Etobur diyet nedir

Etobur Diyet: Faydaları, Zararları ve Örnek Menü

Etobur diyet nedir? Etobur diyet nasıl uygulanır? Etobur diyet sağlığa yararlı mıdır?

Etobur diyet, yalnızca et ürünlerinden oluşan kısıtlayıcı bir beslenme modelidir. Diyetin en eski savunucusu ortopedi doktoru Shawn Baker’dır. Diyette et, tavuk, balık, yumurta ve düşük laktoz içeriğine sahip süt ürünleri dışındaki besinlerin tüketimi yasaktır. Kilo kaybını desteklediği ve sağlık sorunlarını iyileştirdiği söylenmesine rağmen hiçbir kanıt bunu desteklemez. 

Diyet, hayvansal besinler sayesinde sodyum ve yağdan zenginken lif ve bitkisel bileşenlerden oldukça fakirdir. Bu sebeple uzun süre yapılması bazı besin öğe yetersizliklerine neden olur ve sağlık sorunlarını beraberinde getirir. 

Keto ve paleo gibi düşük karbonhidratlı popüler diyetlere benzerlik gösterir. Fakat etobur diyet sıfır karbonhidrat alımını hedefler. 

Etobur Diyeti Nasıldır?

Etobur diyet yalnızca hayvansal besinlerden oluşur. Et, balık, yumurta ve laktoz içeriği düşük olan süt ve süt ürünlerinin tüketimi serbesttir. Bununla birlikte meyve, sebze, baklagil, yağlı tohum, tahıl ve tohumlar tamamen yasaktır. Sodyum ve yağ alımı yüksek olmasına rağmen lif ve bitkisel öğe içeriğinden oldukça fakir bir beslenme planıdır. 

Etobur diyeti savunanlar anksiyete, obezite, diyabet ve artrit gibi hastalıklara bu diyetin tedavi olabileceğini söylemektedir. Fakat hiçbir araştırmada ve çalışmada bunu kanıtlayacak etobur beslenmenin etkileri analiz edilmemiştir. Oldukça kısıtlı diyet olmasıyla sürdürülebilirliği çok düşüktür, uzun vadede besin öğe yetersizliklerine neden olur. Kanıta dayalı olmadığı için güvenilir olarak kabul edilmez. 

Etobur Diyetinin Sağlığa Yararları Nelerdir?

Etobur diyetin sağlığa olan faydaları listelenmiştir.

  • Sağlığa olumsuz etkisi olan hamur işi, gazlı içecek, şeker ve şekerli besin tüketimi yasaktır. 
  • Şekerli besinler kısıtlandığı için diyabetin kontrol altına alınmasını sağlar. Fakat karbonhidrat tüketiminin tamamen kısıtlanması diyabette önerilen bir bilgi değildir. 

Etobur Diyetinin Sağlık Riskleri Nelerdir?

Etobur diyetinin sağlık için riskleri aşağıda listelenmiştir.

  • Yalnızca hayvansal besinleri içerdiği için doymuş yağı yüksek oranda içerir. Kötü kolesterol olan LDL’nin yükselmesini ve kalp damar hastalık riskinin artmasına neden olur.
  • Hiçbir araştırma yalnızca hayvansal besinleri tüketmenin etkisini incelememiştir. Bu sebeple kanıta dayalı değildir.
  • Pastırma gibi bazı etler yüksek sodyum içerir. Fazla tüketilmesi hipertansiyon ve böbrek hastalığına neden olabilir. Bunun yanı sıra işlenmiş et tüketimi kolon ve rektum kanseri ile doğrudan ilişkilendirilmiştir.
  • Bitkisel bazlı besin tamamen yasak olduğu için birçok besin öğe yetersizliğine neden olur. Aynı zamanda vücut bitkisel besinlerden gelen antioksidanlardan faydalanamaz.
  • Tahıl, sebze, meyve, baklagil gibi besleyici olan gıdalardan yoksundur.
  • Oldukça kısıtlayıcı olduğundan sürdürülebilir değildir. 
  • Etobur diyet lif içermediği için bağırsak sağlığı korunamaz ve bağırsak hareketlerini desteklenmez. Kabızlığa neden olabilir. 
  • Besin öğelerinden yeterince faydalanmadığından bağışıklık sistemi zayıflar.
  • Kronik böbrek hastalığı bulunan kişilerin protein tüketimini kısıtlaması gerekir. Bu gibi popülasyonlar için uygun değildir. 

