tarçın, insülin direnci ve diyabet riski gelişmesini engelleyen bir besindir.

    • Tere

    Tere, tiroid bezi fonksiyonlarına etki ederek metabolizma hızına katkıda bulunur.

    • Yumurta

    Yumurta iyi bir protein kaynağı olmakla beraber uzun sür tok tutan bir besindir. Bu sayede açlık hissi azalır ve yağ yakımı hızlanır.

    • Avokado

    Avokado yüksek oranda yağ içermektedir. Su ve lif içeriği sayesinde kilo vermeye yardımcıdır.

    • Hindistan Cevizi Yağı

    Hindistan cevizi yağı, içeriğindeki MCT yağ asitleri sayesinde yağ yakımını sağlar. 

    • Yağlı Yemişler

    Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı yemişler içeriğindeki lif sayesinde yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeye yardımcıdır.

    Elseve Mucizevi Yağı Nedir?

    Elseve Mucizevi Yağ, kurumuş ve yıpranmış saçları gereken nemi sağlar. Canlılığını kaybetmiş sağlara kısa sürede parlaklık sağlar. Elseve Mucizevi Yağ genellikle duştan sonra ya da ıslak saç üzerinde kullanılır. Temiz kuru saçlarda da kullanımı mümkündür. Avuç içerisinde ısıtarak saçlara ya da saç uçlarına uygulanır. Elseve Mucizevi Yağ saçlarda ağırlığa neden olmadan bakım yapmaktadır. Bununla beraber saç taramadan önce kullanıldığında saçları koparmadan tarar. Tarama sonrası saçlarda elektriklenmeyi de bu sayede önler. Elseve Mucizevi Yağ içerisinde 6 farklı çiçek özü yağı bulundurmaktadır.

    Yağ Oranı Hesaplaması Nedir?

    Vücuttaki yağ oranı, tüketilen besinlerden gelen yağı enerji ve yalıtım için depolamaktadır. Kişinin günlük aktivitelerine devam edebilmesi ve hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için belirli bir yağ oranına ihtiyacı vardır. Fazla miktarda depolanması ise obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarına neden olmaktadır. Yağ oranı hesaplamak için çeşitli yöntemler vardır. En etkili ve sık kullanılan yöntemlerden biri ABD yağ oranı hesaplama yöntemidir.

    Yağ Oranı Nasıl Hesaplanır?

    Vücuttaki yağ oranını hesaplamak için bazı yöntemler vardır. Sık kullanılan yöntemler ABD yöntemi, skinfold kaliperleri, vücut çevresi ölçümleri, hidrostatik tartım,çift enerjili x ışını asorbsiyometrisi ( DXA ), hava deplasmanlı pletismografi ( Bod Pod ) , biyoelektrik empedans analizi ( BIA ), elektriksel empedans miyografi ( EIM ) , biyoimpedans spektroskopisi ( BIS ) ve tüm boyutlu vücut tarayıcı, çok bölmeli modeller ( Altın Standart)’dir. 

    • Vücut Yağ Oranı Hesaplama Formül Kadınlar için:

    1: (Toplam Ağırlık x 0.732) + 8.987

    2: Bilek ölçümü (en geniş bölge ) / 3.140

    3: Bel ölçümü (en ince bölge ) x 0.157

    4: Kalça ölçümü (en geniş bölge ) x 0.249

    5: Ön kol ölçümü (en geniş bölge) x 0.434

    Yağsız Kütle  : Sonuç 1 + Sonuç 2 – Sonuç 3 – Sonuç 4 + Sonuç 5

    Yağ Ağırlığı ( kg) : Toplam Ağırlık (kg ) – Yağsız Kütle (kg )

    Yağ Yüzdesi: (Yağ Ağırlığı (kg)  x 100) / Toplam Ağırlık (kg ) 


    • Vücut Yağ Oranı Hesaplama Formül Erkekler için:

    1: ( Toplam Ağırlık x 1.082 ) + 94.42

    2: Bel ölçümü x 4.15

    Yağsız Kütle: Sonuç 1 – Sonuç 2

    Yağ Ağırlığı (kg ) : Toplam Ağırlık (kg ) – Yağsız Kütle ( kg )

    Yağ Yüzdesi: (Yağ Ağırlığı ( kg)  x 100)  / Toplam Ağırlık (kg )

    Yağ Kütlesi Nasıl Eritilir?

    Kişideki yağ kütlesi, vücut yağ oranı miktarının kişinin total ağırlığına oranıdır. Yağ kütlesi kişinin hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için gerekli miktardır. Yağ kütlesi kişiden kişiye değişir. Özellikle yaş ve cinsiyet farklılıklarına göre değişim göstermektedir. Yağ kütlesini azaltma yöntemleri aşağıdaki gibidir.

