Safran Nedir?

Safran Nedir?

Safran nasıl kullanılır? Safranın faydaları nelerdir? Safran ne işe yarar? Kimler safran kullanmamalıdır?

Safran, süsengiller familyasına ait sonbaharda çiçek açan bir bitkidir. Latince adı Crocus sativusdur. Genellikle 30 cm kadar uzayan bu bitkinin çiçekleri mordur. Çiçeklerinde 3 adet tepecik bulunmaktadır. Safran bitkisi öncelikle İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir ve çiçek ve stigmayı bitkiye bağlayan yaprak sapları da dahil olmak üzere erkek kısımları kurutularak gıda boyası ve tatlandırıcı olarak kullanılır.

Safran baharatı keskin bir tada ve iyodoform veya saman benzeri bir kokuya sahiptir. Bu, içeriğinde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, konulduğu tabaklara altın rengi veren krosin adı verilen bir karotenoid boya içerir. Bu özellikler safranı dünya çapında çok aranan bir baharat haline getirmiştir. Safran ayrıca tıpta da kullanılmaktadır.

Safranın Besin Değerleri Nedir?

100 gram safranın besin değerleri şöyledir: 

  • 65.5 gr - Karbonhidrat
  • 3.9 gr - Lif
  • 11.4 gr - Protein
  • 5.8 gr - Yağ
  • Potasyum
  • Kalsiyum
  • A vitamini
  • C vitamini
  • Demir

Safran Ne İşe Yarar?

Safran antioksidan özelliğe sahip bir baharattır. İltihabı tedavi etmek için kullanılan bir baharattır. Antioksidanlara ek olarak safranın kanserle mücadele özellikleri de vardır. Safranın içeriğinde bulunan besin bileşenleri, kanserli tümörün küçülmesini ve tümörün yayılmasını önler. Safran baharatı, cinsellikte hem erkeklere hem de kadınlara fayda sağlar.

Safranın Faydaları Nelerdir?

Safranın faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Hücre bakımına ve korunmasına yardımcı olur.
  • Beyin sağlığına iyi gelir.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • İltihapların tedavisinde kullanılır.
  • Solunum yolu hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Sindirim sistemine iyi gelmektedir.
  • Kemik sağlığını güçlendirir.
  • Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Cildin daha sağlıklı ve dinç görünmesini sağlar.
  • Cinsel hayata fayda sağlamaktadır.

Safranın Cilde Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda cildine özen gösteren kadınlar, doğanın baharatlarından ve sihirli bitkilerinden oldukça faydalanmaktadır. Safran bunlardan biridir. Kozmetik dünyasının dikkatini çeken safran bitkisi, çingene bitkisinin çiçeklerinden elde edilmektedir. Dünyadaki safranın çoğu İran'da hasat edilir. Safran, krosin adı verilen ve ona altın sarısı rengini veren karotenoid bir pigment içerdiğinden yiyeceklere harika bir renk katar. Konuyla ilgili olarak safran bitkisi, kırışıklıkları önlemekten cildi yenilemeye kadar birçok fayda sağlar. Uzmanların yaptığı çalışmalar sonucunda safran bitkisi, cildin daha parlak ve dinç görünmesine fayda sağladığı belirtilmiştir. Ayrıca güneşten gelen zararlı ışınların yarattığı olumsuz gelişmelerin tedavisine de iyi geldiği bilinmektedir.

Safran Yağının Faydaları Nelerdir?

Safran yağı direkt olarak cilde uygulandığında ya da besin olarak tüketildiğinde insan vücudu için çok olumlu etkiler göstermektedir. Safran yağı 3 damla kadar cilde sürülüp masaj şeklinde uygulandığında cildi tazeler ve daha canlı görünmesini sağlar. İçerdiği besin bileşenleri sayesinde hücre yenilenmesini tetikler ve daha taze bir cilt görünümü oluşturmaya yardımcı olur.

Safranın Göze Faydaları Nelerdir?

Safran görme yetisini artırır. Safran makula dejenerasyonunu önlemektedir. Safran, retina hücreleri üzerinde güçlü bir koruyucu etkiye sahip olan ve yaşa bağlı makula dejenerasyonundan zarar gören retina hücrelerinin işlevini ve yapısını onarmaya yardımcı olan karotenoidler ve safran asidini içerir.

Safranın Saça Faydaları Nelerdir?

