Ağız ve Diş Sağlığını Korumak için Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağız ve Diş Sağlığını Korumak için Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağız ve diş sağlığı nasıl korunur? Ağız ve diş sağlığı için hangi vitamin takviyeleri kullanılmalıdır?
Zerdeçal Nedir? Okunuyor Ağız ve Diş Sağlığını Korumak için Nelere Dikkat Edilmelidir? 6 dakika İlerle Biberiye Nedir?

Ağız ve diş sağlığı sindirim sisteminin başında olduğundan dolayı oldukça önemlidir. Ağız ile başlayan sindirim, besinlerin parçalandığı ilk yerdir. Vücudumuzun sağlıklı olması için besinlere ihtiyacı vardır. Bu besinlerin düzgün sindirilmesi gerekmektedir. Sindirim sisteminin başı olan ağız ve dişler sağlıksız olduğu koşullarda direkt olarak vücut etkilenir ve sağlıksız bir vücuda sahip olunur. Bu durumdan etkilenmemek için en başta ağız ve diş sağlığını korumak önemlidir.

Ağız ve diş rahatsızlığı olan kişiler besinleri tam olarak çiğneyemedikleri için bu şekilde mideye yollanan besinler mideye zarar vermektedir. Bunun sonucunda çeşitli mide rahatsızlıkları görülmektedir. Bunun için ağız ve diş sağlığını güvende tutmak önemlidir.

Ağız ve diş sağlığını güvende tutmanın en iyi ve güvenilir yolu dişleri günde 2 kez fırçalamaktır. Ayrıca vitamin ve mineral eksikliğinden oluşan ağız içi yaraların giderilmesi en önemli yollardan biridir. Gerekli vitamin ve mineral takviyelerini kullanmak ağız ve diş sağlığını güvende tutmak için oldukça önemli bir yoldur. Düzenli olarak diş hekimlerine giderek ağız ve diş kontrolü yaptırmak insan vücudu için önemlidir. Çeşitli rahatsızlıkların erken teşhisi ve rahatsızlık başlamadan önce uygun tedbirler alıp vücudu güvene almak, sadece ağız sağlığı için değil tüm vücut sağlığı için önemlidir. Aşağıda ağız ve diş sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler ve açıklamaları listelenmiştir.

1. Düzenli Olarak Diş Hekimi Kontrolüne Gidin

Düzenli olarak diş hekimine görünmek ağızda başlayıp sonradan tüm vücuda yayılacak olan radikal hastalıkların önüne geçmek için en iyi yollardan biridir. Ayrıca erken teşhis için çeşitli tetkikler uygulayan doktorunuz vücut sağlığınız ve diş sağlığınız için uygun tedavi yöntemini bulup ona göre süreci planlayacaktır. 6 ayda bir diş hekimine görünmek oldukça önemlidir. Bu sayede çürüyen dişler, sağlıksız büyüyen dişler ve çarpık büyüyen dişlerin önüne geçilmiş olur. Estetik bir gülüş ve sağlıklı bir vücuda sahip olunmak isteniyorsa düzenli olarak diş hekimine gitmek önemlidir.

2. Sert Kuruyemişleri Dişinizle Kırmayın

Kabuklu kuruyemişler, normal beslenme rutininde olması gereken gıdalardır. Ancak bu kabuklu kuruyemişlerin dışında bulunan sert kabuklarını diş yardımı ile çıkarmak diş sağlığı açısından doğru değildir. Özellikle ceviz, fındık ve antep fıstığı gibi sert kabuklu yiyeceklerin özellikle dişler tarafından temizlenmesi dişlerde, ufak mine kırıkları, çatlaklarına sebep olmaktadır. Uzun vadede çürüklere de neden olabilmektedir. Dişlere çok fazla güç denemesi yapmamak vücut sağlığı için oldukça önemlidir.

3. Diş İpi Kullanın

Diş ipi kullanımı dişlerde bulunan renksiz yapışkan bir yapıda olan plaktan kurtulmanızı sağlar. Ağızda bulunan bakteriler ve yiyecekler ağızda plak oluşumunu gerçekleştirir. Plakta bulunan bakteriler diş minesine saldıran yağ asitleri salgılarlar. Bu asitleri temizlemenin önemli yollarından biri diş ipi kullanmaktır. Ayrıca diş ipi, diş aralarında sıkışan yiyecek kalıntılarını temizlediği için oluşan kötü kokuyu engeller. Aynı zamanda, diş eti sağlığına iyi geldiği çeşitli araştırmalarca kanıtlanmıştır. 

4. Çok Fazla Gazlı İçecek Tüketmeyin

Gazlı içeceklerin içeriğinde bulunan besin asitleri ve besin şekeri diş minesini yumuşatarak dişin çürümesine neden olur. Aşırı gazlı içecek tüketimi diş kaybına neden olabilir. 

