Bebeklerin Bağışıklık Sistemi İçin Faydalı Mineral ve Vitaminler Nelerdir?

Bebeklerin Bağışıklık Sistemi İçin Faydalı Mineral ve Vitaminler Nelerdir?

C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? Okunuyor Bebeklerin Bağışıklık Sistemi İçin Faydalı Mineral ve Vitaminler Nelerdir? 8 dakika İlerle Karbonhidrat Tozu ve Faydası Nedir? Nasıl Kullanılır?

Vitamin ve mineraller, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olan bileşenlerdir. Her iki bileşende birbiri ile benzer özellikler gösterseler de farklı bir sınıflandırmaya girerler. 

Bebekler kendi başlarına beslenecek çağa gelebilene kadar anne ve baba tarafından doğru bir beslenme alışkanlığı ile yetiştirilmelidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici vitamin ve mineraller, özellikle soğuk kış aylarında bebeklerinizi hastalıklara karşı korur ve gelişimlerine destek olur. Her mineral ve vitaminin kendine has faydaları ve eksiklikleri yaşandığında bunu  anlayabilmeniz için belirtileri bulunur. Bu mineral ve vitaminler doğal yollarla alınamadıklarında ya da bu tip alımlarda yetersiz kalındığında mutlaka ek takviyelere başvurulmalıdır. 

Hap, şurup, damla gibi vitamin ve mineral takviyeleri, bebeğinizin sağlıklı gelişiminde oldukça önemli bir görev üstlenecektir. 

1.Demir 

Enzim üretimi ve protein sentezi için önemli bir mineral olan demir, hücrelere oksijen taşımada da aktif bir mineraldir. Bebeklerde demir alımı sağlıklı bir gelişim için oldukça önemlidir. 

Yeterli derecede anne sütü alamayan bebeklere demir damları ile demir takviyesi yapılmalıdır. Yeteri kadar demir takviyesi yapılmış bir bebekte gelişme problemleri görülmez. İlerleyen yaşlarda öğrenme güçlüğü çekmesini engellemek için de yeterli demir takviyesi yapılmalıdır.  

Bebeklerin Günlük Demir İhtiyacı Ne Kadardır?

Bebeklerin günlük alması gereken demir miktarı 11 mg’dır. Bebekler demiri anne sütünden alsalar da ek takviyeye ihtiyaç duyabilirler. Natrol Easy-C gibi demir emilimine yardımcı olan ürünler kullanılabilir.  

2.Protein 

İnsanlar için en önemli besin değerlerinden olan protein, hücre büyümesi ve gelişmesi konusunda oldukça faydalı olan bir besin türüdür. Vücudumuz protein üretemez; bundan dolayı dış besinlerle gerekli protein alımı yapılmalıdır. 

Aynı durum bebekler için de geçerlidir. Her bebek sağlıklı bir gelişim için proteine ihtiyaç duyar. Proteinin vücudumuzda sudan sonra en çok bulunan madde olduğunu düşünürsek önemi bir kat daha artmaktadır. Bebeklerin güçlü bir bağışıklık ve hormonal sistemlerinin olması için protein alımına özen gösterilmelidir. 

Bebeklerin bağışıklık sistemi için faydalı vitamin ve mineraller

Bebeklerin Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadardır?

6 aydan büyük, 24 aydan küçük bebekler için enerjilerinin %15’ini proteinden alması çok önemlidir. Bu da günde bebeğinizin ağırlığına göre değişkenlik göstermek üzere 35-40 gram civarına tekabül etmektedir. 

3.Çinko

Çinko, vücudumuzda bulunan 300’den fazla farklı enzimin, işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olan mineraldir. Sağlıklı bir yetişkinin vücudunda 2-3 gram kadar çinko bulunur. 

Çinko minerali bebeklerde büyüme, nörolojik fonksiyonlar ve üreme fonksiyonlarında önemli bir rol oynar. Özellikle gelişme çağındaki bebeklerdeki çinko oranı oldukça önemlidir. Çinko eksikliği yaşayan bir bebek sinirsel gelişmelere duyarsız kalır ve bu da temel hareketlerde zorluk çekmesine neden olur. 

Bebeklerin Günlük Çinko İhtiyacı Ne Kadardır?

Bebeklerde günlük çinko alımının cinsiyete ve ağırlığa farklı olarak değişkenlik göstermekle birlikte 7 mg olarak belirlendiği söylenebilir. Bu minimum bir değerdir. Yaş büyüdükçe alınması gereken mg’da artar. 