Etobur Diyeti Nasıl Yapılır?

Etobur diyet bitkisel olan tüm besinlerin kısıtlanmasına dayalıdır. Diyette yalnızca et, tavuk, balık gibi hayvansal gıdalar tüketilir. Diyette sığır eti, domuz eti, kuzu eti, somon, sardalya, uskumru, karides, sakatatlar, balık, sert peynir ve krema tüketimi tamamen serbesttir. Günlük alınması gereken enerjinin karşılanması için özellikle yağlı et tüketimine önem verilir. Su ve kemik suyu tüketimi teşvik edilirken çay, kahve ve bitkisel diğer içecekler yasaktır. 

Etobur diyette porsiyon boyutu ve günlük öğünle ilgili bir bilgilendirme verilmez. Ancak diyette kilo kaybı, kilo alımı veya kilo koruma hedefine göre enerji planlaması yapılmalıdır. Etobur diyeti savunucularına göre kişi istediği sıklıkta yemek yiyebilir. 

Bununla beraber etobur diyeti yapmak için yönergeler aşağıda sıralanmıştır.

1. Bitki Bazlı Besinler Tamamen Diyetten Çıkartılır

Etobur diyette bitki bazlı tüm besinler yasaktır. Bununla birlikte bitki bazlı olan protein tüketimi de kısıtlanmaktadır. Etobur diyetinin bazı versiyonlarında beslenme programına süt ve süt ürünleri eklenir. Bu durum tamamen isteğe bağlıdır. Süt ve süt ürünlerinin eklenmesi diyetteki çeşitliliğin artmasını sağlayacaktır.

2.Günde Üç Öğün Yapılır

Etobur diyetteki kilo kaybı hedefine bağlı olarak günde 3 öğün beslenebilir veya aralıklı oruç yöntemlerini deneyebilirsiniz.

3. Besinleri Öğünlere Yayın

Yemek yerken et ve et ürünlerini günlük 3 ayrı öğüne paylaştırabilir veya tek öğünde yiyebilirsiniz. 

Aynı zamanda diyet uygularken ana besin kaynağı olarak sığır eti tercih etmeye özen gösterin. Diyete çeşitlilik eklemek için bazı et kesimlerini deneyebilirsiniz. Özellikle antrikot, şerit, gerdan gözü, sığır fileto, ana kaburga, döş ve rosto gibi et kesimlerini tercih edebilirsiniz.

4. Eti İstediğiniz Tat ile Pişirin

Etobur diyetinde yalnızca et, balık, bazı süt ve süt ürünleri ve yumurta tüketimi serbesttir. Tüketilen bitki miktarı hiç veya çok az olmalıdır. Bazı etobur diyet modellerinde karbonhidrat içermeyen karabiber, tuz gibi baharatların tüketimine de izin verilmektedir. Karbonhidrat içermeyen baharatlarla tatlandırma yapabilirsiniz.

Aynı zamanda şekersiz ve karbonhidratsız tatlılar için en iyi malzeme çeşitleri krem peynir, krema ve ekşi kremadır. Etobur diyetinde tüketebileceğiniz tatlı tarifleri aşağıda verilmiştir.

  • Krem Şanti

Krem şanti için gereken malzemeler sırasıyla 1 su bardağı krem şanti, 1//2 çay kaşığı stevia ve 1 çay kaşığı vanilya özüdür.

Krem şanti hazırlamak için tüm malzemeler mutfak robotunda kıvam alana kadar karıştırılır. Bu işlem yaklaşık olarak 2 dakika sürecektir. Krem şanti kıvam aldığında soğutmaya bırakabilirsiniz. 

  • Etobur Yoğurt

Etobur dostu yoğurt için gereken malzemeler sırasıyla 1 litre çiğ süt ve ¼ su bardağı yoğurt kültürüdür.