5. Diş Taşlarınızı Temizletin

Günlük diş bakımı ve temizliği ihmal edildiğinde bakteriler tarafından oluşturulan plaklar tükürük ile birleşerek sert bir maddeye dönüşürler. Bu da kötü bir görünüme ve sağlıksız diş etlerine neden olur. Diş taşlarını temizletmek diş eti rahatsızlıklarını giderir ve dişlerin daha sağlıklı olmasını sağlar.

6. Diş Fırçanızı Düzenli Olarak Değiştirin

Uzmanlara göre kaliteli bir diş fırçasının ömrü üç ay kadardır. Üç ayda bir diş fırçasının değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni, düzenli kullanım sonucu diş fırçasının telleri yanlara doğru açılır ve dişleri tam anlamıyla temizleyemez. Ayrıca 3 ayda bir diş fırçası değiştirmek daha temiz ve sağlıklı olacaktır.

7. Dişinizi Fırçalarken Dilinizi de Fırçalayın

Diş fırçalanırken dili de fırçalamak en az diş fırçalamak kadar önemlidir. Ağıza atılan yiyecekler en fazla dil ile muhatap olur. Bunun sonucu dilde oldukça fazla bakteri birikimi meydana gelir. Bu bakteriler kötü kokunun yanında damak sağlığını ve diş eti sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bunun için diş fırçalanırken dilinde fırçalanması oldukça önemlidir. Dil pürüzlü bir yapıya sahip olduğu için ağzı çalkalamak bakterilerden kurtulmak için tek başına yetmez. Dilin üzerinde bulunan ve tat alımını sağlayan tüycüklerin altında bakteri birikimi yaşanabilir. Bu bakterilerden kurtulmanın en net ve güvenilir yolu diş fırçalanırken dilinde fırçalanmasıdır.

8. Ağız Gargarası Kullanın

Ağız gargarası kullanmak ağız hijyenini sağlar ve ağızda bulunan kötü kokuyu giderir. Ayrıca, ağızda oluşan kötü tadı giderir. Bazı kaliteli gargaralar ağız, burun ve boğazdaki enfeksiyonların hafiflemesini sağlar. Ağız gargarası bakterilerin yok edilmesine neden olduğundan ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Aynı zamanda gargara yapmak boğazda bulunan bakterilerin giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

9. Diş Beyazlatıcıları Doktor Kontrolünde Kullanın

Diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatmanın herhangi bir zararı yoktur. Ancak kalitesiz ve güvenilmeyen ürünleri doktor kontrolü dışında kullanmak diş yapısını inceltip diş minesine zarar verebilmektedir. 

10. Çok Soğuk ve Çok Sıcak İçecekler Tüketmeyin

Çok soğuk ve çok sıcak içecekler tüketmek dişlerin çatlamasına, diş etlerinin yarılmasına neden olabilir. Bunun için en uygun sıcaklık ılık olarak içecek tüketmektir.

11. Ağzınıza Toka, Kalem gibi Cisimler Sokmayın

Hem sert yapıları hem de üzerinde bulunan bakteri ve virüs gibi zararlı maddeler bulunduran cisimleri ağza sokmak direkt olarak vücudu kötü etkileyecektir. Vücut sağlığının düşürülmesi istenmiyorsa ağza yabancı cisimler sokulmamalıdır.

12. Tatlı Yedikten Sonra Ağzınızı Çalkalayın

Tatlı içeriğinde bulunan şekerler dolayısıyla dişte yapışkanlık gibi olumsuz sonuçlar meydana getirir. Ayrıca bakteriler bu şekerler ile beslendiği için ağızda çok çabuk üreyip çoğalabilirler. Sonuç olarak bakteriler çoğalır ise dişte plak artışı meydana gelir. Plaklar dişin çürümesine neden olmaktadırlar. Ayrıca plak nedeniyle diş minesi zarar görür ve bunun sonucu olarak diş ağrıları meydana gelir. 

Ağız ve Diş Sağlığı Mineral ve Vitaminlerin Önemi Nedir?

Vitaminler vücudun çeşitli reaksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlamaktadırlar. D vitamini, kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Eksikliğinde diş yapısında hasarlar meydana gelir. Kalsiyum minerali kemik ve diş oluşumunda etkilidir. Kalsiyumun sağlıklı kullanılabilmesi için vücutta yeteri kadar C ve D vitamini olması gerekmektedir. Ayrıca flor minerali diş sağlığı için oldukça önemlidir. Diş yapısına katılır ve dişin daha güçlü olmasını sağlamaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı için Hangi Vitamin Takviyeleri Kullanılmalıdır?

Aşağıda ağız ve diş sağlığı için kullanılması gereken vitamin takviyeleri listelenmiştir.

Yorum yaz

Bütün yorumlar paylaşılmadan önce editör kontrolünden geçmektedir

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Kargo bedava

500 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!