    • Yağ kütlesini düşürmeye yönelik beslenme programı düzenlenmelidir. Yağ kütlesini artırmayı sağlayan besinler olabildiğince beslenme listelerinden çıkarılmalıdır. Yağ oranı düşürmek için kalori kısıtlamasına gidilmeli ve beslenmeden alınan karbonhidrat, protein, yağ dengesi sağlanmalıdır.
    • Yağ kütlesini düşürmek için kardiyo ve güç antrenmanlarına yer verilmelidir. Kişiye özgü olacak şekilde yağ yakımını destekleyecek antrenman programlarına yer verilmelidir.
    • Öğünlerde yemeklerin yavaş yenilmesine dikkat edilmelidir. Hızlı yemek yemek doygunluk hissini geç sağlar. Bu sebeple yemek yeme süresi uzatılmalı ve yavaş tüketim sağlanmalıdır.
    • Yağ kütlesi azaltmak için uyku ve dinlenme sürelerine dikkat edilmelidir. Uyku sırasında vücut dinlenmeye geçer. Sindirim sistemi işlemleri gerçekleşir. Günde 7 ila 8 saat uyumak, kas gelişimi ve yağ yakımını için önemlidir. Yeterli uyku sağlanamadığında kas gelişimi düşer ve yağ yakımı hızı yavaşlar.
    • Yeşil çay, kahve, tarçın, acı biber ve yoğurt gibi yağ yakıcı besinler günlük beslenme listesine eklenmelidir.

    Ketojenik Diyet Nedir?

    Ketojenik diyet, karbonhidrat ve protein kaynaklarının kısıtlandığı ve beslenme listesinin büyük oranının yağlardan oluştuğu diyetlerdir. Ketojenik diyette kek, dondurma ve meyve suyu gibi şekerli tüm yiyecek ve içecekler yasaktır. Kimyasal tatlandırıcı içeren diyet yiyecekleri de yasakların içindedir. Ekmek gibi buğdaylı ürünler, pirinç, makarna, orman meyveleri harici meyveler, patates, havuç ve bezelye tüketilmez. Aynı zamanda trans yağ içeren gıdalar, hazır sos, paketli gıdalar, kızartmalar, işlenmiş gıdalar ve alkol yasaktır. Ketojenik diyet ilk olarak 1920’ li yıllarda epilepsi hastalarını tedavi etmek amacıyla geliştirilmiştir. Bununla beraber günümüzde ise birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle diyabet ve obezite gibi metabolik hastalıkların tedavisinde tercih edilmektedir. Vücut geliştirenler ve sporcular da sıklıkla ketojenik diyet uygulamaktadır. Ketojenik diyetin vücuda oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Özellikle kolesterol, kan şekeri ve tansiyonu dengede tutmayı sağlar. Karbonhidrat tüketimi kesildiği ve total enerji alımı kısıtlandığı için kilo kaybını sağlayabilir. Daha enerjik hissedilmesini sağlar. Cilt sorunlarını ortadan kaldırabilir. Nörolojik bilişsel bozukluklarının tedavisinde kullanılır ve olumlu cevap alınabilir.

    Beslenmede Günlük Yağ Tüketimi Ne Olmalıdır?

    Yağ önemli bir enerji kaynağıdır. Yüksek enerji içermesiyle mutlak günlük beslenmeyle alınması gerekmektedir. Karbonhidrat, protein ve yağlar temel besin öğeleridir. Günlük besin listelerinde alınması gereken değerleri farklı olmalıdır. Günlük alınan enerjinin yaklaşık %30 kadarını yağlar oluşturmalıdır. Sporcularda ise bu değer %20 ile %30 arasında olmalıdır. Çocuklarda ise günlük alınması gereken enerjinin yaklaşık olarak 1/3’ ünü yağlar oluşturmalıdır. Beslenmenin %30 ‘ unu oluşturan yağların; maksimum %10 ‘unu doymuş yağları , %15 ‘i tekli doymamış yağ asitleri, maksimum %10 ‘ u ise çoklu doymamış yağ asitleri oluşturmalıdır. 

    Yağ Pompası Nedir?

