Su Diyeti

Su Diyeti: Avantajlar ve Tehlikeler

Su diyetinin vücuttaki zararları nelerdir? Su diyeti sağlıklı mıdır?

Su diyeti ya da su orucu, besin alımını kısıtlamak için uzun yıllardır uygulanmaktadır. Diyet süresince su dışındaki tüm besinler yasaktır. Kilo kaybında hızlı sonuçlar elde etmek için son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Kısa süreli yapılan su oruçları sağlığa faydalı olabildiği gibi uzun süreli yapıldığında tehlikeli boyutlara gelebilmektedir. 

Yapılan araştırmalar su orucunun kronik hastalık riskini azalttığını ve vücutta hücre yenilenme hızını artırdığını göstermektedir. Bununla beraber su diyeti hakkında yapılan insan çalışmaları sınırlı sayıdadır. Herkes için uygun bir diyet modeli değildir ve diyetin risklerinin olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden uygulamayı düşünmeden önce bir uzmanla konuşmanızda fayda vardır.

Su Diyetini Kimler Yapabilir?

Su diyetini herhangi bir hastalık risk taşımayan kişiler, ilaç kullanmayan ve kronik hastalığı nedeniyle takip etmesi gerekmeyen kişiler deneyebilir. Ancak diyet riskleri her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. 

Su Diyetini Kimler Yapmamalıdır?

Su diyetini; yeme bozukluğu olanlar, vücut kitle indeksi düşük olan zayıf bireyler, büyüme gelişme çağındaki çocuklar, gebeler, emzikliler, kalp damar hastalığı olanlar, diyabet hastaları, migren hastaları, belirli ilaç kullananlar ve kronik hastalığı nedeniyle takip etmesi gereken diyet programı olan kişiler yapmamalıdır. 

tarçınlı su

Su Diyeti Nasıl Çalışır?

Su diyetinde su haricinde herhangi bir besin tüketilmez. Su diyet modelleri genellikle 24 ila 72 saat arasında sürmektedir. Tıbbi gözetim altında olmayan kişilerin bu süre dışına çıkması önerilmemektedir. 

Su diyetini kişiler genellikle detoks, tıbbi prosedür, hızlı kilo kaybı ya da dini nedenlerden dolayı denemektedir. Bazı çalışmalar su orucunun kanser, kalp hastalığı ve diyabet riskini azalttığını göstermesine rağmen yeterli bir kanıt bulunmamaktadır. Aynı zamanda su orucunun, vücutta otofaji adı verilen durumu teşvik ettiği de düşünülmektedir. Diyeti uzun süreli uygulamak sağlık için bazı risk faktörleri beraberinde getirir.

Su orucunun ardından limon detoksu ve diğer detoks çeşitleri modellenmiştir.

Su Diyetine Nasıl Başlayabilirsiniz?

Su diyetine nasıl başlanacağına dair kesin bilimsel yönergeler bulunmamaktadır. Aynı zamanda herkesin uygulayabileceği bir yöntem değildir. Bazı grupların tıbbi gözetim halinde yapması uygun görülür. Özellikle sık sık beslenmesi gereken diyabet hastalarının, gebelerin, emziklilerin ve yeme bozukluğu olan bireylerin uygulaması önerilmez. 

Su orucunu daha önce denemeyenlerin öncesinde kendisini açlığa hazırlaması iyi olacaktır. Örneğin her öğün porsiyonlarını azaltmak ve günün bir bölümünü oruca ayırmak iyi bir alternatiftir. 

Su orucu genellikle 24 ila 72 saat arası sürmektedir. Bu zaman aralığında su haricinde hiçbir besin tüketilmez. Su orucu sırasında 2 - 3 litre su tüketimi önerilir. Sağlık riskleri sebebiyle belirtilen zaman aralığının dışına çıkmamak gerekir. Su diyeti bazı kişilerde baş dönmesi ve halsizliğe neden olabilmektedir.

Diyet sonrası ilk 3 gün yemek yeme isteğine karşı dirençli olmak gerekmektedir. Bunun sebebi, saatler süren açlığın ardına büyük porsiyonlarda yemek yemenin mide rahatsızlıklarını tetikleyebilecek olmasıdır. Özellikle ilk 3 gün biraz zaman tanınmalı ve yemek yemeye küçük porsiyonlarda başlanmalıdır. 

Su Diyetinde Hangi Yiyecekler Yenebilir?

Su orucunda su dışında hiçbir besin tüketilmez. 

Su Diyetinde Yenmemesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Su orucunda, su haricindeki tüm yemek ve içeceklerin tüketimi kısıtlanır. Buna kalorisi olan kahve, çay ve diğer besinler de dahildir. 

Su Diyeti İle İlgili Gerçekler Nelerdir?

Su diyeti diğer oruç modelleri gibi kilo kaybına yardımcı olabilir. Ancak beraberinde bazı risk faktörlerini beraberinde getirir. 

