Lutein (Göz vitamini) nedir?

Lutein (Göz Vitamini) Nedir?

Luteinin etkileri nelerdir? Lutein hangi besinlerde bulunur?
Kreatinin Zararları Nelerdir? Okunuyor Lutein (Göz Vitamini) Nedir? 8 dakika İlerle Patates Kilo Aldırır mı?

İnsanlar için az bilinen ancak yararı oldukça fazla olan vitaminlerden biri olan lutein, göz vitamini olarak bilinmektedir. Besinler vasıtası ile alınabilen lutein göz sağlığını korumak için oldukça önemli bir işlev görür. Sadece besinlerden değil, son günlerde popülerliğinin artmasının sonucunda eczane veya doğal yaşam ürünleri satan noktalarda da lutein takviyeleri satın alınabilmektedir. 

Lutein Ne İşe Yarar?

Lutein, karotenoid grubuna ait organik bir pigmenttir. Karotenoidler, besinlerde doğal olarak oluşan sarı, turuncu ve kırmızı pigmentlerden sorumludur. Vücut üretemediği için yiyecekler yoluyla dışarıdan alınması gerekir. Beta- karoten ve A vitamini ile ilişkili olan luteinin sağlığa çeşitli yararları vardır.  Lutein faydalarının bir kısmı ve kullanım amaçları onun bir antioksidan olması ile ilişkilidir. En çok bilinen yönlerinden biri göz rahatsızlıklarının önlenmesi ve tedavisinde sık başvurulmasıdır. Özellikle gözdeki sarı noktanın güçlenmesini destekler. Gözün retina ve mercek bölgesinde bulunduğu bilinen lutein, göz hücrelerine zarar verebilen ve bazı rahatsızlıkların gelişiminde rol oynayabilen serbest radikallerin yol açtığı zarardan korumaya yardım eder.

İnsan vücudunda da bulunan lutein, çevreyi renkli görmeyi de sağlar. Ancak yaşın ilerlemesi ile beraber vücutta gelişen birtakım komplikasyonlar sonucu azalmaya başlar. Bu da görme durumunun kayba uğramasına neden olur.

Luteinin Özellikleri Nedir?

Lutein maddesinin en önemli özelliği göze olan faydasıdır. Tamamen organik olan bu madde pek çok bitkinin içinde bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olması sonucunda güvenle kullanılabilir. Lutein güneşten gelen ve yararlı olduğu bilinen mavi ışığı emen bir maddedir. Kovalent bağı ve yağ asidi şeklinde bulunarak, insan vücudunda doğrudan gözdeki sarı noktayı bulur.

Luteinin Faydaları Nedir?

Lutein takviyesi almanın insan sağlığına pek çok faydası vardır. İşte luteinin faydası şunlardır:

  • İçeriğinde antioksidan bulunur. Antioksidan yaşlanma karşıtı bir etki görür. 
  • Özellikle yaşa bağlı gelişen göz hastalıklarının riskini düşürür. 
  • Işığa karşı olan hassasiyeti en aza indirir. 
  • Görme bozukluğuna iyi gelir ve keskin bir görüşe yardımcı olur. 
  • Gözdeki sarı noktaya nüfuz ederek gözü hastalıklara karşı korur. 
  • Cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur.
  • Beyindeki nöronal hücreleri koruyarak stres ve depresyona karşı bireyi korur. 
lutein içeren besinler

Luteinin Zararları Nedir?

Luteinin bazı olumsuz etkilerini bilerek ona göre kullanmak gereklidir. Luteinin zararları şunlardır:

  • Progesteron hormonunun etkisini azaltır. Bu hormon kadınları gebelik dönemine hazırlayan hormondur. 
  • Her üründe olduğu gibi fazla alımlarda olumsuz yan etkiler görülebilir. 
  • Lutein barındıran bazı besinler yüksek miktarda kolesterol de barındırıyor olabilir. Bundan dolayı dikkatli kullanılması gerekmektedir.

Lutein (Göz Vitamini) Hangi Besinlerde Vardır?

Doğada bulunan sebzelerden birçoğu zengin bir lutein kaynağıdır. Lutein barındıran sebzelerin büyük çoğunluğu yeşil yapraklıdır. 

1.Zeytinyağı

Zeytinyağında lutein yer almasa bile özellikle son yıllarda yapılan araştırmalarda luteinin yağ ile çok daha kolay bir şekilde vücut tarafından emildiği ortaya konmuştur. Yosundan elde edilen luteinin eklendiği zeytinyağları özellikle yaşlı insanlar için çok önemli bir besin kaynağı haline gelmiştir. Zeytinyağının diğer faydaları da göz önünde bulundurulduğunda kullanım gerekliliğinin önemi artmıştır.