Etobur yoğurdu hazırlamak için öncelikle 1 litre çiğ sütü cam bir kaba dökün. ¼ fincan yoğurt kültürünü karışıma ekleyin ve çırpın. Kabın üst kısmını tülbent veya havlu yardımıyla kapatın. 12 ila 18 saat boyunca güneş ışığı almayan yerde saklayın. 18 saat sonunda kültürün tamamlandığını görmek için yoğurt kabını yatırın. Doğru ayarlanan yoğurdun belirtilerini gördüğünüzde buzdolabında 6 saat daha bekletin.

  • Etobur Dostu Cheesecake

Etobur diyetini çok sıkı takip etmiyorsanız bu tarif size göre. Etobur Dostu Cheesecake için gereken malzemeler sırasıyla tam yağlı krem peynir, oda sıcaklığında 4 büyük boy yumurta ve 1.5 su bardağı tam yağlı krem şantidir. 

Cheesecake hazırlamak için öncelikle fırını ısıtın. Kek kalıbını yağlayın. Kurumayı önlemek için bir kabı suyla doldurun ve pişirme aşamasında fırına koyun. Tüm malzemeleri mikserle çırpın. Karışımı kek kalıbına koyun ve 1 saat boyunca pişirin. 

  • Etobur Dondurma

Etobur dondurma için gereken malzemeler sırasıyla 4 - 6 orta boy yumurtanın sarısı ve 1 litre çiğ kremadır. 

Etobur dondurma hazırlamak için yumurta sarısı ve kremayı iki dakika kadar mikserle çırpın. Tamamen karıştığından emin olduktan sonra 4 saat dondurucuda bekletin. 

  • Etobur Kek

Etobur Kek için gereken malzemeler sırasıyla 4 büyük boy yumurta, 5/4 bardak tam yağlı çiğ süt, isteğe bağlı ½ fincan tatlandırıcı, 1 çay kaşığı vanilya özü ve 5 yemek kaşığı tereyağıdır.

Etobur kek hazırlamak için öncelikle fırını ısıtın. Oda sıcaklığındaki yumurtaları mikserle 2- 3 dakika kadar çırpın. Vanilya özü ve tercih edilen tatlandırıcıyı karışıma ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Tencerede orta ateşte tereyağını eritin. Tereyağı soğuyunca süt ve yumurta ile birleştirin. Kek hamurunu yağlanan fırın kabına dökün ve 45 dakika pişirmeye bırakın. Servis yapmadan önce keki soğutun.

5. Her Türlü Et Yenebilir

Etobur diyetin temeli ettir. Etin farklı alternatiflerini bulun. Biftek, antrikot, kıyma, domuz pastırma, domuz pirzola, sakatatlar ve göğüs biftek gibi etleri tercih edebilirsiniz. Diyet boyunca karbonhidrat tamamen kısıtlandığı için enerji kaynağı olarak genellikle yağlı etler tercih edilmektedir. 

Bazı et türlerinin kalorileri aşağıda verilmiştir. 

  • Afyon Pastırma: Afyon pastırmanın 100 gramında 209 kalori bulunmaktadır. 100 gramı 10.40 gram karbonhidrat, 30.63 gram protein,  4.38 gram yağ içermektedir.
  • Bıldırcın Eti: 100 gramında 127 kalori bulunmaktadır. 100 gramı 21.46 gram protein, 4.57 gram yağ içermektedir.
  • Dana Eti Pirzola: 100 gramında 139 kalori bulunmaktadır. 100 gramı 20.15 protein, 6.53 gram yağ içermektedir.
  • Dana Sosis: 100 gramında 174 kalori bulunmaktadır. 100 gramı 2.92 gram karbonhidrat, 11.19 gram protein, 11.66 gram yağ içermektedir.
  • Hindi Sosis: 100 gramında 207 kalori bulunmaktadır. 100 gramı 2.57 gram karbonhidrat, 11.13 gram protein, 15.66 gram yağ içermektedir.

Somon, alabalık, uskumru ve diğer deniz mahsülleri etobur diyetine uygundur.

Bazı balık türlerinin kalorileri aşağıda verilmiştir. 

