Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Sarı kantaron yağı hangi alanlarda kullanılır? Sarı kantaron yağı saçı iyileştirir mi? Sarı kantaron yağının zayıflatıcı özelliği var mıdır?

Tüm dünyada yüzyıllardır kullanılan sarı kantaron yağı, günümüzde de alternatif tedavilerde önemli bir yer tutar. Sarı kantaron bitkisinin yapraklarından yapılan bu yağ,  biyoflavonoidler, antioksidanlar, hiperisin ve hiperforin gibi birçok önemli aktif maddeyi içinde barındırır. Sarı kantaron, yıldız şeklinde çiçekleri olan Avrupa'ya özgü bir bitkidir. İngilizcede St.John's olarak da bilinen bu yağ, adını “Vaftizci Yahya” olarak bilinen St. John’s’dan almıştır. 

Sarı Kantaron Yağı Ne İşe Yarar?

Sarı kantaron yağı, çeşitli sinir bozuklukları da dâhil olmak üzere bir dizi hastalık için kullanıldığı antik Yunan dönemlerinden beri bitkisel bir ilaç olarak kullanılır.  Bilinen en faydalı özelliği iltihap önleyici olmasından dolayı, yara ve yanıkların iyileşmesine yardımcı olmak için cilde sürülmesidir. 

Özellikle son yıllarda sarı kantaron yağının depresyon tedavisindeki yeri detaylı bir şekilde incelenmiştir. . Çoğu çalışma, sarı kantaron yağının hafif ila orta şiddette depresyonun tedavisine yardımcı olabileceğini ve diğer reçeteli antidepresanların çoğundan daha az yan etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Sarı Kantaron Yağı Nerelerde Kullanılır?

İçerdiği sayısız fayda neticesinde sarı kantaron yağı hem kozmetik hem de ilaç sanayisinde oldukça sık kullanılan bitkisel kaynaklarında başında gelir. Kapsüller, tabletler, tentürler, çaylar ve yağ bazlı cilt losyonları bu yağ ile üretilen takviye formlarının başında gelir. Yağ cilde sürülebildiği gibi oral yolla da alınabilir. Cilde ve saç köklerine sarı kantaron yağı ile masaj yaparak bu yağın şifalarından faydalanabilirsiniz. 

Sarı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Sarı kantaron yağı cilde uygulanacaksa iltihap, yara veya ciltle alakalı sorun olan bölgeye yumuşak bir şekilde sürdürülerek yedirilir. Sarı kantaron yağı kullanacak kişiler, yağı dozaj aşılmamak suretle oral yolla da alabilir. İsteğe bağlı olarak limon da sıkılarak tüketilebilen sarı kantaron yağını sıcak su ile çözelterek kullanabilirsiniz. 

Sarı Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Sarı kantaron yağının faydaları şunlardır:

  • Sıcak basmaları ve diğer menopoz semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. 
  • Somatik semptom bozukluğunun neden olduğu duygusal sıkıntıları giderir. 
  • Saç ve saç köklerini beslediği için saç dökülmesini engeller. 
  • Cildi nemlendirerek diri bir görünüm kazandırır. 
  • Sürüldüğü bölgedeki kan akışını hızlandırır ve bu bölgedeki yaraların daha kolay bir şekilde kapanmasına yardımcı olur. 
  • Güçlü bir antiviral olduğu için bakteri ve mantar oluşumuna karşı savaşır. 
  • Antioksidan ve interlökin içeriği sayesinde iltihap ağrıları olanların ağrılarını dindirir. 

Sarı Kantaron Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Sarı kantaron yağının faydaları şunlardır:

  • Antioksidan ve antiinflamatuvar faydaları sayesinde cildi iyileştirir ve onarır.
  • Ciltteki kuruluğu, kaşıntıyı, döküntüleri ve iltihapları giderir. 
  • Cildi nemlendirerek yumuşatır ve daha genç gözükmesine yardımcı olur. 
  • Güneş yanıkları ve küçük yaralar üzerinde iyileştirici bir etkiye sahiptir. 
  • Sivilce, kepek ve egzama tedavisinde kullanılır. 

Sarı Kantaron Yağı ve Hindistan Cevizi Yağı Karıştırılacak Cilde Uygulanır mı?

Hindistan cevizi yağı da tıpkı sarı kantaron yağı gibi cilde uygulanabilir olan yağlardan biridir. Sarı kantaron ile karıştırılan Hindistan cevizi yağı cilde uygulanabilir. Bu iki yağın karışımında herhangi bir olumsuz etki raporlanmamıştır. 

Sarı Kantaron Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Sarı kantaron yağının saça faydaları şunlardır:

  • Saçı ve saç köklerini beslediği için dökülmeleri engeller. 
  • Saç köklerinde oluşan kepek ve egzema gibi sorunlara karşı iyi gelir. 
  • Yıpranan saçları onararak eski diriliğine kavuşturur. 
  • Kaşıntıyı ortadan kaldırır. 
  • Kuru saçları nemlendirir. 

Sarı Kantaron Yağı Zayıflatır mı?

Sarı kantaron yağının zayıflamaya yardımcı olup olmadığına dair yapılan çalışmalar devam etmektedir. Bu konuda hala klinik deneylerle kanıtlanmış bir bilgi yoktur. 

Sarı Kantaron Yağı Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmedir?

Sarı kantaron yağı kullanırken dikkat etmeniz gereken noktaların başında dozaj gelir. Önerilen standart bir sarı kantaron yağı dozajı yoktur. Sizin için uygun olan dozaj, yaşınız, biyolojik cinsiyetiniz ve tıbbi geçmişiniz gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

Bazı doğum kontrol hapları östrojen içerir. Bunu dengelemek isteyen vücut, doğum kontrol haplarındaki östrojeni parçalar. Kantaron östrojenin parçalanmasını artırabilir. Doğum kontrol haplarıyla birlikte sarı kantaron almak doğum kontrol haplarının etkilerini azaltabilir. Hamile ve emzirme dönemlerindeki kadınların da henüz yeteri kadar araştırma olmadığı için sarı kantaron kullanmaları önerilmez. Sarı kantaron şizofren hastalarında psikoza neden olabilir. Aynı zamanda hassas yapılı insanlarda sindirim sistemi bozukluklarına yol açabilir. Radyoterapi ve kemoterapi tedavileri gören hastaların tedavi süreçleri ve tedaviden sonraki 1 aylık süreçte bu bitkiyi kullanmaları önerilmez. Kanama riski oluşturabileceğinden dolayı siroz hastalarına da önerilen bir bitki değildir. 

Sarı Kantaron Yağının Zararları Nelerdir?

Sarı kantaron kullanımı dozaj aşımı olmadıktan ve doğru kullanıldıktan sonra zararı olmayan bir üründür; ancak hem yanlış kullanımı hem de doz aşımında çeşitli yan etkiler görülebilir. En sık görülen yan etkileri arasında kabızlık, çarpıntı, baş ağrısı, hipertansiyon, terleme ve mide bulantısıdır.  

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!