    Yağ pompası, kartelin içerisinde bulunan yağı alıp daha tazyikli bir şekilde ihtiyaç duyulan bölgeye gönderimini sağlar. Bu sayede sürtünme oluşumunu en aza indirir, ısıyı en aza kadar indirir. Gelen yağdaki olası maddelerin temizlenmesini sağlar. Yani yağın geri dönümünü sağlar. Aynı zamanda motorun soğumasına yardım eder ve motor performansını uzun süre sabit tutmayı sağlar. Yağ pompasının bu görevleri yerine getirmesini sağlayan parçası eksantrik milidir. Araçta, marş sırasında gücü motor üretir ve ihtiyaç olan parçalara bu gücü aktarır. Eksantrik mili uzun bir demir görünümündedir. Yağ pompası eksantrik miliden aldığı hareketle yağı pompalayarak motorun zarar görmesini engeller. 

    Mobil Yağ Nedir?

    Mobil yağ, sentetik motor yağıdır. Dengelenmiş bir katık sistemidir. Ultra yüksek performans gösterir. Sentetik baz yağlardan oluşan özel bir formüle karışımdır. Mobil yağ, aracın uzun ömürlü olması için, kilometresi yüksek olan motorlarda uzun süre koruma sağlar. Aynı zamanda ekstra sızdırmazlık özelliği sayesinde yağ kaçaklarının önlenmesine yardımcıdır. Araca temizlik sağlar ve oluşmuş çamur lekelerini temizler. Yüksek viskozite özelliği sayesinde yağ yanmasını azaltmaya yardımcıdır. Aşınmış motoru korur ve aşınma önleyici madde içerir. Motor yağı eski araçlar, zorlayıcı çalıştırma koşulları ve yarış uygulamaları için ideal bir üründür. Eski araçlara ekstra koruma sağlar.

    1 Gr. Yağ Kalorisi Nedir?

    1 gram yağ 9 kalori değerindedir. Yağlar iyi bir enerji kaynağıdır. Günlük beslenmeyle alınan enerjinin yaklaşık %35’ ini yağlar oluşturmaktadır. Günlük enerjinin ortalama 850 ila 900 kalorisini yağlar oluşturmalıdır. İyi enerji kaynağı olmakla beraber A vitamini, D vitamini, K vitamini ve E vitamininin emilimini sağlamaktadır. Hormonal fonksiyonların düzenlenmesi için de yağ alımı büyük önem teşkil eder. Yağlar aynı zamanda vücut ısısını korur ve sinir sisteminin yapısına katılır. 

    1 Gr. Yağ Hacmi Nedir?

    Yağ ve kas vücutta aynı yeri kaplamaz. 1 kilogram yağ kütlesi 6 kcal harcarken 1 kilogram kas ise 30 kcal harcar. Hücrelerin doğru çalışabilmesi için glikoza ihtiyaç vardır. Düşük kalorili diyetler uygulandığında kas hücreleri de glikoz sağlayabilmek için parçalanmaya başlar. 450 gram vücut yağı ortalama 3500 kalori değerindedir. Vücudun harcadığından daha az kalori alındığında kilo kaybı yaşanır fakat 2000 kalori yakılsa dahi 220 gram yağ kaybedilmez. Bunun sebebi vücudun ihtiyaç duyduğu enerji için kasların da parçalanmaya başlamasıdır. Egzersiz yapılmadığı durumda kaybedilen ağırlığın yaklaşık olarak %25 ‘ i yağsız vücut kütlesidir.

    İnsanda Yağın Depolanma Yeri Neresidir?

    İnsanlardaki yağ depolanma yeri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Özellikle bazı kişilerde tamamen karın bölgesinde yağlanma görülürken bazılarında ise kalça ve bacaklarda yağlanma görülmesi mümkündür. Yağlar sadece enerji sağlamaz. Enerjiyle beraber hormon üretilmesini, vücut sıcaklığını dengeler ve iltihapların azalmasını sağlar. Yağlar, adipoz dokuda gevşek bağ dokusunun hücrelerinden olan adipositlerde depolanır. Adipoz doku, derinin hemen altında, iç organların etrafında, kemik iliğinde ve meme dokularında bulunmaktadır. Derialtı adipoz doku depoları karın, bacak ve kalça da yer alır. İç organ adipoz depolarına visseral yağlar denir. İnsanlardaki yağ dağılımları farklılık gösterir. Armut ve elma tipi vücut görünümü de buradan gelmektedir. Yağlanmada önemli olan husus ise bölgedeki adiposit hücre sayısı ve adiposit hücrelerin ne kadar dolu olduğudur. 

    Atık Yağ Nedir?

