Glikoz Şurubu Nedir?

Glikoz Şurubu Nedir?

Şekerden daha sağlıklı olduğuna inanarak tatlı tariflerinde kullanmaya başladığımız glikoz şurubunun özellikleri nelerdir?

Glikoz şurubu, pek çok içeceğin içinde bulunan, mısır nişastasından üretilen ve şekere oldukça benzeyen bir katkı maddesidir. Rengi olmayan şeffaf ve akışkan bir sıvı maddesi olan glikoz şurubu, dekstroz, maltoz ve maltotrioz gibi yüksek şekerlerin karışımı ile elde edilir. Gıda sektöründe oldukça fazla kullanılan bu şurup, nişasta bazlı şeker olarak da bilinmektedir. 

Glikoz Şurubu Zararlı mıdır?

Glikoz doğal bir şeker değildir. Maliyetinin de normal bir şekere göre daha uygun olması nedeni ile şeker yerine pek çok ürünün içine konabilir. Doğal olmaması ve yüksek oranda şekerli olması nedeni ile yararından çok zararı olan bir üründür. 

Glikoz Şurubu Zararları Nedir?

Glikoz şurubunun zararları şunlardır:

  • Hem kadın hem de erkeklerde hormonal bozukluklara yol açar. Özellikle östrojen hormonunu yükselttiği için erkeklerin kadınlara göre çok daha dikkatli glikoz şurubu tüketmesi gerekir. 
  • Vücut direncini düşürerek kanser riskini arttırır. Glikoz şurubu tüketiminin fazla olduğu ülkelerde kanser oranı da aynı derecede yüksektir. 
  • Karaciğer sağlığını olumsuz etkiler. Fazla şekere maruz kalan karaciğer fazla yorulur. Sağlıklı bir karaciğer sistemine sahip olmak için glikoz şurubundan uzak durmak gerekmektedir. 
  • Böbrek taşı oluşumuna neden oldur. Böbrek fonksiyonlarını etkileyen glikoz şurubu taş ve kum oluşumuna neden olur. 
  • Kalp ve damar sağlığını tehdit eder. Damar tıkanıklığının en olumsuz etkisi kalp krizidir. Glikoz şurubu kalbi olumsuz anlamda etkileyerek yorar. 
  • Çok kısa sürede acıkmanıza neden olur. Glikoz şurubunun tokluk hissi çok kısadır. Anlık olarak tok hissetmenize yardımcı olsa da, kısa sürede tekrar acıkırsınız, bu durumda uzun vadede kolay kilo almanıza neden olur. Sürekli acıkmanız metabolizmanızı da bozacaktır. 
  • Bölgesel yağlanmalara neden olur. Özellikle göbek ve bel çevresindeki yağlanmanın nedeni glikoz şurubudur. 
  • Çocuk yaşlarda kullanılmaya başlayan glikoz şurubu beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. 
  • Gebelik döneminde tüketilmesi, anne karnındaki çocuğun gelişimini olumsuz etkilemektedir. 
glukoz şurubu

Glikoz Şurubu İçeren Ürünler Nedir?

Glikoz şurubu ve şekerin tadı birbirine çok benzemektedir. Genellikle paket ürünlerde yer alan glikoz şurubu, kullanılmak istenmediği durumlarda alınan ürünün içeriği mutlaka okunmalıdır. Glikoz şurubu içermesi muhtemel olan ürünler şunlardır:

  • Şekerlemeler ve tatlı sakızlar
  • Kola ve gazoz gibi gazlı içecekler
  • Paket çikolata, gofret, bisküvi vb.
  • Sütlü ve şerbetli tatlılar
  • Krem çikolata, marmelat, reçel
  • İşlenmiş hazır gıdalar
  • Mayonez
  • Paket dondurmalar

Glikoz Şurubu ve Kandaki Şeker Seviyesi Arasındaki İlişki Nedir?

