papatya yağı nedir

Papatya Yağı Nedir?

Papatya yağı hangi alanlarda kullanılır? Papatya yağı nasıl elde edilir? Papatya yağının faydaları nelerdir?

Doğada bulunan bitkiler insan sağlığı için farklı versiyonlarda kullanılmaktadır. Hoş kokusu ve görüntü ile sevilen çiçeklerden biri olan papatyanın da yağı da farklı hastalıklarda kullanılmaktadır. Baharı simgeleyen papatya çiçeğinden elde edilen yağın özellikle stres ve gerginlik üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. 

Papatya yağı konusunda bir araştırma yapılacak olursa papatya çiçeğine ulaşılacaktır. Çünkü bu yağ papatya çiçeğinden elde edilen bir yağdır. Papatya yağı elde edilirken papatya çiçeği değişik aşamalardan geçer. Bu aşamalardan bir tanesi de soğuk şoklamadır. Bu aşamanın en sonunda ise papatya yağı elde edilir. Yağın en son kullanım aşamasında elde edilmesi ile birlikte kullanılması oldukça pratiktir.

Papatya yağı adından da anlaşılacağı gibi papatya çiçeklerinin sıkımından damıtılarak elde edilen yağdır. Genel olarak cilt ve saç bakımı üzerinde kullanımı tercih edilmektedir.

Papatya yağının içerisinde bulunan vitaminlerin ve asitlerin sayesinde vücuttaki sindirim sistemi problemleri ya da diğer sağlık problemleri kolaylıkla ortadan kaldırılabilir. Çünkü yağ vitamin mineral ve bazı faydalı asitler yönünden oldukça bereketli bir yağdır. Bu sayede papatya yağı bugün en çok kullanılan yağlar arasında bulunmaktadır. Hem doğal olması hem de kolay bulunabilir olması açısından bir artıdır.

Papatya Yağı Ne İşe Yarar?

İlk olarak papatya yağı mide rahatsızlıkları tedavisinde ise yaramaktadır. Sinir problemleri yaşayan kişiler için antidepresan görevi görmektedir. Genel itibariyle papatya yağı vücuttaki dengesizliklerin ortadan kaldırılması işine yarar. Bunun yanında cilt problemlerini ortadan kaldırmak konusunda en iyi yardımcıdır. Bazı dönemlerde yaşanan regl sancısı gibi ağrıların kesilmesi konusunda daha papatyanın gösterdiği fayda büyüktür. Aynı zamanda papatya yağı dolaşım sisteminin kolaylaştırılması işine de yarar.

Papatya yağının bazı ortaya konulmuş kansere faydalı olma durumları da mevcuttur. Papatya yağı genel itibariyle saç, cilt ve vücut bakımı konusunda farklı alanlarda farklı işlevleri yerine getirerek büyük bir fayda sağlar. Solunum yollarındaki enfeksiyonun atılması işini kolaylaştırır.

Cilt sağlığı üzerinde olumlu etkisi olan papatya yağının düzenli kullanımı ile cilt pürüzsüz bir görünüme kavuşabilir. Cildin nemlenmesinde de oldukça yardımcı bir üründür. Saç bakımında kullanıldığında kepeği azaltır veya kepeğin bitmesinde rol oynar. 

Papatya yağı kadınların regl dönemlerinde tercih edilebilir çünkü adet söktürücü olmasının yanı sıra kramp ağrılarına da iyi gelmektedir. 

Papatya Yağı Nerelerde Kullanılır?