    Yağların belirli kullanım süreli vardır. Kullanım sürelerinde ortaya bazı kirler ve metal ile karışmış kimyasallar ortaya çıkar. Bu kimyasal yağın doğal özelliğinin kaybolmasına ve artık kullanılamayacak olmasına neden olur. Atık yağlar bunun sebebidir. Tabiattaki düzen sürekli gelişim ve değişim aşamasındadır. Kimyasal maddeler doğaya karışmadan da varlıklarını uzun seneler devam ettirmektedir. Yağın yoğunluğu sudan daha düşüktür. Su ile karıştırıldığında suyun üzerine çıkar. Endüstri veya kozmetik firmalarından dökülen yağlar da bu şekilde suyun üzerinde birikim sağlar. Su havadan yeterli oksijen alamaz ve su içerisinde yaşayan canlıların yok olmasına neden olur. Bu durum gelecek için büyük bir risk faktörüdür. 

    Yağ Yeşili Nedir?

    Yeşil yağ, geri kazanılan motor yağından elde edilen bir yağ türüdür. Sıfırdan kaynak kullanmak yerine en az bir kez kullanılmış yağdır. Dünyadan yüksek oranda motor yağı üretilmektedir. Özel teknolojiyle geri kazanılmış yağ sayesinde hem petrolden alınmış saf yağ ile aynı hem de ondan daha kaliteli baz yağ üretimi sağlanır. Yeşil yağ üretiminin süreci uzun testlere dayalıdır. Esasında geri dönüştürülmüş olsa da sıfırı kadar kaliteli özellik göstermektedir. Aynı zamanda çevrenin korunmasına katkıda bulunulmaktadır. Yeşil yağ aynı zamanda yenilenemeyen doğal kaynaklara verilen zararı azaltır. Ham petrol bulmak yerine, geri kazanılmış petrolü kullanmak geri dönüşüm sürecini hızlandıracaktır. Bu sayede yeşil yağın süresiz olarak dönüştürülmesi sağlanır.

    Nötral Yağ Nedir?

    Nötral yağlar hayvanlarda depo edilen bir yağ türüdür. Diğer adı trigliserittir. Yağların doğada en çok bulunan formudur. Karbon atomunu oksijene göre fazla içermesi sayesinde vücutta parçalandıklarında karbonhidrat ve proteinlere göre daha fazla enerji açığa çıkarırlar. Nötral yağlar vücutta depolanmış bir şekilde bulunurlar. Kimyasal formülleri C55H98O6 şeklindedir. Nötral yağlar, bir gliserol molekülü ve üç yağ asidi molekülünün ester bağları ile bağlanması ile oluşur. Yağ asidi ve gliserol arasında ise üç ester bağı bulunmaktadır. Nötral yağlar, doymuş yağ ve doymamış yağ olarak ikiye ayrılmaktadır. Doymuş yağ asitleri doymuş nötral yağları oluşturur. İç yağı, tereyağı ve kuyruk yağı doymuş nötral yağlardır. Doymamış yağ asitleri ise doymamış nötral yağları oluşturur. Zeytin yağı ve mısır yağı doymamış nötral yağlardır.

    Yağ Kisti Nedir?

    Yağ kisti, içi sıvı dolu ve etrafı zarla çevrili keseciklerdir. Geneli iyi huyludur. Ciltteki yağın adı sebumdur. Sebum yağ bezleriyle cilt yüzeyine gelir ve kanalları tıkar. Kanalların tıkanmasıyla yağ kistleri oluşur. Yumuşak kıvamdadır fakat yağ bezesine göre daha sert yapıdadır. Dokunulduğunda hareket edebilir. Misket büyüklüğünde veya daha küçük olabilir. Yağ kistleri vücudun her yerinde bir tane veya birden fazla görülebilir. Geneli ağrı yapmaz fakat büyüklüğüne göre değişir. Yağ kistleri genellikle saç derisinde, yüz çevresinde, sırtta ve boyunda görülür.

    Yağ Dokusu Nedir?

    Yağ doku, yağın trigliserit halinde depolandığı bağ dokunun ismidi. Yağlar, yüksek miktarda besin alımıyla birikir ve açlık durumunda yağ dokudaki yağ asitleri serbest hale gelerek enerji ihtiyacını karşılar. Normal ağırlığa sahip bir insanın vücudundaki yağ miktarı %10 ila %15 arasındadır. Bu miktar 40 günlük enerji ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. Yağın kullanılma durumunda hücre boşluklarına su dolumu gerçekleşir. Yağ doku; cilt altında, iç organlar çevresinde, meme dokusunda ve kemik iliğinde bulunmaktadır. Yağ dokuda en çok görülen hücre adiposittir. Adiposit dışında makrofajlar, endotel hücreler ve fibroblastlar da yağ dokuda bulunmaktadır. Yağ dokudaki en temek amaç enerji rezervini gerçekleştirmektir. Bununla beraber açlık duygusunu ve yeme durumunu da düzenlemektedir. Toplam vücut ağırlığının kadınlarda %22’ si yağ dokudan oluşurken erkeklerde %15’ i yağ dokudan oluşmaktadır. 50 ila 60 yaş arasında en yüksek yağ doku miktarına ulaşılır. Yağ doku bireysel farklılıklara göre vücudun çeşitli bölgelerinde birikir.