  • Alabalık: Alabalığın 100 gramında 121 kalori bulunmaktadır. 100 gramı 18.78 gram protein, 5.12 gram yağ içermektedir.
  • Sardalya: Sardalyanın 100 gramında 175 kalori bulunmaktadır. 100 gramı 20.69 gram protein, 10.22 gram yağ içermektedir.
  • İstavrit: İstavritin 100 gramında 156 kalori bulunmaktadır. 100 gramı 18.62 gram protein, 9.08 gram yağ içermektedir. 
  • Çipura:  100 gramında 130 kalori bulunmaktadır. 100 gramı 19.06 gram protein, 5.98 gram yağ içermektedir.

6.Sporcular Sabırlı Olmak Zorundadır

Spor yapanlar unutmamalıdır ki diyete uyum sağlamak kolay değildir. Vücutlarının bu gibi kısıtlayıcı bir diyete uyum sağlaması yaklaşık 6 ay kadar sürer. Fiziksel aktivitesi yüksek olan sporcular, vücut ihtiyaçlarının karşılanması için diyette değişikliğe ihtiyaç duyabilir. Etobur diyetinde brokoli, lahana ve karnabahar gibi sebzeler yasaklı olmasına rağmen bazı durumlarda gerekli olabilir. Egzersizden önce enerji ihtiyacı duyan sporculara elma ve tatlı patates tüketimi tavsiye edilmektedir.

Etobur Diyetine Nasıl Başlayabilirsiniz?

Etobur diyetine başlamak ve beslenme programı oluşturmak istiyorsanız, diyette çeşitliliğe önem vermeniz gerekir. Ancak bu çeşitliliğin sebze gibi yeşilliklerden değil et ve et ürünlerinden gelmesi gerektiği unutulmamalıdır. 

Diğer bir yandan, etobur diyet genellikle fitness gibi yüksek fiziksel aktiviteli sporculara hitap etmekte ve takviyelerle desteklenmektedir. Takviye ve tüketilen besinlerin mümkün olduğu kadar doğal olması önemlidir. 

Diyetin sıkıcılığını ortadan kaldırmak için farklı et çeşitlerine beslenme programında yer verilmelidir. Kısıtlayıcı olduğu için besin öğe yetersizliklerine neden olabilir. Bu ihtimale karşın uzman eşliğinde yapılması önerilir. 

Bir Etobur Diyetinde Yiyebileceğiniz Yiyecekler Nelerdir?

Etobur diyet yalnızca hayvansal ürünleri içermektedir. Diyette tüketilmesi serbest olan besinler aşağıda verilmiştir.

  • Sığır eti, tavuk eti, hindi eti, kuzu eti, domuz eti, sakatat çeşitleri
  • Somon, sardalya, uskumru, yengeç, ringa balığı, ıstakoz ve tilapia gibi deniz mahsülleri
  • Yumurta, domuz yağı, kemik suyu, kemik iliği gibi diğer hayvansal besinler
  • Az miktarda krema, sert peynir çeşitleri ve tereyağı gibi laktoz içeriği düşük olan süt ve süt ürünleri

Bazı etobur diyet modellerinde karbonhidrat içermeyen karabiber, tuz gibi baharatların tüketimine de izin verilmektedir.

Bir Etobur Diyetinde Kaçınmanız Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Etobur diyette hayvansal temelli olmayan tüm yiyecekler yasaktır. Diyette kaçınılması gereken besinler aşağıda verilmiştir.

  • Brokoli, karnabahar, yeşil fasulye ve havuç gibi sebze çeşitleri
  • Elma, muz, kivi, portakal, incir, armut ve çilek gibi meyveler
  • Süt, yoğurt, yumuşak peynir gibi laktoz içeriği yüksek olan süt ve süt ürünleri
  • Fasulye, mercimek, nohut gibi baklagiller
  • Kabak çekirdeği, badem, antep fıstığı, kaju, fındık, ceviz ve ayçiçeği çekirdeği gibi yağlı tohumlar
  • Pirinç, buğday, ekmek, kinoa, makarna, patates gibi tahıllar
  • Bira, likör, şarap gibi alkoller
  • Şeker, sofra şekeri, akçaağaç şurubu, esmer şeker gibi şeker çeşitleri
  • Soda, kahve, meyve suyu ve çay gibi su dışındaki tüm içecekler

Etobur Diyeti Hakkındaki Gerçekler Nelerdir?