Papatya yağının kullanıldığı bazı alanlar aşağıda belirtildiği gibidir:

  • Papatya yağı cilde uygulandığında cilde parlaklık ve yumuşaklık verir. Papatya yağı cilde uygulanırken masaj yaparak uygulanmalıdır.
  • Papatya yağı vücudu ve deriyi rahatlatıcı ve gevşetici etkiye sahiptir. Özellikle banyo öncesi masaj yapılması durumunda vücut çok rahatlar ve gevşer.
  • Papatya yağının diğer bir faydası da ağrıyan eklem bölgelerine masaj yapılarak uygulandığında eklem ağrılarını azaltır.
  • Eğer küçük bir bebeğiniz var ve karın ağrısı çekiyorsa birkaç damla papatya yağı sürüp masaj yapmanız onu rahatlatacaktır. Karın ağrısı papatya yağının sürmesinin ardından çok kısa sürede geçecektir.
  • Saç dökülmesi problemi yaşayanlara bire bir gelen papatya yağı, saçlara masaj yapılarak uygulandığında saç dökülmesini engeller ve saçları kuvvetlendirir.
  • Saçlarında kepek sorunu yaşayanlara önerebileceğimiz papatya yağı kepek sorununa da çaredir.
  • Saçları açmak içinde kullanılan papatya yağı aynı zamanda kuruyan saçları parlatmaya yardımcı olur.
  • Papatya yağı cilde sürüldüğünde yumuşacık ve kadifemsi bir cilt bırakır.

Papatya Yağı Nasıl Kullanılır?

Papatya sindirim sistemini güçlendirmek amaçlı kullanılabilir. Ağrılı bölgelerde papatya yağı kullanımı ise ağrının toplandığı kısımlara papatya yağının masaj yapılarak kullanılmasıdır. Bunun yanında papatya yağınızı nemlendiricilerin içine karıştırarak da kullanabilirsiniz. Papatya yağı masaj olarak kullanılır, kullanılacaksa 15-20 dakika boyunca masaj yapılarak kullanılabilir. Ciltte kullanırken bir pamuk üzerine dökülen papatya yağı cildin tamamını da gezdirilerek kullanılabilir.

Bunun yanında burun kısımlarındaki enfeksiyonun akmasını sağlamak amaçlı kaynatılıp kullanılması ya da buhar buharının içine kişilerin içine çekmesi ile de kullanılabilir. Papatya yağının diğer kullanım alanları ise ağız bakımıdır. Ağız bakımında papatya yağı ağızda gargara yapılması ile kullanılmasında sorun yoktur. Papatya yağı nasıl kullanılır sorusu konusunda da verilecek genel yanıt; genel olarak kullanım şekli masaj şeklinde olduğu belirtilecektir.

Papatya yağını isterseniz pamuğa isterseniz de elinize damlatarak kullanabilirsiniz. Eğer yüzünüze sürecekseniz bir pamuğa damlatıp, yüzünüzü silmeniz daha iyi olacaktır.

Eğer saçlarınıza kullanmak istiyorsanız saçlarınıza döküp saç diplerinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Eğer cildinizde kullanmak istiyorsanız da ellerinize dökerek cildinize masaj yaparak ve yedirerek masaj yapabilirsiniz.

Bu yağ vücudunuzda herhangi bir tüylenmeye neden olmaz. Papatya yağı ilaç kullanımı sonrasında bir fayda görülmemesi durumunda ilaç kullanımının bırakılması ile birlikte uygulanması gerekir. Papatya yağı konusunda şunu bilmelisiniz ki gargara olarak da kullanabilirsiniz, ancak içerek kesinlikle kullanmamalısınız.

O yüzden papatya yağı sadece sürülerek kullanılır. Bunun yanında papatya yağı aşırı derecede kullanıldığında zararlara neden olmaktadır. Bu yüzden kullanım oranını iyi ayarlamak ve sık olmayacak şekilde kullanmak gerekir.

Eğer sivilceleri yok etmek istiyorsanız Hindistan cevizi yağı ile karıştırıp cildinize yedirebilirsiniz. Bronzlaşma sonrasında ise sefa yağı ile karıştırıp cildinize sürerek cildinizi koruyabilirsiniz. Kulak ağrısı ve iltihabı yaşanan günlerde, kulak içine 1 damla papatya yağı damlatılır. Günde 1 defa uygulanması önerilir

Bebeklerde eğer doktorunuzdan onay aldıysanız papatya yağı diş çıkarma döneminde diş etlerine masaj olarak uygulanır. Diş çıkarma döneminde yaşanan ağrıyı dindirir.

Bazen diş etlerine kullanımı önerilmez. Bu gibi durumlarda topuklara masaj olarak uygulayabilirsiniz.