Safran yağı ile saçlarınızı güçlendirmek için öncelikle bu bitkisel ve işlenmiş yağı doğal safran sabunu ve doğal kastil sabunu ile karıştırmalısınız. Ardından, saçın orijinal dokusunu kademeli olarak iyileştirmek ve mümkün olan en kısa sürede çıkmasını önlemek için kullanın. Banyodan çıktıktan sonra sabah ve akşam saçınızı kurutun ve saçınıza safran yağı sürün. Bir süre sonra saçlar hafif ve kabarık olacak ve kepek kaybolacaktır. Ayrıca aynı uygulama saçtaki sedef ve egzamayı da yok eder. Ayrıca safran yağının kepeği kolayca giderebileceğini de bilmelisiniz. Yani buklelerden kurtulmak ve saçlarınızı kısaltmak için kuaföre gitmenize gerek yok. Safran yağı, aşırı kaşıntı nedeniyle kafa derisi pul pul olduğunda ve kafa derisinde yara izleri olduğunda da etkilidir. Safran yağı ciltteki yaraları ve çatlakları kolayca iyileştirme özelliğine sahiptir.

Safran Nasıl Kullanılır?

Safran, tavuk ve kırmızı et yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Osmanlı mutfağında kullanılan en çok 2. baharat olma ünvanına sahiptir. O zamanlar safran, sirke ya da gül suyu içinde bekletilip kullanılırdı. Bu onun keskin tadının biraz olsun düşürmeye yarardı. Safran yemeklerde baharat olarak kullanıldığı gibi, toz olarak çayı da bulunmaktadır. Ayrıca, safran yağı salata soslarında kullanılabilir. Ayrıca bu yağ, cilt üzerine veya saç üzerine direkt uygulanabilir. 

Safranın Kullanım Alanları Nerelerdir?

Safranın kullanım alanları şunlardır:

  • Yemekler
  • Hazır gıdalar
  • Likörler
  • Şuruplar
  • Takviye edici gıdalar
  • Kozmetik ürünler
  • Kumaş boyası
  • Parfümler

Kimler Safran Kullanmamalıdır?

Safranın aşırı kullanımından kaçınmak gerekmektedir. Hamileler ve reçeteli ilaç tedavisi gören kişiler doktora danışmadan safran tüketmemelidirler. Aşırı tüketimden kaçınılmalı ayrıca, baharatlara alerjisi olan kişiler safrandan kaçınmalıdırlar.

Safran Gıda Takviyesi Nasıl Kullanılır?

Safran gıda takviyesi kullanımı, kaliteli ve güvenilir markalardan olmalıdır. Çünkü kalitesiz ve güvenilmeyen markaların ürettiği gıda takviyeleri yarardan çok zarar getirebilmektedir. Fit1001 de bulunan Neptune SafranRelax ürünü kaliteli ve güvenilir bir gıda takviyesidir.

Safran Nerede Yetişir?

Safran güneşi seven bir bitkidir. En iyi koşullara sahip yerler, sıcak iklimli ve güneşli yamaçlardır. Tercih edilen gelişme toprakları, gevşek, düşük yoğunluklu, sulu ve iyi drene edilmiş killi ve yüksek organik madde içeriğine sahip kalker topraklardır.

Safran Nasıl Yetiştirilir?

15 Ağustos - 15 Eylül tarihleri ​​arasında organik gübre toprağa karıştırılır ve yaklaşık 10 cm derinliğindeki toprağa safran soğanı ekilir. Safran soğanı dikerken aralarında 20 cm mesafe bırakın. 15 Ekim-15 Kasım tarihleri ​​arasında safran çiçekleri açar. Safran çiçek açması 1 ay, hasadı 20 gün sürer.

Safran Nerede Satılır?

Safran aktarlarda, süper marketlerde satılmaktadır. Ayrıca çeşitli internet sayfalarında da safrana ulaşmak oldukça basittir.

Safran Fiyatları Nedir?

Dünyanın en iyi safranı Türkiye'de üretilmektedir. Saf yerli safran 30.000 TL, yerli pirinç safranı 150 TL. İthal safranın kilosu 70.000 TL kadar fiyatlandırılmıştır. Safranın bu kadar pahalı olma sebebi ise yaklaşık 80 bin safran çiçeğinden yalnızca yarım kilogram safran üretilmesinden kaynaklıdır.



Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!