Etobur diyet, tamamen et ve diğer hayvansal gıdalardan oluşan beslenme planıdır. Diyetin savunucularına göre kilo kaybını destekler, ruh hali sorunlarını ortadan kaldırır ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Diyetin son derece kısıtlayıcı olduğu unutulmamalıdır. Aynı zamanda her besinden yeterli miktarda faydalanılmadığı için uzun vadede yapılması sağlıksız olarak kabul edilir. 

Etobur diyetinin farklı kategorilerde 5 puan üzerinden skorlaması aşağıdaki gibidir.

  • Genel Puanlama: 1.17
  • Sağlıklı Beslenme: 0.5
  • Kilo Kaybına Etkisi: 2
  • Sürdürülebilirlik: 1
  • Tüm Beden Sağlığı: 0
  • Besin Kalitesi: 2.5
  • Kanıta Dayalı Olması: 1

Etobur Diyeti Sağlıklı Bir Diyet Olarak Kabul Edilir mi?

Gıdalara karşı intolerans olduğu düşünülüyorsa kısa süreli eliminasyon diyeti olarak planlanabilir. Etobur diyeti savunucuları, eliminasyon olarak planlandığında diyetin 6 hafta boyunca denenmesi gerektiğini ve besinlerin tekrardan sunulması gerektiğini söylemektedir. Herhangi bir eliminasyon diyeti aranıyorsa, sağlık sorunlarına bağlı uzmana danışılması gerektiği önerilir.

Uzmanların önerdiği sağlıklı beslenme planlarına göre ise tüm besinlerden yeteri kadar faydalanmak gerekir. Etobur diyeti, hayvansal gıdalar dışındaki tüm besinleri yasaklar. Bu sebeple sağlıklı olarak kabul edilmez. Birçok besin kısıtlandığı için kısa vadede kilo kaybını sağlayabilir, ancak uzun vadede besin öğe yetersizliklerine neden olması kaçınılmazdır. 

Etobur diyetini uygulamadan önce uzmana danışılması gerekir. Makro ve mikro besin öğelerinden faydalanacak şekilde program oluşturulmalıdır. 

Etobur Diyeti Denenmeye Değer mi?

Etobur diyetin hastalık semptomlarını azalttığını, yağ kaybını sağladığını ve hastalıkları önlediği gösteren bir araştırma yoktur. Bununla birlikte etobur yaşam tarzı, uzun vadede yetersiz besin alımına neden olur ve kalp damar hastalık riskini artırır.

Yapılan araştırmalara göre sağlıklı bir yaşam tarzını uygulamak için diyetten yeterli enerji alınmalıdır. Beslenme programı dengeli olmalı, makro ve mikro tüm besin öğelerini karşılamalıdır. Kilo kaybını sağlamak ve kronik hastalık riskini azaltmak için en iyi yaklaşım dengeli ve porsiyon kontrollü bir diyettir.

Etobur Diyeti Pahalı mı?

Etobur diyet diğer beslenme planlarına oranla daha pahalıdır. Ancak doğru planlama VE alışveriş yaparak bunun önüne geçmek mümkün. 

Total maliyeti hesaplamak için şu şekilde düşünülebilir.

Örneğin ortalama bir insan günlük 2.500 kalori alır. Gereken enerjiyi karşılamak için 10 porsiyon kıyma tüketimi gerekir. Bu porsiyon yaklaşık olarak 2.5 kilograma denktir. Perakende satışta ulusal ortalama kıyma fiyatı 4.33 dolardır. Etobur diyetinde günlük en az 2.5 kg kıyma tüketimi şart olduğu için maliyet yaklaşık olarak 10.83 dolara denk gelmektedir. 

Maliyetin azalması için farklı kesim etleri deneyin. Örneğin antrikot, kaburga rosto yerine dana kıyma, sığır baldır, güveç et tercih edilebilir. 

Etobur Diyeti Nasıl Yapılmalı?