Papatya Yağının Faydaları Nelerdir?

Bitkilerden elde edilen yağlar, pek çok alanda kullanılmaktadır. Kozmetik, cilt hastalıkları, bağışıklık sistemi gibi birçok başlık altında adı geçen bitkisel yağlardan  biridir papatya yağı. Papatya yağının faydaları aşağıda sıralandığı gibidir:

  • Ağrı kesicidir
  • Nefesi açar
  • Cilt hücrelerini yeniler
  • Sindirim bozukluklarını gidermeye yardımcıdır
  • Uyku kalitesini artırır
  • Antikanser özelliktedir
  • Anksiyete bozukluğunu tedavi etmeye destektir
  • Stresi ve uykusuzluğu önler
  • Adet söktürür
  • Bağırsakları canlandırır
  • Enfeksiyonu temizler
  • Cildi nemlendirir
  • Sivilce ve lekeleri giderir
  • Saçları canlandırır

Papatya yağı en doğal etkilere sahip ağrı kesicidir. Baş ağrılarında papatya yağını tercih ederek kısa sürede ağrıdan kurtulabilirsiniz. Aromaterapi alanında rahatlatıcı kokusuyla kullanılan papatya yağı, kas ve eklem ağrılarını da dindirecek kadar güçlüdür.

İlaç kullanmadan ağrılardan kurtulmak istiyorsanız, evinizde papatya yağına yer vermenizde yarar olacaktır.

Solunum yolu rahatsızlıkları yaşadığınızda, papatya yağı size yardım edecektir. Bu bitkisel yağ nefesi iyi derecede açar. Banyo suyunda ya da oda kokusu olarak kullanılan papatya yağı, burun tıkanıklığını geçirme konusunda etkili sonuçlar verir. Nefes darlığı sorunu yaşayanların papatya yağı ile tanışmasını tavsiye ediyoruz. Papatya yağı kullanımı sayesinde soğuk algınlığı gibi durumlarda tıkanan burnunuzun daha kolay açılmasını da sağlayabilirsiniz.

Papatya yağı faydaları nelerdir sorusuna verilecek en mutlu edici cevaplardan biri çağımızın sorunu olan stresi azaltmasıdır. Papatya yağında bulunan vitamin ve mineraller kan dolaşımını hızlandırır. Bu etkisiyle de stresin uzaklaşmasını sağlar. Özellikle de yorucu geçen günlerin ardından, uyku problemi yaşadığınız günlerde papatya yağı kullanırsanız, kendinizi daha hissedebilirsiniz. Ayrıca papatya yağı dikkat dağınıklığı yaşayan çocukları da sakinleştirmektedir.

Papatya yağı, regl günlerinde yaşanan sancı ve ağrıları hafifletme konusunda da oldukça yardımcıdır. Eğer regl gününün geciktiğini düşünüyorsanız, adet söktürmek ve daha rahat günler geçirmek için papatya yağı ile aromaterapi uygulayabilirsiniz. Regl günlerinde karın bölgesine papatya yağı ile masaj yaparak daha iyi hissedebilirsiniz.

Papatya yağı ne işe yarar sorusuna bir cevap da boşaltım sistemi sağlığını güçlendirmesidir.

Bağırsak durgunluğu yaşayan biriyseniz, papatya yağı sayesinde bağırsaklara hareketlilik katabilirsiniz. Kabızlık ve metabolizma durgunluğu gibi anları ortadan kaldırmak için papatya yağından faydalanabilirsiniz. Papatya yağını karın boşluğuna masaj olarak uyguladığınızda, etkisini kısa sürede görebilirsiniz.

Papatya yağının vücudu arındırıcı bir özelliğe sahiptir. Papatya yağı iyi bir antibiyotik özelliğe sahiptir. Bakteri ve enfeksiyonla mücadele konusunda önerilmektedir. Deride oluşan iltihapları veya bağırsaklarda oluşan parazitleri temizleme onun görevidir. Suyla açarak veya farklı bitkisel yağlarla karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz.