    Yağ Endeksi Nedir?

    Kişideki yağ oranı miktarı yağ endeksi ile hesaplanır. Vücuttaki yağ doku ağırlığının toplam vücut ağırlığına oranı vücut yağ oranı yüzdesi olarak isimlendirilir. Hayati fonksiyonları devam ettirebilmek için vücuttaki yağ oranı büyük önem teşkil eder. Yağ oranı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hormonal faktörlerden dolayı kadınlardaki yağ oranı erkeklerdeki yağ oranına oranla daha yüksektir. Kadınlardaki yağ oranı %21 ila %24 arası sağlıklı kabul edilirken, erkeklerdeki sağlıklı yağ oranı %18 ila %25 arasındadır. Kadınlardaki zorunlu vücut yağ yüzdesi %10 ila %12 arasındayken, erkeklerdeki zorunlu vücut yağ yüzdesi %2 ila %4 arasındadır.  Bununla beraber sporcu kadınlardaki vücut yağ yüzdesi %14 ila %20 arasındayken, erkek sporculardaki vücut yağ yüzdesi %6 ila %13 arasındadır. Son olarak obez kadınlardaki vücut yağ yüzdesi yaklaşık %32 iken, obez erkeklerdeki vücut yağ yüzdesi %25’tir.

    Kuru Yağ Nedir?

    Kuru yağ, cilde yağlı bir görünüm vermeden bakım yapan bir üründür. Cildi pürüzsüzleştirir ve deride onarımı sağlar. Emilimi oldukça hızlı olan bir yağ türüdür. Yağlı his bırakmadan nem dengesini sağlar. Kuru yağ , kuru ciltlerde ve yağlı ciltlerde nemlendirici özelliğine sahiptir. Bununla beraber güneşlenme sonrası derideki gergin hissi önler, yüzde ve vücutta nemlendirici etkisi görür, kırılmış ve mat saçları parlatır, göz makyajını temizler,  tırnak ve elleri yumuşatarak bakım sağlar ve yüzde peeling sonrası kullanılır. Kuru yağ saçlarda duştan sonra ıslak saç üzerine uygulanabilir. Aynı zamanda duş almadan 30 dakika kadar önce de saçta bekletilebilir. Yüz bölgesine kullanımında nemlendirici kremlerle beraber uygulanabilir. Vücutta kullanımında ise yine nemlendirici olarak veya nemlendiriciyle beraber kullanılabilir. 

    En İyi Yağ Yakma Yöntemleri Nedir?

    Vücuttaki yağ oranını azalması doğal yollardan gerçekleşmektedir. Bazı yöntemler yağ yakımının hızlanmasını sağlar. Yağ yakımını doğrudan sağlamak için enerji açığı sağlanması gerekmektedir. Günlük harcanan kalorinin, günlük beslenmeyle alınan kaloriden daha düşük olması sağlanmalıdır. Bununla beraber en iyi yağ yakma yöntemleri aşağıdaki gibidir.

    • Metabolizma hızı artırılmalıdır.
    • Kas dokularının uyarılması sağlanmalıdır.
    • Beslenme ile alınan enerjiden daha fazla enerji harcanması gereklidir. 
    • Kas doku uyarımı büyük önem teşkil eder. Kaslar daha fazla enerji harcanmasını sağlar. Bu sebeple kas kütlesi miktarı artırılmalıdır.
    • Yapılan egzersizlerin şiddeti artırılmalıdır.
    • Yapılan antrenmanlarda değişiklikler yapılmalıdır.
    • Dengeli öğün planları oluşturulmalıdır.
    • Yapılan egzersizlerin yanında dinlenmeye zaman ayırılmalıdır. Vücut dinlenmeye de ihtiyaç duyar.
    • Yağ yakımı süresince, egzersiz temposu ve şiddeti kişilere göre ayarlanmalıdır. Kardiyo egzersizleriyle beraber güç antrenmanları da yapılmalıdır. Günlük besin listesi kaloriye göre düzenlenmeli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. 

    Kas Kütlesini Korurken Yağ Yakmak Mümkün müdür?