Etobur diyetini uygulamak için beslenme programına yalnızca hayvansal besinler eklenmelidir. Et, balık, yumurta tüketimi serbest olarak kabul edilir. Laktoz içeriği düşük olan süt ve süt ürünlerinin tüketimi etobur diyetinin bazı versiyonlarında serbesttir.. Bununla birlikte meyve, sebze, baklagil, yağlı tohum, tahıl ve tohumlarını tamamen kısıtlamak gerekir. Sodyum ve yağ alımı yüksek olmasına rağmen lif ve bitkisel öğe içeriğinden oldukça fakir bir beslenme planıdır. 

Yeni Başlayanlar İçin Etobur Tarifleri Nelerdir?

Yeni başlayanlar için etobur diyet tarifleri aşağıda verilmiştir.

  • Dana Kalbi

Dana kalbi için gereken malzemeler sırasıyla 3 - 4 kg dana kalbi, 1 çay kaşığı dana tuzu, 1 su bardağı su ve 2 orta boy soğandır. 

Dana kalbi hazırlamak için öncelikle soğanı dörde bölün ve tavaya atın. Dana kalbinin sert parçalarını kesin ve deniz tuzu ile kaplayın. Ardından tuzlanan dana kalbinin etrafına su koyun ve kısık ateşte pişirmeye bırakın. 

  • Keto Chili

Keto Chili için gereken malzemeler sırasıyla 2 kilo rosto, tuz, karabiber, 3 yemek kaşığı avokado yağı, 1 orta boy soğan, 1 orta boy dilimlenmiş kırmızı dolmalık biber, 1 orta boy dilimlenmiş yeşil dolmalık biber, 1 adet jalepeno biber, 1 yemek kaşığı ince kıyım sarımsak, 1 adet doğranmış domates, 2 yemek kaşığı jelatin, 1 çay kaşığı kimyon, 3 küçük kare bitter çikolata ve 2 su bardağı dana kemik suyudur. 

Keto Chili hazırlamak için rostoyu baharatlayın. Tencereye avokado yağı ve eti ekleyin, ocağın altını açın. Kızarana kadar pişirmeye devam edin. Doğranan biber ve soğanları tencereye ekleyin. Ardından sarımsak, jalepeno, domates suyu ve dana kemik suyunu ilave edin. Tüm malzemeler iyice karışana kadar karıştırın. Biftek yumuşak hale gelene kadar yaklaşık 2 saat pişirmeye devam edin. Fazla suyun azalması için ocağın ısısını yükseltin. Piştiğinde bitter çikolata, kişniş ve limon ile lezzetlendirin.

  • Etli Pizza

Etli pizza için gereken malzemeler sırasıyla 0.5 kilo kahvaltılık sosis, ¼ fincan kadar beyaz pizza sosu, ½ su bardağı sotelenmiş ıspanak, 2 yumurta, 2 dilim pastırma ve italyan baharatıdır. 

Etli pizza hazırlamak için öncelikle fırını ısıtın. Pizza tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın. Kahvaltılık sosisi düzleştirmek için yağlı kağıda yayın. Bu aşamada oklavadan yardım alabilirsiniz. Pizzanın tabanı olacak sosisi 10 dakika fırında pişirin. Sosisleri fırından çıkardıktan sonra tepsideki fazla yağı dökün. Pizza tabanını beyaz pizza sosu ile kaplayın. Sosun üzerine ıspanak ve pastırmayı dizin, en son yumurtayı kırın. Ardından 10 dakika daha fırında pişirmeye devam edin. 

  • Hardallı Somon

Hardallı somon için gereken malzemeler sırasıyla ¼ su bardağı sapları alınmış taze kekik, 3 diş ince kıyım sarımsak, ¼ su bardağı hardal, ½ yemek kaşığı limon kabuğu rendesi, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber ve somondur. 

Hardallı somonu hazırlamak için öncelikle fırını ısıtın. Bir kasede kekik, hardal, limon kabuğu rendesi, sarımsak, tuz, karabiber ve zeytinyağını karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve tüm kemikleri alındığından emin olduğunuz somonu tepsiye alın. Hardal karışımını somonun üzerine gezdirin. Somonu fırına atın ve yaklaşık 18 - 20 dakika pişirin. 

Etobur Diyeti Yaparken Kaç Kalori Tüketebilirsin?