Orucun yararlarından faydalanmak ve kilo kaybını sağlmak amaçlanıyorsa aralıklı oruç gibi daha etkili yöntemler denenmelidir. Bu beslenme programları da sağlık için faydalı olabilir ve daha uzun süreler devam edilebilir. Bunun sebebi daha fazla yemek yemeyi sağlaması ve besin öğe eksikliği riskini azaltmasıdır. Su diyetinin sağlığa olan faydaları genellikle hayvan çalışmalarında kanıtlanmıştır, bu nedenle faydaları insanlar için geçerli olmayabilir. Aynı zamanda 3 günden daha uzun süre diyete devam etmek sağlık için riskli olabilir.

Su orucunun faydalarını görmek için önerilen süre çerçevesinde yapılmalı, uzun süre devamlılık planlanıyorsa mutlaka uzman desteği alınmalıdır. 

Su Diyeti Sağlıklı Bir Diyet Olarak Kabul Edilir mi?

Su diyetini sıkça kişiler detoks, tıbbi prosedür, hızlı kilo kaybı ya da dini nedenlerden dolayı denemektedir. Su diyeti hakkında yapılan bazı çalışmalar su orucunun kanser, kalp hastalığı ve diyabet riskini azalttığını göstermesine rağmen yeterli bir kanıt bulunmamaktadır. Aynı zamanda su orucunun, vücutta otofaji adı verilen durumu teşvik ettiği de düşünülmektedir. Diyeti uzun süreli uygulamak sağlık için bazı risk faktörleri beraberinde getirir. Özellikle uzun süren açlık; baş ağrısı, halsizlik, sinirlilik, kabızlık, düşük tansiyon ve mide bulantısına neden olmaktadır.

Vücut sağlığının korunması için su diyetinde önerilen zaman aralığı aşılmamalıdır.

Su Diyeti Denemeye Değer mi?

Dengeli ve sağlıklı beslenme modelleri; yağlı tohum, baklagil, et, tahıl, meyve, sebze ve sağlıklı yağları içermelidir. 

Su diyetinde tüm bu belirtilen besin grupları yasaktır. Bu nedenle sağlıklı beslenme kurallarına uymaz. Ancak kısa vadede kilo kaybını sağlayabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken kilo kaybının nedeninin kas kaybı olmamasıdır. Hızlı kaybedilen kilo kas ve su kaybına neden olabilmektedir.

Sağlıklı beslenme programı ve düzenli yapılan fiziksel aktivite, başarılı ve uzun süreli kilo kaybının iki temel parçasıdır. Kilo kaybını sağlamak için günlük enerji takibi yapılmalı ve fiziksel aktivite artırılmalıdır.

Su Diyeti Pahalı mı?

Su diyetinde özellikle önerilen bir besin listesi bulunmadığı için maliyeti düşüktür. Bununla beraber diyet boyunca enerji alımı tamamen kısıtlandığı için ekstra olarak maliyet gerektirmez. 

Yeni Başlayanlar İçin Su Diyeti Tarifleri Nelerdir?

Su diyetinde alternatif olabilecek kalorisi sıfıra yakın olan detoks tarifleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Meyveli Su

Meyveli su için gereken malzemeler sırasıyla 1 su bardağı sade maden suyu, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 porsiyon ahududu ve buzdur. Meyveli su hazırlamak için kavanozda limon suyu, maden suyu ve meyveyi karıştırın. Buzdolabında 1 saat bekletin ve içmeden önce buz küplerini karışıma atın. 

  • Limonlu Detoks Suyu

Limonlu detoks suyunu hazırlamak için sürahiye 6 su bardağı suyu alın. 2 limonun suyunu sıkın ve suya ekleyin. Üçüncü limonu ve 1 adet salatalığı dilimleyin ve nane ile beraber limonlu suya ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra buzdolabında birkaç saat bekletin. Buz ekleyerek tüketin.

  • Elma Sirkeli İçecek

Elma sirkeli içeceği hazırlamak için 250 ml suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ve 1 çorba kaşığı limon suyu ekleyin. İyice karıştırın ve tüketmeden önce buz atın.

  • Limonlu Biber Suyu

Limonlu biber suyunu hazırlamak için 200 ml suya 2 yemek kaşığı limon suyu, 2 çay kaşığı elma sirkesi, bir tutam kırmızı biber ve zencefil ekleyin. İyice karıştırın ve tüketmeden önce buz atın.

Su Diyeti Yaparken Kaç Kalori Tüketilebilir?

Diğer oruç modellerinden farklı olarak su diyeti esnasında herhangi bir kalori alımı olmaz. Yani su diyeti uygulandığı süreçte hiçbir kalori alınmaması gerekmektedir.

Vücudun Su Diyetine İlk Tepkisi Nelerdir?

Su diyetinde besin eksikliği sonucu baş dönmesi, sinirlilik, yorgunluk ve halsizlik meydana gelebilir.