Glikoz şurubu kandaki şeker seviyesini çok kısa bir süre içerisinde yükseltmektedir. Bundan dolayı kan şekeri için en tehlikeli şeker sınıfında olan glikoz şurubu, hızla yükselttiği kan şekeri yüzünden kısa bir süre tokluk hissi verse de, ardından insülin hormonunu arttıracağından çok daha fazla açlık hissetmenize neden olur. Bu etkiler obezite, diyabet, kap ve damar hastalıkları ve karaciğere yağlanmasına neden olur. 

Glikoz Şurubu Neyden Yapılır?

Glikoz şurubu; patates, buğday, mısır gibi ürünlerin nişastasından elde edilir. 

Glikoz Şurubu Nerede Satılır?

Günümüzde pek çok farklı adresten glikoz şurubu bulmak mümkündür. Toptan gıda ürünlerinin satıldığı noktalardan, e-ticaret sitelerinden ve büyük grosmarketlerden farklı ebatlarda ve markalarda hazır glikoz şurubu satın alınabilir. Satın alınan glikoz şurubu markaya ve kaliteye göre farklı içeriklere sahip olabilir. 

Glikoz Şurubu Evde Nasıl Yapılır?

Glikoz şurubu dışarıdan satın alabileceğiniz gibi evde kendi yöntemlerinizle de yapabileceğiniz bir karışımdır. Evde yapılan glikoz şurubu, dışarıdan hazır olarak alınan şuruplara göre daha farklı bir içeriğe sahip olur. %100 aynı tat yakalanmasa bile evde doğal malzemelerden yapılan şurup çok daha sağlıklı olacaktır.

Farklı tarifler olsa bile genellikle en kolay glikoz şurubu yapımında şeker, su ve tuz kullanılır. Buna ek olarak sitrik asit ve nişasta şekeri bazlı ürünler de glikoz şurubu yapımında kullanılabilir. Şeker, su ve tuzu kaynattıktan sonra oda sıcaklığında bir müddet muhafaza ederek evde yapacağınız pasta ve diğer tatlılarda kullanabilirsiniz. 

Glikoz Şurubu Nasıl Üretilir?

Glikoz şurubu, nişasta içeren gıdalardan elde edilir. Nişastanın enzimatik hidrolizi elde edilerek üretilir. Nişastanın ana yapısında glikoz molekülleri bulunur. Glikoz şurubu da asit ve enzimlerin etkisi ile gerçekleşmektedir. 

İlk aşama olarak kullanılacak gıdanın nişastası elde edilir. Mısır, patates ya da buğday fark etmeksizin hangi gıda kullanılacaksa hasat edilir ve ön işlemlerden geçer. Saf nişasta elde edilebilmesi için saflaştırma ve rafinasyon işlemleri uygulanır. Bu işlem sırasında protein ve diğer bileşenler birbirlerinden ayrılır. Geriye sadece nişasta kalıncaya kadar bu işlem devam eder. Nişasta, asit ve enzimlerle hidrolize edilerek küçük yapı taşlarına ayrılır. Kuru maddesinin en az %70 oranına olabilmesi için buharlaştırma işleminden geçer. En sonda koyu kıvamlı, berrak bir akışkan şurup elde edilir. 

Glikoz Şurubu Nerelerde Kullanılır?

Piyasada yer alan tatlı gıdaların neredeyse yüzde 90’ında glikoz şurubu yer almaktadır. Şerbetli olarak yapılan tatlılarda, marmelat, reçel, dondurma, paket bisküvi, gofret, şekerleme ve işlenmiş tatlı gıdaların neredeyse tümünde glikoz şurubu kullanılır. Bu ürünlerden her birine farklı özellikleri dolayısıyla eklenir. Örneğin reçel gibi ürünlerde glikoz şurubu kristalleşmeyi engeller. Şekerlemelere katılma sebebi ise tat katma, renk oluşumu, kıvam katma gibi etkenlerdir. 

Kek gibi ürünlerde ise yumurtanın jelatin ve albümin etkinliğini azaltır. Nem sağlayarak kurumayı engeller. Paket gıdalarda antioksidan özelliği sayesinde raf ömrünün daha uzun olmasını sağlar. Lezzet ve tatlılık katarak ürünün satılma oranını arttırır.

Glikoz Şurubu Faydaları Var mıdır?