2.Havuç

Lutein maddesi bakımından en zengin besin havuçtur. Ara öğün olarak iki tane tüketildiğinde gerekli olan lutein maddesi alınır. Havuçtaki lutein miktarı 0.02–1.44 mg/kg olarak bilinir. Elde edilen sonuçlara göre havuçlarda toplam karotenoidin yaklaşık% 0.7’sini lutein oluşturur.

Genellikle, çocuklarına sebze yedirmek isteyen annelerin havucun göze iyi geldiğini söyleyerek onları teşvik etmesi, en çok bilinen gerçeklerden biridir. Havuçler pek çok yararlı bileşene sahiptir. Bunlardan en önemlisi ise zengin bir antioksidan kaynağı olan luteindir. Havuç yediğinizde gözünüzde bulunan makula bölgesindeki pigment yoğunluğu artar. O noktada daha fazla pigment bulunması, retinanın daha iyi korunmasını ve maküler dejenerasyon riskini azaltır

3.Roka

Yeşil yapraklı sebzelerde oldukça fazla bulunan luteinin en zengin konaklarından biri de rokadır. Lezzetli bir yeşillik olan roka özellikle çiğ olarak da tüketilebilen bir yeşilliktir. Rokada bulunan lutein aynı zamanda kansere karşı da etkili bir koruma sağlar. 

4.Antep Fıstığı

Antep fıstığı lutein içeren tek sert kabuklu yemiştir. Diğer kuruyemiş türleri ile kıyaslandığında antepfıstığı lutein, diğer vitamin ve mineraller sınıfında en zengin olan kuruyemiştir. 100 gramlık antepfıstığında 1160 µg lutein ve zeaksantin vardır. Hem lutein hem de zeaksantin yaşlılığa bağlı makula dejenerasyonunda önemli bir rol oynar. 

5.Nane

Yeşil yapraklı bir sebze olan nane de ciddi bir lutein kaynağıdır. Naneden istenilen luteinin alınması için en çok çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Doğal ve organik bir nane, kurutulmuş olan bir naneye göre daha etkili olabilir. Nanenin içeriğinde yer alan A vitamini de göz sağlığına olumlu etkiler yapar. 

havuç dilimleri

Lutein (Göz Vitamini) Çeşitleri Nelerdir?

Göz vitamini içeren besinlerin düzenli tüketilmesi gözün normal fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur.  Tüketilen bu besinlere ek olarak ayrıca farklı marka seçenekleri ile lutein çeşitleri mevcuttur. Lutein (göz vitamini) çeşitleri aşağıda listelenmiştir:

  • Şurup
  • Hap
  • Kapsül

Lutein (Göz Vitamini) Hapı Nedir?

Doğal olarak lutein takviyesi alamayanlar için özel olarak hazırlanan lutein hapları, tıpkı gerçek lutein besinleri gibi fayda sağlar. İçeriğinden zeaksantin ve lutein bulunan bu takviyeler oldukça kolay bir yutuma sahiptir. Lutein vitamin hapları farklı mineral ve vitaminlere sahip olabilir. Genellikle göze ve cilde iyi geldiğine inanılan A ve C vitaminleri, Zeaksantin, Resveratrol gibi maddeler de lutein haplarının içinde yer alabilir. Kutu içerisinde markaya göre farklı sayıda kapsül bulunabilir. Hijyenik ortamlarda muhafaza edilmesi gereken bu ürünler doktor kontrolünde dozajı ayarlanmış şekilde kullanılmalıdır. 

En İyi Lutein (Göz Vitamini) Hapları Nelerdir?

Piyasada pek çok lutein hapı bulunsa da, bu tip takviyelerin doğru ve kaliteli olanı tercih edilmelidir. En iyi göz vitamini hapları şunlardır:

Eurho Vital A-Z Multivitamin Plus Lutein Q10

  • İçeriğinde 30 adet kapsül bulunur.
  • İçeriğinde 13 vitamin, 10 mineral, koenzim Q10 ve lutein bulunmaktadır. 
  • Günlük olarak kullanılabilir. 
  • Yüksek oranda B3 içerir.
Thea Pharma Nutrof Total
  • İçeriğinde 30 adet kapsül bulunur.
  • Servis başına 10 mg lutein, 2 mg zeaksantin bulunmaktadır. 
  • Yetişkinler için uygundur. 