Günlük su alımının %20 ila 30’u besinlerden geldiği için vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Dehidrasyon sonucu mide bulantısı, kabızlık, düşük tansiyon ve baş ağrısına gelişebilir.

su

Su Diyeti İçin Önerilen Zaman Çerçevesi Nedir?

Su diyeti genellikle 24 ila 72 saat arası sürmektedir. Tıbbi olarak denetlenen versiyonları daha uzun süreler yapılabilir. Güvenlik için tıbbi gözetim ve izin eşliğinde uygulaması tavsiye edilmektedir. 

Su diyeti geniş çapta onaylanan bir plan olmadığı için tek bir takip kılavuzu yoktur. Bu nedenle alternatifleri birbirleri arasında değişkenlik gösterebilir.

Su Diyetinin Sağlık Yararları Nelerdir?

Su diyetinin sağlığa olan yararları aşağıda sıralanmıştır.

  • Hücrelerin, eski hücreleri parçalamasına ve geri dönüştürmesine yani otofajiye destek olabilir. Otofaji; Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermektedir.
  • Uzman eşliğinde yapılan su orucu, kan basıncın düşmesini sağlayabilir. Yapılan bazı çalışmalar, su diyetinin yüksek tansiyonu düşürmede etkili olduğunu göstermektedir.
  • İnsülin ve leptin hormonlarının duyarlı hale gelmesini destekleyebilir. Bu sayede kan şeker dengesi sağlanabilir ve açlık sinyallerinin daha doğru işlenmesi sağlanabilir.
  • Kanser, diyabet ve kalp damar hastalık riskinin azalmasında etkili olabilir. Yapılan bir çalışma, su diyeti sonrası kan kolesterol ve trigliserit seviyelerinin önemli ölçüde düştüğünü göstermektedir. 

Su Diyetinin Sağlık Riskleri Nelerdir?

Su diyetinin neden olabileceği sağlık riskleri aşağıda sıralanmıştır.

  •  Kilo kaybı hızlı olarak görülebilir ancak kas kütlesi kaybına neden olabilir.
  • Günlük su alımının %20 ila 30’u besinlerden geldiği için vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Dehidrasyon sonucu mide bulantısı, kabızlık, düşük tansiyon ve baş ağrısına gelişebilir.
  • Kan basıncında ani düşme olarak tanımlanan ortostatik hipotansiyon riski gelişebilir. 
  • Özellikle gut hastalığında önemli bir risk faktörü olan ürik asit üretiminin artmasına neden olabilir. 
  • Hızlı kilo kaybı sonucunda tıbbi risklere sebep olabilir.
  • Yeme bozukluğu olan bireylerde atakların artmasına neden olabilir. 

Su Diyeti Kanıtlara Dayalı mı?

Yapılan çalışmalar; aralıklı oruç ve düşük kalorili beslenmenin kanser, kalp damar hastalığı ve diyabet riskini azalttığını göstermektedir. Aynı zamanda aralıklı oruç yöntemlerinin düşük kalorili beslenme programları kadar etkili olabileceği de bulunmuştur.

Farelerle yapılan araştırmalarda; oruç tutmanın belirli hastalıklara karşı koruyucu olabileceği ve yaşlanmayı geciktirebileceği bulunmuştur. Kısa süreli oruçlar, daha düşük vücut kitle indeksi ve düşük kalp damar hastalık riski ile ilişkilendirilirken su diyetinin bu etkisi kanıtlanmamıştır. 

Oruç hakkında yapılmış yeterli sayıda insan çalışması bulunmamaktadır. Bununla beraber belirli süre aç kalmak, yaşlı kişilerde bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilmektedir.

Su Diyeti Güvenli ve Sürdürülebilir mi?

Kısa süreli yapılan oruçlar sağlık için faydalı olabilir. Ancak uzun süre uygulamak bazı risklerin gelişmesine neden olur. Özellikle hızlı kilo kaybı sonucunda vücudun dehidrasyona girmesi kaçınılmaz hale gelebilir. Sağlık sorunu olmayan bireyler için kısa süreli su orucu güvenilir olarak kabul edilir. Sağlık sorunu olan, gebe, emzikli, büyüme gelişme çağındaki çocuklar ve risk taşıyan bireylerin su orucunu uygulaması güvenli değildir. 

Sağlık sorunu olan kişiler 24 saatten fazla oruç tutmayı hedefliyorsa uzman eşliğinde olmalı ve sürekli gözetimde kalmalıdır. Su diyeti herkes için güvenli olarak kabul edilmez. Özellikle yaş, boy ve vücut ağırlığı olarak zayıf kabul edilen kişilerin yapmaması gerekir. 

Su orucunu kısa süreli uygulamak sürdürülebilir olabilir fakat uzun vadede bu durum azalır. Uzun süre uygulamak yeme ataklarının gelişmesine neden olabilir.

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!