Glikoz şurubunun tek faydası, kullanıldığı ürüne kattıklarıdır. İnsan sağlığına hiçbir faydası olmayan glikoz şurubu, bunun aksine pek çok zararı olan bir ürünüdür. Glikoz şurubunun kullanıldığı ürüne tat, kıvam, nem, ekstra raf ömrü gibi katkıları vardır, ancak bunu dışında insan vücudu için olumlu yönlerinden söz etmek mümkün değildir. 

Glikoz Şurubundan Nasıl Korunmalıdır?

Glikoz şurubundan korunmanın başlıca yolu onu kullanmamaktan geçer. Günümüzde özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda, paket ve hazır gıdalardaki glikoz şurubu oranı düşürülmeye çalışılmaktadır; ancak yine de ondan korunmanın en iyi yolu evde kendi doğal şekerinizle ürettiğiniz gıdaları tüketmeniz; şeker tüketiminizi minimuma indirmenizden geçer. 

Hazır olarak aldığınız ürünlerin içeriklerini kontrol ederek glikoz şurubu içerip içermediğini, içeriyorsa hangi oranda içerdiğini ve hangi gıda maddesinden yapıldığını öğrenebilirsiniz. 

Glikoz Şurubu Sporcu Beslenmesinde Kullanılabilir mi?

Glikoz şurubu hiçbir sporcunun beslenme programında bulunmaması gereken bir üründür. Her ne kadar spor sonrası glikojen depolarının doldurulması için glikoz tüketimi önerilse de bunu gerçekleştirmek için karbonhidrat alımı daha faydalı olacaktır. Glikoz şurubu olan besinlerin tüketimi glikojen depolarını hızla tüketip kasa çok daha hızlı karışsa da ölçülü biçimde kullanılmalıdır. Bu şurubun zararları içerisinde özellikle bölgesel yağlanmalar mevcuttur. 

Spor öncesi ve spor sonrası basit şekerlerin kullanımı ilerleyen süreçte kandaki glikoz dengesini bozacaktır. Bundan dolayı glikoz kullanılacak olsa bile glikoz şurubundan uzak durulması her sporcuya önerilen beslenme şeklinin içinde bulunur.  

Glikoz Şurubu Bir Tür Karbonhidrat mıdır?

Glikoz şurubu bir karbonhidrattır. Sakkaroz, şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilen bir karbonhidrat olan glikoz şurubu, basit şekerler sınıfından bir karbonhidrattır. 

Şeker kamışı

Glikoz Şurubu Yerine Kullanılabilecek Alternatifler Nedir?

Glikoz şurubu yerine çok daha sağlıklı ve doğal olan tatlandırıcılar kullanılabilir. Günümüzde hem gıda sanayisinde hem de evde yapılan tatlılarsa beyaz şeker ve glikoz şurubu en çok kullanılan tatlardan bazılarıdır. Bunların kullanımı hem obezite hem de diyabet hastalığına neden olabilir. Evde hazırlayacağınız tatlılara alternatif olarak pek çok farklı gıda maddesi bulunmaktadır. 

En çok kullanılan tatlandırıcıların başında bal gelmektedir. Bal sadece tat verme özelliği ile değil besleyiciliği ile de ön plana çıkmaktadır. Doğal bir antibiyotik olması nedeni ile özellikle hastalık dönemlerinde çokça işe yarayan bir gıda maddesidir. Çay, süt ya da farklı tatlılara katarak yiyecek ve içeceklerinizi tatlandırabilirsiniz. Balı tüketirken işlenmiş ve organik olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Piyasadaki çoğu balda glikoz şekeri bulunabilir. 

Her ne kadar çok faydalı denemese bile beyaz şekerden çok daha etkili olan esmer şeker de, tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Esmer şekeri de ölçülü kullanmak gerekmektedir. En büyük artısı; içeriğinde demir, fosfor, B vitaminleri, kalsiyum, potasyum gibi mineral ve vitaminleri içermesidir. 