Diğer diyet türlerinde olduğu gibi etobur diyetinde de günlük alınması gereken kalori miktarı bazı faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle kişinin yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu, fiziksel aktivitesi ve mevcut hastalığı alması gereken kalori miktarını etkilemektedir. Bunun dışında diyetteki hedef belirlenmelidir. Kilo kaybı, kilo koruma veya kilo alma programlarına göre günlük alınması gereken enerjiye karar verilir.

Vücudun Etobur Diyetine İlk Tepkisi Nelerdir?

Diyetin savunucuları, etobur diyette şeker tüketimi tamamen ortadan kaldırıldığı için kan şekerini dengelediğini söylemektedir. 

Etobur diyet savunucularına göre diyet sonrası vücudun gösterdiği tepkiler aşağıdaki gibi olacaktır.

  • Bağırsak hareketliliğini sakinleştirir. Bitkiler yüksek lif içerdiği için gaz, şişkinlik sorununa neden olabilir etobur diyete bu durum dengelenir.
  • Gastrointestinal sorunların azalmasını sağlar.
  • Şeker tüketimi kısıtlandığı için iltihaplanmanın önüne geçer. 
  • Et tüketimi, zihinsel sağlığın güçlenmesini sağlar.
  • 2019 tarihindeki incelemeye dayanarak yüksek proteinli diyet kötü kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar.
  • İlk birkaç haftada hızlı kilo kaybını sağlar.

Etobur Diyeti İçin Önerilen Zaman Dilimi Nedir?

Etobur diyetini savunanlar, diyeti yedi yılı aşkın süredir takip ettiğini söylemektedir. Diğer kişiler ise birkaç haftadan fazla etobur diyetinin kısıtlayıcı modeline bağlı kalamamıştır. Etobur diyetini uygulamaya karar veren kişiler, vücudun ihtiyaçlarına karşı saygı duymalıdır. 

Bununla birlikte etobur diyeti liften kısıtlı olduğu için ilk haftalarda kabızlığa neden olur, uzun vadede riskleri ciddi hale gelir. 

Uzmanlar; hipertansiyon, yüksek kolesterol, felç hastaları ve kalp damar hastalığı bulunanların diyeti kesinlikler uygulamaması gerektiğini söylemektedir.

Etobur Diyeti Sağlıklı mı?

Diyete yeni başlayanlar, proteinden zengin ve karbonhidrattan fakir içeriği sayesinde kilo kaybı yaşayabilir. Daha önce 105 yetişkinle yapılan bir araştırmada, yüksek protein diyetinin standart protein diyetine göre daha hızlı kilo kaybını sağladığı görülmüştür. Ancak araştırmadaki sonucun sebebi proteinlerin daha uzun süre tokluk sağlamasıdır. 

Etobur diyet, şeker ve işlenmiş gıdalar kısıtlandığı için sağlıklı olarak görülebilir. Fakat sağlıklı beslenme planının önerdiği birçok besin, bu diyette kısıtlanmıştır. Bu nedenle sağlıksız olarak kabul edilir. Uzun vadede uygulandığında besin öğe yetersizliklerine neden olur ve vücut sağlığını riske sokar. 

Uzmanların önerdiği sağlıklı beslenme planlarına göre ise tüm besinlerden yeteri kadar faydalanmak gerekir. Etobur diyetini uygulamadan önce uzmana danışılması gerekir. Makro ve mikro besin öğelerinden faydalanacak şekilde program oluşturulmalıdır. 

Etobur Diyeti Sporcular İçin Önerilir mi?

Etobur diyeti, geleneksel beslenme standartlarına göre oldukça karışık bir plandır. Örneğin; ketojenik bir diyette total enerjinin %75’ i yağlardan, %20’ si proteinlerden,%5’ i ise karbonhidratlardan gelir. Ketojenik ve Atkins diyette kısıtlayıcı olmasına rağmen planda sebzeler yer alır. 

Diyetisyen Briat St. Pierre, geleneksel planlardaki gibi sebze tüketildiğinde kas inşaa edilmediği düşüncesinin yanlış olduğunu söylemektedir. Aynı zamanda, etobur diyetin kas gelişimini desteklediğini fakat hepçil beslenmenin kas gelişiminde daha etkili olduğunu da eklemektedir.

Etobur diyeti hakkındaki forum yazılarında, etle beslenen sporcular kaz kazandığını ve performansının arttığını bildirmektedir. Diyetisyen Pierre: ‘ Forum yazılarını doğrudan yok saymak yanlış olur. Sebzelerin arttığı beslenme programları sindirim sorunlarına yol açabilir. Fakat bu küçük bir kümedir.’ diyor. 

Karbonhidratlar, enerjinin temelini oluşturan öğelerden biridir. Eksik alımında enerji kaybı, halsizlik görülmesi mümkündür. Bu süreçte her diyet modelinin her sporcuda aynı etkiye neden olmadığı unutulmamalıdır. 

Etobur Diyetinde Kas Oluşur mu?

Etobur diyet savunucuları, diyetin kilo kaybını sağladığını ve zihinsel açıklığa yardımcı olduğunu iddia etmektedir. Ancak etobur diyeti araştırılmış ve kanıtlara dayalı bir beslenme modeli değildir. Aynı zamanda etobur diyetinin güvenliği, faydaları ve sağlığa etkisini kanıtlayan bir çalışma yoktur. Bazı insanlar için faydalı olabilirken herkeste aynı tepkimelere neden olmaz.

Etobur diyetinin uzun süreli etkisi de net olarak bilinmemektedir. Sporcularda kas ve performans artışı için sebze, meyve, tahıl ve yağlı tohumlardan zengin bir plan gerekir. 

Örneğin Akdeniz diyet model; ,çok çeşitlidir, tüm besin gruplarını içerir ve kanıtları bulunur. Etobur diyetin ise performans ve kas gelişimine olan etkisi bilinmemektedir. Uzmanlara göre kanıtı olmayan bir planı tercih etmektense kanıta dayalı olan beslenme programları seçilmelidir. Performans ve kas gelişimi hedefleniyorsa uzmandan kişiselleştirilmiş beslenme programı alınması önerilmektedir.

Etobur Diyeti Keto Diyetiyle Aynı mı?

Ketojenik diyet ve etobur diyet iki farklı beslenme programıdır. Ancak birçok benzerliğe sahiptir.  İki diyetin benzer özellikleri aşağıda listelenmiştir. 

  • Her iki diyet modelinde de karbonhidrat tüketimi sınırlandırılmaktadır. Klasik bir beslenme programında günlük enerjinin %55’ ini karbonhidrat grubu oluşturur. Keto diyette %5 ila %10, etobur diyette ise %0 karbonhidrat tüketimi hedeflenir. 
  • Her iki diyet modelinde de yakıt olarak yağ grubu kullanılır. Etobur diyette hedeflenen bir makro yıkım olmasa da her iki beslenme planı da yakıt kaynağı olarak yağlara güvenir.
  • Her ikisi de kilo kaybında etkili olabilir. Uzun vadeli uygulandığında ketojenik diyetin kilo kaybına olan etkisi ispatlanmıştır. Fakat etobur diyetin etkisi ile ilgili yayınlanmış az çalışma bulunmaktadır.

Ketojenik diyet ve etobur diyet arasındaki farklılıklar aşağıda listelenmiştir.

  • Ketojenik diyette metabolik durumun desteklenmesi için ketoz hedeflenir. Etobur diyet, karbonhidrattan fakir olmasına rağmen ketozu hedeflemez.
  • Ketojenik diyette günlük alınması gereken makro besin öğeleri belirlenmiştir. Etobur diyette sebzeleri tüketmeyin, yalnızca hayvansal gıdaları tüketin inancı hakimdir.
  • Etobur diyette sarımsak tozu ve kırmızı biber gibi bitkisel bazlı baharatlar kısıtlanır. Aynı zamanda kemik suyu ve su tüketimi önerilirken çay ve kahve gibi bitkilerden üretilen içecekler yasaktır. 
  • Etobur diyette hayvansal besinler tüketildiği sürece alınan kalorinin önemi yoktur. Ketojenik diyette günlük tüketilen makro besinlerin miktarı bellidir.

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!