Papatya yağının cilde faydaları nelerdir diye merak edilir; bu öz yağ birçok aromatik yağ gibi cildi rahatlatır. E vitamini içeren papatya yağı, cildin ihtiyaç duyduğu nemi de karşılar. Cilt kuruluğu yaşayan biriyseniz papatya yağı ile cildinize masaj uygulayabilirsiniz. Özellikle dirsek ve topuk çatlakları için önerilen papatya yağı, cildinize nem kazandırmaktadır. Dilerseniz kullandığınız nemlendirici içine birkaç damla papatya yağı ilave ederek kullanabilirsiniz.

Papatya yağının cilt için faydaları sayesinde daha pürüzsüz bir görünüme kavuşabilirsiniz.

Papatya yağı cilt lekeleri için önerilen etkili bir bitkisel yağdır. Sivilce sonrasında oluşan kızarıklık ve lekeleri düzenli kullanımda yok eder. Papatya yağı cilde faydaları sayesinde arınmış ve parlak bir cilt sunar. Papatya yağını cildinize uygulamak için maske deneyebilir, pamuk yardımıyla yüzünüzü silebilirsiniz.

Saçları besler, kırıkları önler, kepeklenmeyi sonlandırır ve saçların uzamasını hızlandırır.

Papatya yağı faydaları saç üzerinde adeta yumuşak bir şekilde sarıp sarmalama etkisi yapar ve saç tellerinin ipeksi olmasını sağlar. Eğer papatya yağı saç rengini açar mı diye düşünüyorsanız; boyayı zamanla akıtacağı için saç rengini bir ton açabilir.

Papatya yağı kadın ve erkeklerde saç sağlığını korumaktadır.

Papatya yağı göz çevresi için faydalı bir yağdır. Kırışıklık ve cilt sarkması gibi durumları önleyen bu etkili yağ, yaşlılık karşıtıdır. Daha genç görünmek için ihtiyacınız olan hücre yenilenmesini gerçekleştirir. Pek çok kozmetik ürününde papatya yağı yer almaktadır. Bu yağ sayesinde hücre yenilenmesi desteklenir. Papatya yağının göze faydaları direkt gözlere olmasa da göz çevresinde etkilidir. Göz altı morluklarını hafifletmek için papatya yağı uygulaması yapmayı deneyebilirsiniz.

Papatya yağının diğer bir faydası da ağrıyan eklem bölgelerine masaj yapılarak uygulandığında eklem ağrılarını azaltır.

Papatya Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Papatya yağı cilde faydaları konusunda en iyi yağlardan biridir. Çünkü ciltte oluşan sivilce lekeleri sivilce egzama gibi rahatsızlıkların tedavisinde ve onarılmasında kullanılabilen bir yağdır.

Aynı zamanda bu yağ nemlendirici özelliği sayesinde ciltteki kurulukların giderilmesini sağlayarak cilde bir canlı görünüm kazandırır. Papatya yağının diğer bir cilt konusundaki faydası ise kırışıklık bölgelerde kullanıldığında gençleşme sağlamasıdır. Çünkü hızlı bir şekilde kan dolaşımını canlandırarak bölgelerin yenilenmesine katkı sağlar. Papatya aynı zamanda cildi ki yaşanan renk farklılıklarını da ortadan kaldırabilen bir yağdır. Ciltteki çatlakların onarılmasını ve bunların iyileşmesi konusunda en iyi yardımcı yağdır. Ayrıca papatya yağının her gün bir nemlendirici olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Cilt üzerindeki morlukları giderir.

Papatya yağının diğer faydalarından biri ise morlukların hızlıca ortadan kaldırıyor olmasını sağlar. Hassas ciltlerde çok fazla sayıda morluk oluşabilir, bunlar papatya yağı ile tedavi edilebilir. Eğer saçınıza bir boya yapmış ve biraz açılsın istiyorsanız papatya yağını istikrarlı kullanarak bunu sağlayabilirsiniz.

Papatya Yağı ve Tatlı Badem Yağı Karıştırılarak Cilde Uygulanır mı?