    Kas kütlesini korurken aynı zamanda yağ yakmak mümkündür. Kilo verimi sürecinde farklı oranlarda yağdan ve kaslardan kayıplar verilir. Amaç her zaman kas kaybını minimuma indirmektir. Kalori açığı oluşturulduğunda kilo kaybı başlar. Aynı zamanda spor ve egzersize devam sağlandığında kas geliştirmek mümkündür. Beslenme programlarında öğünler programlanmalı, protein düzeyi aşağı çekilmemelidir. Yağ yakarken aynı zamanda kası korumak ve kas kazanmanın en sağlıklı yolu kalori açığını oluşturmak fakat kalori açığını proteini artırarak sağlamaktır. Protein alımı artırıldığında kas kayıpları minimuma iner. Spor rutinlerine kardiyo ile beraber güç antrenmanları eklenmelidir. 

    Soğuk Pres Yağ Nedir?

    Türk Gıda Kodeksi’nin Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği’nde belirtilene göre; soğuk pres yağ, doğrudan tüketim durumuna uygun olan ve ısıl işlem uygulanmadan sadece mekanik yöntemlerle elde edilmiş yağlardır. Üretiminde kullanılan yağlı tohumların taze, mikrotoksin içermeyen, ilaç kalıntısı içermeyen, yabancı madde içermeyen ve homojen olması gerekmektedir. Üretim koşullarında düşük basınç ve düşük sıcaklık koşulu sağlanmalıdır. Yüksek kalite elde edilebilmek için düşük yağ verimi kabul edilmelidir. Soğuk presle üretilen yağlar uygun ambalajlar dahilinde azot gazı ile dolumu sağlanmalıdır. Pres yağı elde edilirken herhangi bir rafinasyon işlem yapılmamalı ve kimyasal madde eklenmemelidir. Ürünün etiket bilgileri yönetmeliğe uyum sağlamalıdır. Soğuk pres olan yağların bazı fonksiyonel özellikleri ve aromaları olmakla birlikte bu ürünler ilaç yerine kullanılamaz. 

    Yağ Enjeksiyonu Nedir?

    Yağ enfeksiyonu, bir bölgeden alınan yağ hücrelerinin iğne ile alınıp başka bir bölgeye verilmesidir. Alınan bölge genellikle karındır. Verilen bölgedeki yağ hücreleri yaşamaya devam eder ve o bölgede dolgu görevindedirler. Yağ enjeksiyonuna ait başarı, verilen bölgede yaşamaya devam etmesiyle ilgilidir. Verilen bölgedeki yağ hücreleri ölürse bir süre sonra dolgu etkisi ortadan kalkacaktır. Yağ enjeksiyonunun birçok tekniği mevcuttur. Bu tekniklerde genellikle lokal anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Alınan hücrelerin havayla temas etmemesi gereklidir. Yağ enjeksiyonu sıklıkla karın bölgesi ve yüz bölgesinde kullanılmaktadır. Enfeksiyon oluşma riski düşüktür. Enfeksiyon durumunda o bölgede apseler görülür. Tedavide antibiyotik ve pansumanlar kullanılır. En sık ortaya çıkan problem ise yağların erimesidir. Erime durumunda işlem tekrardan yenilenebilir.

    Yağ Çubuğu Nedir?

    Araç motorundaki yağ, aracın performans ve motor sağlığı için çok önemlidir. Yağlama sistemi, motorun parçalarının rahat hareket etmesini sağlar. Sürtünmeyi minimuma indirerek performanslarını güçlendirir. Motor yağındaki azalmalar motorun zararı görmesine neden olur. Bu sebeple motor yağının belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Araçlardaki motor yağının kontrol edilmesini sağlayan metal çubuğa yağ çubuğu denir. Yağ kontrolünde motorun en az yarım saat kadar dinlenmiş olması gerekmektedir. Motor kaputu açılıp düşmeyecek şekilde sabitlenir. Motordaki yağ çubuğu temiz bir bez ile silindikten sonra yağ çubuğu tekrar yerine takılarak yağın bıraktığı ize göre motor yağ seviyesi ölçülür.

    Kimyada Yağın Formülü Nedir?

    Yağ çeşitlerinin formülleri aşağıdaki gibidir.

    • Yağ Asidi Molekül Gösterimi
    • Doymuş Yağ Ve Doymamış Yağ Molekül Gösterimi
    • Trigliserid Molekül Gösterimi
    • Trans Yağ Molekül Gösterimi

    Yağ Molekülünün Özellikleri Nedir?

    Yağların molekül özellikleri aşağıdaki gibidir.