Akçaağaç ve agave şurupları da son yıllarda popülaritesini arttırmış olan gıdalardandır. Agave şurubu bir kaktüs türünden elde edilmektedir. Görüntüsü balı andırsa bile tadı çok daha az aromatiktir. Özellikle şeker hastaları için yapılacak olan tatlılarda agave şurubu kullanılabilir. Akçaağaç şurubu ise hem kemikleri kuvvetlendiren hem de cildi güzelleştiren faydaları ile öne çıkmaktadır. 

Çölyak Glikoz Şurubu Yiyebilir mi?

Çölyak hastaları glüten içeren besinleri tüketemezler. Bir çölyak hastası, tüketeceği bir gıda maddesinin içeriğini kontrol ederek onda glüten olup olmadığını öğrenebilir. Glikoz şurubu buğdaydan da üretilebileceği için içerik bilgisinde işlenmiş olup olmadığı kontrol edilmelidir. Örneğin, etikette “işlenmiş nişasta” veya “nişasta” ibaresi geçiyorsa, bu aldığınız ürünün glütensiz nişasta içerdiği anlamına gelir. Ürün içerik bilgisinde glikoz şurubu veya nişasta glüten içeriyorsa mutlaka etiketlenmiş olmalıdır. Çölyak hastası biri yine de bu tip besinleri nasıl tüketebileceği ile ilgili bilgiyi doktorundan almalıdır. 

Glikoz Şurubu ve Fruktoz Şurubu Farkları Nedir?

Glikoz şurubu ve fruktoz şurubunun pek çok farkı vardır. Bu farklar şöyle listelenebilir:

  • Her ikisinin de emilimi ve sindirimi farklı olur. Glikoz doğrudan ince bağırsaklardan hücrelere iletilir. Kan şekerini çok daha hızlı bir şekilde yükseltir. Früktoz ise kan şekerini kademeli olarak yükseltir. 
  • Fruktoz şurubu, glikoz şurubuna oranla çok daha zararlıdır. Früktoz doğrudan enerjiye çevrilir. Bu işlem içinde karaciğere yollanır. Karaciğere fazla früktoz yüklemesi yapmak metabolik sorunlara yol açabilir. 
  • Fruktoz genellikle daha sonra vücudun kullanımı için yağ olarak depolanır. Glikoz ise insülin yardımı ile hücrelerin içine girerek kana karışır. 
  • Fruktoz şurubunun tatlılık oranı glikoz şurubuna göre daha fazladır. 

Fruktoz, Glikoz Şurubunda da Bulunur mu?

Früktoz şurupları, glikozunun glukoz izomeraz enzimini kullanarak früktoza dönüştürülür. Früktoz şuruplarında %42 oranında früktoz bulunur. Başka türlerde bu oran %90’a kadar çıkabilir. 

Likit Glikoz ve Glikoz Şurubu Aynı Şey midir?

Sıvı glikoz veya likit glikoz da bir nevi glikoz şurubu olarak bilinir. Kolayca kristalleşmemesi ve kamış şekerlerinden daha az tatlı olması nedeni ile özellikle pastacılık sektöründe çok fazla kullanılır.    

Altın Şurubu Yerine Glikoz Şurubu Kullanılabilir mi?

Su, limon suyu ve şekerden hazırlanan altın şurup, rengi ve kıvamı ile bala oldukça fazla benzer. Özellikle İngiliz mutfak kültüründe önemli bir yeri olan altın şurup, evinizde kendi çabanızla üretebileceğiniz bir şuruptur. Gıda sanayisinde glikoz şurubu yerine kullanılmasa bile bile daha sağlıklı bir üretim gerçekleştirmek isteyenler, altın şurubunu tatlılarında kullanabilirler. 

Mısır Şurubu Nedir?

Yenilebilir bir gıda ürünü olan mısır şurubu, mısır nişastasından elde edilmektedir. Glikoz şurubu olarak da bilinen mısır şurubu tüm sıvı nişastaların da bir karşılığı olabilir. Yiyeceklerde kullanılan mısır şurubu, kristalleşmeyi engellemesi, dokuyu yumuşatması ve armayı arttırması için kullanılır. Sofra şekerine göre daha az maliyetli olması, gıda sektöründen sıkça kullanılmasına yol açar.    

 

  

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!