Papatya yağının farklı bitkisel yağlar ile seyrelterek kullanmayı tercih etmelisiniz. Papatya yağı en sık tatlı badem yağı ve zeytinyağı ile seyrelterek kullanılır. Bu yağlar ile karıştırıldıktan sonra cilde masaj yaparak kullanabilirsiniz.

Papatya Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Papatya yağı saça faydaları konusunda başta bilmeniz gereken saça uygulanırken deriye de uygulanmış olduğudur. Bu sayede saçı kuvvetli bir şekilde taşıyan bir deri ortaya çıkar. Bunun yanında papatya yağı saçta kullanıldığında saçın rengini daha canlı gösterir.

Aynı zamanda saçta oluşabilecek kepeklerinde önüne geçer. Papatya yağın nemlendirici özelliğinden dolayı saçınızı nemlendirir ve elektriklenmesini engeller. Papatya yağı saça huzur vererek dingin ve rahat bir saç yetişmesini sağlar.

Papatya yağı zayıf saçların kullanımı açısından en iyi yağlardan biridir. Saçların uç kısmına yoğun bir şekilde uygulandığında saç bakımını sağlamış olur. Bu sayede saç kısa bir süre içinde yağlanma ve kirlenme yaşamaz. Saçta iyi bir temizleyici olmasının yanında mikroplardan da arındırıcı özellikleri vardır.

Papatya Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Uçucu yağlar bazı insanlarda cilt tahrişine neden olabilir. Yağ duyarlılığı konusunda endişeniz varsa, yağı seyreltip kolunuzun iç kısmında test edebilirsiniz. Bölgede herhangi bir kızarıklık, yanma ve kaşıntı oluşursa, kullanmayı bırakın. Bazı kişilerin papatya yağına alerjisi olabilir. Bu durumda ciltte kızarıklık, kaşıntı, nefes almada zorluk, şişmiş boğaz, öksürük, hırıltı, kusma ve ishal görülebilir. Papatya, varfarin ve siklosporin ilaçları ile etkileşime girebilir. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka doktorunuzda danışın. Hamilelerin ve emziren kadınların papatya yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekir.

Papatya Yağı Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmedir?

Papatya yağı kesinlikle besinler ile ve içeceklerle kullanılmaması tavsiye edilir. Papatya yağının sadece yağ özelliğinden faydalanılarak kullanılması gerekir. Yağ bulundurulduğu yerlerde çocuklardan uzak tutulmalıdır. Küçük çocuklarda papatya yağı kesinlikle kullanılmamalıdır. Papatya yağını kullanacak olan yaşlılar ise bu konuda dikkatli olarak az oranda kullanmalıdır. Papatya yağı kullanıldığında bir yan etki ile karşılaşılıyorsa kullanmaya devam edilmemelidir.

Papatya yağının kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü kalitesiz şekilde alınan yağlar vücutta oldukça yaygın bir sağlık problemine neden olur. Papatya yağının kullanım yerleri bilinerek ve araştırılarak kullanılmalıdır. Ciltte kullanılan bir ilaç varsa yağı ile birlikte kullanılmamalıdır. Yağın genel özelliklerinden faydalanırken aşırıya kaçmamalı ve dikkatli kullanılmalıdır.

Bebekler için papatya yağı masaj yoluyla önerilmektedir. Kolik dönemdeki bebekleri rahatlatmak amacıyla, 2 damla papatya yağını bebeklerin ayaklarına sürerek sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Bebeklerde kullanmadan önce mutlaka bebeğin gelişimini takip eden doktorunuza danışmalısınız.

Papatya Yağının Zararları Nelerdir?

Papatya yağının cilde veya vücuda bir zararı yoktur. Ancak bazı hassas ciltlerde alerji veya kızarıklık yapabiliyor. Bunun nedeni de bazı bünyelerin çiçek polenlerine karşı alerjisi olmasıdır.

Göz çevresine sürülürken dikkat edilmeli göze kaçmamasına özen gösterilmeli

Bebeklerde kullanılmadan önce bebeğin gelişimini takip eden doktora danışılmasında fayda vardır.

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

150 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!