    • Yağlar suda çözünme göstermez, hidrofobik moleküllerdir.
    • Klorofor, benzen, eter ve aseton gibi organik çözücülerde çözünme gösterirler.
    • Yağların enerji değerleri yüksektir fakat yanma için daha fazla oksijene ihtiyaç duyarlar.
    • Alkalilerle hidrolize edilebilir ve bu işleme sabunlama denir.
    • Yağlar hidrolize edilerek yağ asitlerine ayrılabilir.
    • Doymamış yağlara hidrojen eklenerek doymuş yağa dönüştürülebilir. Bu olaya hidrojenasyon denir. Örnek olarak margarin gösterilebilir.
    • Yağ asitleri genellikle çift sayıda karbon atomu içerirler.
    • Esansiyel yağlar yapılarında çift bağ içerirler.
    • Yağ asitleri karbon atom sayısı, zincirlerindeki çit bağ bulundurma durumu, çift bağ sayısı ve çift bağ var ise konumu ile birbirlerinden ayrılırlar.

    Yağ Sökücü Nedir?

    Sanayide yağlar sıklıkla karşılaşılan bir maddedir. Makinelerin güvenli bir şekilde hareket edebilmesi için yağ kullanımı mecburidir. Makineler çalışırken sürekli olarak etrafa yağlar dökülmektedir. Yağ sökücü de bu noktada devreye girer. Sanayide oluşan ve istenmeyen yağ temizliği için kullanılan ürünlere yağ sökücü denilmektedir. Yağ çözücü ürünlerin genel yapısı, mevcut yağın yapısını değiştirmektir. Yağ çözücü ürünlerin sıcak ve soğuk kullanıma uygun türleri vardır. Uygulama alanları ve tiplerine göre yağ sökücü sprey veya daldırmayla kullanılan yağ sökücüler bulunmaktadır. 

    1 Litre Yağ Kaç KG' dır?

    1 litre sıvı yağ yaklaşık olarak 900 ila 90 gram arasındadır. Zeytinyağının özkütlesi 0,9 gram/ cm3 ‘ tür.  Bu durumda 1 litre zeytinyağının ağırlığı 900 gram kadardır.

    Yağ Yakıcı Çay Nedir?

    Yağ yakımını destekleyen çaylar ve vücuttaki çalışma prensipleri aşağıdaki gibidir.

    • Yeşil Çay

    Yeşil çay, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bu sayede kilo kaybını destekler Yeşil çay üzerinde yapılan çalışmalar, yağ hücrelerine yağı serbest bırakması için sinyal verdiği ve karaciğerin o yağ hücrelerini enerjiye dönüştürdüğünü göstermektedir.

    • Zerdeçal Çayı 

    Zerdeçal, çay olarak da tüketilebilen bir besindir. İçeriğindeki kurkumin sayesinde leptin azalmasını ve adiponektin seviyelerinde artışını desteklediği bilinmektedir.

    • Kombu Çayı

    Kombu çayı, içeriğindeki maya kültürü sayesinde fermente bir çay türüdür. Detoks özelliği vardır ve antioksidan yönünden zengindir. Kombu çayı kilo kaybını destekleyen, probiyotik bakteri ve asetik asidi içerir.

    • Nane Çayı

    Nane, yemek yeme isteğini önler ve iştahı kapatıcı etkisi vardır. Stres ve kaygı durumunu da azaltmaya yardımcıdır. Bununla beraber nanenin sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır.

    • Oolong Çayı ( Siyah Ejderha Çayı)

    Oolong çayı, yeşil çayın da içerdiği kateşinleri içermektedir. Kateşinler, vücutta yağ yakımını destekleyici etki gösterir. Vücudun enerji için yağları kullanmasını sağlar.

    • Beyaz Çay

    Beyaz çay, yüksek oranda kateşin ve polifonelleri içermektedir. Kateşin ve polifenol sayesinde yeni yağ hücrelerinin oluşmasını önlemeye yardımcıdır. Bir tür kateşin olan EGCG içeriğine sahiptir. Bu içerik sayesinde yağ metabolizmasını hızlandırır.

    • Rooibos Çayı

    Rooibos çayı, içeriğindeki aspalatin sayesinde kortizol gibi stres hormonlarının üretimini azaltır. Leptin düzeylerini artırarak kilo alımını engellemeye yardımcıdır.

    • Pu Erh Çayı

    Pu Erh çayı üzerine yapılan araştırmalar, kilo kaybını desteklediğini göstermiştir. 

    Yağ yakıcı çaylar, metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını destekler fakat tek başına kullanımları kilo kaybını sağlamadığı unutulmamalıdır.

    Yağ Somunu Nedir?