Fit1001 adresinde bulabileceğiniz Solgar Formula SNH 60, Newvit Çinko Pikolinat Tablet ve EuRho Vital Zink Juice gibi markalar bebeklerinize gönül rahatlığı ile verebileceğiniz ek çinko takviyelerindendir. 

4.Selenyum

Vücudumuzdaki enzimler enerjimizi düzenli bir şekilde kullanmamıza yardımcı olur. Enzimler bu görevi yerine getirirken bazı minerallere ihtiyaç duyar. Selenyumda bunlardan biridir. Günlük olarak alınması gereken minerallerden olan selenyum bebek gelişimi için oldukça fazla önem taşır. 

Eser element grubunda olan selenyum, gerektiğinden fazla alındığı takdirde toksik özellik gösterebilir. Bebekler de tıpkı yetişkinler gibi selenyum mineraline ihtiyaç duyar. Vücut direnci ve yaşamsal aktivite için gerekli olan selenyum, alınması gerektiğinden az alınırsa bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Ek selenyum mineral desteği bu noktada büyük önem taşır. 

Bebeklerin Günlük Selenyum İhtiyacı Ne Kadardır?

Önerilen günlük selenyum ihtiyacı yaşa göre değişkenlik gösterir. 1-3 yaş arası çocuklar için bu oran günlük 20 mikrogram kadardır. Hamile ve emziren kadınlar da günlük 60-70 mikrogram kadar selenyum almalıdır. 

Fit1001 adresinde bulabileceğiniz Ligone Selenyum, Solgar Selenyum, Dynavit Selenyum ve Eurho Vital Selenyum takviyeleri bebeklerinize gönül rahatlığı ile verebileceğiniz takviyelerdendir. 

Bebeklerin günlük omega-3 ihtiyacı ne kadardır

5.Omega3

Omega3 bir yağ asididir. Sağlıklı beyin gelişimi, bilişsel işlevlerin düzenli olarak sürdürülebilmesi için omega3 miktarı oldukça önemlidir. Bebek maması ile beslenmeye geçmiş bebeklerde mamaya takviye olarak omega3 damlaları kullanılması önerilmektedir. 

Bağışıklığı da güçlendiren omega3, bebeğinizin hastalanmasının önüne geçer. Hücre onarıcı özelliği ile gelişime olumlu bir katkısı vardır. İlerleyen yaşlarda omega3 takviyelerinin kansere karşı koruma sağladığı da gözlemlenmiştir. 

Bebeklerin Günlük Omega3 İhtiyacı Ne Kadardır?

Bebekler için gerekli olan günlük omega3 miktarı 250-500 mg arasında değişmektedir. Daha büyük çocuklarda da bu oran 500-1000 mg arasında değişkenlik gösterir. Değişkenlikler bebeğin yaşına ve kilosuna göre değişkenlik gösterir. 

Fit1001 adresinde bulabileceğiniz New Life, Zincomega, NBL, Ocean Plus gibi markalar, aromalı omega3 şurupları veya hapları ile bebeğinizin gelişimine önemli katkılar sağlamaktadır. 

6.A Vitamini

Yağda çözülebilen vitamin sınıfına giren A vitamini karaciğerde depolanır. Diş, yumuşak dokular, kemik ve cilde oluşum aşamasında pek çok faydası vardır. Bebeklerin gelişim aşamalarında sağlıklı bir cilt ve kemik yapılarının oluşumu için A vitamini yeterli derecede alınmış olmalıdır. 

A vitamini eksikliğinde çocuklarda körlükten cilt sağlıklarına kadar pek çok soruna yol açabilir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklardan A vitamini alabilecek çağdaki bir çocuğun yeteri kadar A vitamini aldığından emin olunması gerekmektedir.

Bebeklerin Günlük A Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır? 

Yeni doğmuş bir bebek dahi A vitamini eksikliği çekebilir. Eğer anne sütü ile yeteri kadar vitamin desteği alınamıyorsa mutlaka doktor kontörlünde vitamin takviyesi yapılmalıdır. 

7.B6 Vitamini

B grubu vitaminlerinden olan B6 vitamini, suda çözünen ve protein metabolizmasında koenzim görevini yürüten bir vitamin türüdür. B6 vitamini eksikliği yaşayan bebeklerde en sık görülen sorun anemi hastalığıdır. Dudaklarda çatlamalar, ciltte kuruluk nedeni ile oluşan yaralar, huzursuzluk ve uykusuzluk B6 vitamini eksikliği yaşayan bebeklerde rastlanan diğer sorunlardır.  

Bebeklerin Günlük B6 Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?

Yetişkin bireylerde günlük 1,5-2 mg kadar B6 vitamini alımı gerekirken bebeklerde ve çocuklarda bu oran daha düşük olur. Hamile ya da emzirme döneminde olan annelerde ise bu oran daha da artacaktır. 

B6 vitamini et, karaciğer, tahıllar ve kurubaklagiller yardımı ile alınır. Bunları tüketemeyecek yaştaki bebekler için ise B6 vitamin damlaları ya da şurupları kullanım için idealdir. Hiçbir vitamin gelişigüzel bir şekilde verilmemeli; doktor kontrolünde belirlenen oranlar neticesinde verilmelidir. 

8.C Vitamini

En çok duyulan vitaminlerden biri olan C vitamini, suda çözülebilen bir vitamindir. Vücudumuz C vitamini üretemez; bundan dolayı mutlaka dış takviye ya da besinler yardımı ile C vitamini alınmalıdır. 

C vitamini inşalar için zorunlu bir vitamindir. Bebek, çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin her birey C vitaminine ihtiyaç duyar. Eksikliğinde kolayca kanayan diş yaraları, halsizlik, kusma ve iştahsızlık gibi belirtiler görülür. 

Bebeklerin Günlük C Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?

1 yaşın altında olan bebeklerde günlük alınması gereken C vitamini oranı 30 mg’dır. Ergenlik çağına kadar bu oran artarak devam eder. Oranın değişmesindeki temel neden yaş ve cinsiyettir.  

Fit1001 adresinde bulabileceğiniz Pharmalife Quercetin C + Zinco Complex tablet, Newday Vitamin C Complex tablet ve Eurho Vital Vitamin C Pulver Toz ile C vitamini takviyesi alabilirsiniz. Bebekler için kullanacağını damlalarda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. 

Bebeklerin günlük C vitamini ihtiyacı

9.D Vitamini

Özellikle bebeklerin gelişme çağlarında olmazsa olmaz vitamin çeşitlerinden olan D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirilmesine yardımcı olan bir vitamindir. 

Vücudun kas yapısının güçlenmesi, kalp atışının düzgün bir şekilde gerçekleşmesi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi D vitamininin yararları arasındadır. 

D vitamini eksikliği çeken bir bebeğin böbreklerinde ciddi hasarlar oluşabilir. Ayrıca kusma ve halsizlik de D vitamini eksikliğinde görülen belirtilerdendir. 

Bebeklerin Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?

Hayata gözlerini yeni açmış bir bebek dahi D vitaminine ihtiyaç duyabilir. Bebeklerde günlük alınması gereken D vitamini oranı 200 IU olarak bilinmektedir. 

Fit1001 adresinde bulabileceğiniz New Life Natur Spray D3, Solgar Vitamin D3, Voonka Vitamin D3 gibi markalar, doktor kontrolünde bebeklerinize verebileceğiniz vitamin desteklerinden bazılarıdır. 

Bebeklerin günlük d vitamini ihtiyacı

Bebeklerin Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Bebeklerin bağışıklık sistemlerinin kuvvetli olması için en temel yol, anne sütünü yeteri miktarda almasını sağlamaktır. İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebek, anne sütündeki vitaminler, antikorlar ve diğer önemli bileşenlerle yeterli şekilde beslenmiş olur; ancak anne sütündeki vitamin ya da mineraller yetersizse bu sefer bebeğinize eksik olan vitamini ek takviye olarak vermeniz gerekmektedir. 

6 aydan sonra anne sütü dışındaki besinlerle tanışan bebek, bu dönemde besleyiciliği yüksek ve probiyotik açıdan zengin besinlerle beslenmelidir. Çocuk devam sütleri bu aşamada ebeveynlere yardımcı olmaktadır. Bebeklerde bağışıklık sisteminin anne karnında şekillenmeye başladığı unutulmamalıdır. Bundan dolayı hamilelik dönemindeki anneler beslenmelerine dikkat etmelidir. Hem vitamin hem de mineral açısından zengin besinlere yönelmelidir. Eğer besinler aracılığı ile yeteri vitamin alınamıyorsa vitamin testi yaptırılmalı; çıkan sonuca göre ek vitamin ve mineral takviyesi alınmalıdır.      



            

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!