Oculioon Omega-3 Lutein Zeaksantin Vitamin ve Mineral Kompleks

  • İçeriğinde 60 adet kapsül bulunur.
  • 2 yumuşak kapsülünde 13,15 mg lutein, 2,85 mg zeaksantin bulunmaktadır. 
  • 11 yaş ve üzeri yetişkinlerin kullanımına yönelik olup, tok karnına günde 2 yumuşak kapsül tüketilmesi tavsiye edilir

Macufer Lutein Zeaxanthin

  • İçeriğinde 30 adet kapsül bulunur.
  • 2 yumuşak kapsülünde 10 mg lutein, 2 mg zeaksantin bulunmaktadır. 
  • E Vitamini ve lesitin İçeriklidir.
  • Günde 1 kez kapsül bir bardak su ile alınması önerilir.

    Lutein (Göz Vitamini) Hapı Nasıl Kullanılır?

    Bu vitamin hapları genellikle günde bir adet kullanılır. İçerdiği diğer vitaminlere göre yemekten önce veya sonra kullanımı değişmektedir. Suda çözülen vitamin destekli bir lutein hapı yemeklerden önce tüketilebilirken, yağda çözülen vitamin destekli olan haplar genellikle yemeklerden sonra kullanılmaktadır. 

    Lutein (Göz Vitamini) Ne Zaman Kullanılmalıdır?

    Göz vitaminin ne zaman kullanılması gerektiği ile ilgili kesin bir ifade yoktur; ancak lutein içerikli yeşil yapraklı sebzelerden tüketemeyenler göz vitamini hapı alarak bu ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Bazı durumlarda özellikle yaşa bağlı olan görme bozukluklularında doktor tavsiyesi ile de göz vitamini hapı tüketilmesi gerekilir. Gün içinde alabileceğiniz hapların dozajını belirlemek için doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. 

    Kimler Lutein (Göz Vitamini) Kullanamaz?

    Lutein vitamini içeren bir hap, içeriğinde yar alan diğer vitamin ve minerallere dikkat edilerek kullanılmalıdır. Hap içindeki herhangi bir bileşene alerjisi olan biri göz vitamini hapını kullanmamalıdır. Bunu dışında özellikle doğada taze halde bulunan besinlerden alınan luteinin kullanılmaması için bir neden yoktur.  

    Lutein (Göz Vitamini) Kimler Kullanabilir?

    Besinlerde de bulunan luteini, göz vitaminine ihtiyaç duyan kişiler kullanabilir; özellikle yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hastalığı için lutein kullanımı sıkça önerilir. Hatta yaşa bağlı sarı nokta hastalığı yoksa göz vitamini kullanılmasına da gerek yoktur. Göz vitamini kullanacak kişilerin mutlaka bir uzmana danışması gerekir, doktor kontrolünden geçtikten sonra ise önerilen dozda lutein kullanmalıdır.

    Göz sağlığı için önemli olan lutein vücutta üretilmez. Bu nedenle ihtiyaç duyulan lutein besinler yoluyla alınır. Besinlerle yeterli alımın sağlanamaması durumunda besin takviyesi olarak lutein kullanılması göz sağlığını olumlu etkiler.

    Lutein (Göz Vitamini) Kullanım Miktarı Nedir?

    Lutein için kesin olarak önerilen günlük kullanım miktarı yoktur ancak yapılan çalışmalar, diyetin bir parçası olarak veya ek olarak günde 6.9 ila 20 miligram luteinin sağlık üzerine yararları olduğunu öne sürmüştür. Ayrıca birçok insanın her gün yaklaşık 1 ila 2 miligram lutein tükettiği tahmin edilir.

    Lutein (Göz Vitamini) Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Göz vitamini seçerken dikkat edilmesi gerekenlerin başında içeriğinde yer alan etken maddeler gelir. Kişi lutein seçerken vücudun hangi etken maddeye ihtiyacı olduğuna dikkat etmesi gerekir. Lutein göz vitamini takviyeleri genellikle zeaksantin içerikli bir formüle sahip olsa da kompleks olarak da üretilir. Göz vitamini çeşitlerinin etken maddeleri arasında A, B1, B2, B3, B12, C ve E vitaminleri, Omega 3, bakır çinko, demir, krom, magnezyum gibi mineraller yer alır.

    Bununla birlikte lutein seçerken dikkate alınması gereken bir diğer nokta, ne sıklıkta alınması gerektiğidir. Kullanıcı ihtiyaç ve özelliklerine göre şekillendirilmiş olması gerekir. Etkili lutein seçenekleri, doğru aralıklarla ve doğru sürede alınmadığı takdirde çalışmaz. Ayrıca vitamin içinde yer alan kapsül sayısı, lutein oranları ve formülde yer alan diğer bileşenler de luteini seçerken dikkate alınması gereken faktörlerdir. Kişinin göz vitamini seçmeden önce bir uzmana başvurması, içeriğin tam fayda sağlaması açısından oldukça önemlidir. Böylece vücudun yapısı ve ihtiyaçları için en iyi lutein seçilebilir.

    Yorum yaz

    Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

    Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

    Kargo bedava

    500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!