    Yağ somunu, Konya’ ya ait ve Anadolu pizzası olarak bilinmektedir. Genelde sabah namazından sonra kahvaltılarda tercih edilen bir besindir. Yağ somunu, mayalı etli ekmek hamurundan hazırlanır. Sonrasında taş fırın ocağında bir süre kadar pişirilir. Pişirildikten sonra yoğun miktarda tereyağı ilave edilir. Ardından içi hazırlanır. Sonrasında tekrar tereyağı sürülür, bol miktarda susam ve çörek otu ile süslenir. Tekrardan fırına atılır ve iyice kızartılır. Kızarma işlemi tamamlandıktan sonra servise hazır hale gelir. Ayrıca yağ somununun birden faza çeşidi bulunmaktadır.  Küflü peynirli, tulum peynirli, sucuklu, kavurmalı, ballı ve helvalı gibi birçok çeşidi hazırlanmaktadır. Yağ somunu ismini üzerine yoğun miktarda sürülen tereyağından almaktadır. 

    bronzlaştırıcı yağ

    Bronzlaştırıcı Yağ Nedir?

    Bronzlaştırıcı yağlar yaz aylarında sıklıkla tercih edilen cildi beslerken aynı zamanda cildin bronzlaşmasını sağlayan yağlardır. Bronzlaştırıcı olarak kullanılan yağlar aşağıdaki gibidir.

    • Havuç Yağı

    Havuç yağının yoğun ve sık kullanımı cildi tahriş eder. Bu sebeple kullanılan miktar önemlidir. İnce katman halinde sürülüp güneşe çıkılmalıdır. Havuç yağının yoğun bronzlaştırıcı etkisi sayesinde birçok krem ve losyonda tercih edilmektedir.

    • Kahve Çekirdeği Yağı

    Kahve çekirdeği yağı, kozmetik firmalarda tercih edilen bir yağdır. Denize girmeden önce ve girdikten sonra kullanımı tercih edilebilir. Yağın nemlendirici özelliği sayesinde tahriş olmadan bronzlaşmayı sağlar.

    • Avokado Yağı

    Avokado yağı, yoğun miktarda E vitamini içermektedir. Cildi beslerken aynı zamanda bronzluk sağlar. Ciltte kızarıklık oluşmasını engeller ve hassas ciltlerin de tercihine uygundur.

    • Fındık Yağı

    Fındık yağının güneşe çıkmadan 30 dakika önce kullanılması tavsiye edilir. Ciltteki kuruluğu önler ve cildi nemlendirici etkisi mevcuttur.

    • Kayısı Yağı

    Kayısı yağı içerisindeki mineraller sayesinde cildi korumaya ve beslemeye yardımcıdır. Bununla beraber cildin bronzlaşmasını sağlar.

    Yağ Fiyatları Nelerdir?

    2021 güncel yağ fiyatları aşağıdaki gibidir.

    • Orkide 2 L Ayçiçek Yağı: 46. 95 TL
    • Komili 1 L Zeytinyağı : 59. 95 TL
    • Sırma Mısır Yağı 1 L : 24.95 TL
    • Torku Tereyağı 1 Kg: 59. 90 TL
    • Becel Margarin 500 Gr: 13. 25 TL
    • Oneva Hindistan Cevizi Yağı 300 Ml: 47. 50 TL
    • Oneva Çörek Otu Yağı 250Ml : 66. 50 TL
    • Avofarm Avokado Yağı 250 Ml : 64.95 TL
    • Çotanak Fındık Yağı 2 L : 109. 90 TL
    • Yörük Çiftliği Ghee Sade Yağ 300 Gr: 49. 90 TL
    • Petrol Ofisi Motor Yağı 1 L : 69. 90 TL

    Yağ Rafinasyonu Nedir?

    Yağ rafinasyonunda amaç, yağın işlenme sırasında yağda oluşan kayıpları en aza indirmektir. Gliserit ve tokoferol gibi yağda bulunması sakınca içermeyen maddelerin en az zarar ile muhafaza edilmesi sağlanır. Yağda istenmeyen maddeler ise rafinasyon işlemi ile uzaklaştırılır. Bu sayede yağ, istenmeyen maddelerden temizlenerek yenilebilir hale gelir. Yağ rafinasyonundaki işlem sırası aşağıdaki gibidir.

    • İlk olarak ham olan yağ depolanır.
    • Musilajlardan arındırılır.
    • Nötralizasyon yani gıdadaki asitli maddeler uzaklaştırılır.
    • Renk maddelerini uzaklaştırarak ağartma yapılır.
    • Yüksek sıcaklık ve düşük vakumla deodarizasyonlama yapılır.
    • Parlak hale gelmesi için cilalama yapılır.
    • 0 – 10 dereceye kadar düşürülerek soğuklama işlemi yapılır.

    Yorum yaz

    Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

    Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

    Kargo bedava

    500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!