Balık yağı, omega 3 yağ asidi D vitamini ve DHA içeren ve balık dokusundan elde edilen hayvansal temelli bir yağdır. Balık yağı özellikle çocuklarda besin takviyesi olarak kullanılır. Bazı balık yağları ise balık karaciğerinden elde edilerek üretilir. Balık cinsi ile doğru orantılı olan balık yağı kalitesi, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu birçok işlevin gerçekleşebilmesi için oldukça önemlidir. Vücutta üretilememesi ise besin takviyesi olarak dışarıdan alınmasını gerektirir. Vücutta üretilemediği gibi depolanamaz da.
Balık yağı farklı mineral ve vitaminlerin emilimini hızlandırmak için de kullanılır. Örneğin, C vitamini veya D vitamini ile birlikte kullanıldığında bu vitaminlerin vücut tarafından daha etkin bir şekilde emilimi sağlanır. Vitaminlerin emilimi sağlanamazsa vitaminlerden alınan fayda da o denli düşer.
Balık yağının faydaları ile ilgili şunlar söylenebilir:
1. Bağışıklık Sistemini Güçlendirme
Balık yağı takviyesinin düzenli olarak yapılması özellikle soğuk kış aylarında grip, nezle, soğuk algınlığı gibi pek çok hastalığın önüne geçer. Balık yağının bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi yapılan klinik testlerle de onaylanmış ve rapor edilmiştir. Balık yağının içeriğinde yer alan omega 3 yağ asidinin vücutta yer alan sitokin ve eikosanoid miktarlarını arttırması, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme işlemine yardımcı olmaktadır.
2. Kalp ve Damar Sağlığı
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu tarafından yapılan araştırmalara göre omega 3 yağ asidi kaynaklı balık yağı tüketimi trigliserit ve kan basıncını dengeler. Bunun için günde 2 ila 4 gram omega 3 kullanımı önerilmektedir. Günlük 5 gram balık yağı takviyesinin yetişkinler üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Kalp krizi geçiren hastalarda balık yağı tedavi aşamasında kullanılır. Böylelikle tekrar kalp krizi geçirme olasılığı düşer. Balık yağı hapları kullanılıyorsa bunların tedaviye alternatif olarak değil tedaviye destek olarak kullanılması gerekmektedir.
3. Bilişsel Fonksiyonları Güçlendirir
Yaşa bağlı olan bilişsel bozuklukları tedavi etme konusunda balık yağı haplarının faydalı olduğu bilinmektedir; ancak bu noktada hastanın problemi çok ilerlememiş olmalıdır. Örneğin, Alzheimer hastalığının ileriki aşamalarında balık yağının fayda sağladığına dair bir bilgi bulunmamaktadır.
Çocuk yaşlarda kullanılan balık yağı ise unutkanlığın önüne geçerek çocuğunuzun hafızasını güçlendirmesine yardımcı olur.

4. Karaciğer Yağlanmasını Önlemeye Katkı Sağlar
Düzensiz beslenen birinde en çok görülen rahatsızlıklardan biri karaciğer yağlanmasıdır. Özellikle obezite problemi ile uğraşan insanlarda karaciğer fazla yağlandığından ötürü kendisini yorar ve bu da zamanla çok ciddi bir rahatsızlık olan karaciğer yetmezliğinden siroza kadar birçok rahatsızlığın başlamasına neden olabilir.
Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmalarında omega 3 destekli balık yağı kullanarak karaciğeri destekleyebilir, yağlanmanın önüne geçebilirsiniz. Tabii ki balık yağı kendi başına karaciğer yağlanmasının önüne geçemez. Düzenli ve sağlıklı beslenme kadar spor yaparak kilo vermeye de özen göstermelisiniz.
5. Ruhsal Hastalıklardan Korunmayı Sağlar
Omega 3 yağ asitleri beynin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Beynin birtakım bozukluklar neticesinde ruhsal sorunlara yol açabildiği bilinmektedir. Şizofreni, psikolojik sıkıntılar, depresyon bu tip sorunlara örneklerdir. Balık yağı takviyesi, bu tip sorunlara karşı gelerek önleme açısından bireye fayda sağlar.
Çocuklarda görülen hiperaktivite ve dikkat eksikliği tedavisi için de omega 3 yağ asidi oldukça önemli besin kaynaklarından biridir.
6. Kemik Sağlığını Korur
Yaşlanma ve belirli maddelerin eksikliğini yaşayan bir bireyde kemik kaybı gibi sorunlar yaşanabilir. Kemik sağlığına iyi gelen vitamin ve minerallerin eksikliğinin yaşanması durumunda baş gösteren bu sorunlar ilerleyen zamanlarda ciddi fiziksel sorunlara yol açabilir.
Kemik sağlığını destekleyici mineral ve vitaminlerle birlikte alınan balık yağı, kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olmaktadır.

Balık Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?
Balık yağının olumlu özelliklerinden faydalanan bölgelerden olan cilt, yaşlanma karşıtı etkisi ile cilt sağlığını destekler. Aynı zamanda akne ve sivilce oluşumuna engeller. Güneşin cildimize zararı dokunan ışınlarının etkisinden koruyarak güneş lekelerinin oluşumunu etkiler. Bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı tedavisinde de balık yağı takviyesi kullanılmaktadır.
Balık Yağının Göze Faydaları Nelerdir?
Balık yağının göz sağlığına olan etkilerinin üzerine yapılan araştırmalarda, omega 3 yağ asidinin özellikle kuru göz sendromu ve göz makula dejenerasyonuna iyi geldiği görülmektedir. Haftada en az bir kez balık yağı tüketen bir bireyin göz sağlığında olumlu ilerlemeler görülmüştür. Yaşa bağlı göz sorunlarında da balık yağı takviyesinin önemi oldukça fazladır. Beslenme programlarında omega 3 kaynaklı besin bulunan kişilerin göz sağlığı yaşıtlarına göre çok daha iyi olarak raporlanmıştır.

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?
Adında yağ geçtiği için çoğu insan balık yağının kilo aldırdığını düşünmektedir. Düşünülenin aksine balık yağının kilo aldırıcı bir etkisi yoktur. Aksine düzenli spor yapan biri balık yağı hapı kullanarak daha hızlı kilo verebilir. Motive olmanızı sağlayan balık vitamini, sizi spor yapmanız konusunda daha fazla teşvik edecektir. Tok tutucu etkisi ile kolay kilo almanızın önüne geçer.
Balık Yağı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Balık yağının olumlu etkilerinin görüldüğü hastalıklar şunlardır:
- Astım
- Kemik hastalıkları
- Kolesterol
- Koroner kalp sorunları
- Zihinsel bozukluklar
- Yüksek tansiyon
Çocuklar için Hangi Balık Yağları Kullanılmalıdır?
Çocukların güvenle kullanabileceği en iyi balık yağı takviyeleri şunlardır:
- New Life EFA Pop Omega-3 Balık Yağı
- Newvit Omega 3 Şurup
- Avicenna Omevip Kids Omega-3 Şurup
- Ocean Balık Yağı Şurup Tutti Frutti Aromalı
Çocuklarda Balık Yağı Nasıl Kullanılmalıdır?
Çocuklara balık yedirmek bazen gereğinden güç olabiliyor. Bu tip durumlarda balıktan alınabilecek omega 3’e takviye olarak her anne, baba balık yağı haplarına ilgi göstermektedir. Uzmanlar, 1 yaşından küçük olan çocukların balık yağı takviyesi kullanmaması gerektiğini belirtmektedir. Bundaki ana neden besin alerjisi oluşturma ihtimalidir. 1 yaşını dolduran bir çocuk balık yağı takviyesi kullanmaya başlayabilir. Bu noktada doktorunuza mutlaka başvurmanız gerekir.
Eğer çocuğunuzda balık yağı kullanımı sonrasında ateş, kusma, kaşıntı, yüzde dudakta şişikler gibi sorunlar gözükürse bu, çocuğunuzun balık yağına alerjisi olduğunu gösterebilir.
Balık Yağının Zararları Var mıdır?
Balık yağı, uzman bir beslenme uzmanı veya hekim kontrolünde tüketilmelidir. Aşırı balık yağı tüketimi bünyenize farklı zararlar verebilir. Balık yağının zararları genellikle deniz ürünlerine olan alerjinizle ortaya çıkabilecek yan etkiler ve balık yağı alerjisi ile alakalıdır.
Balık Yağının Yan Etkileri Nelerdir?
Midede görülen tahriş ve ishalin artması, sırtta ani bir şekilde oluşan ağrılar, göğüs ve kaburga ağrıları bağırsak gazlarının oluşması, ağız kokusu, vücutta sıvı kaybı balık yağı kullanımının yan etkileri olarak göze çarpmaktadır. Etkiler çok ciddi semptomlar değildir. Eğer balık yağı kullanımı sırasında bu etkiler gözleniyorsa mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir.